Moni silmälasien käyttäjä haaveilee likinäön, kaukonäön tai ikänäön korjaavasta leikkauksesta. Kannattaa muistaa, että laseista ei välttämättä pääse täysin eroon ja näkö voi joiltain osin jopa huonontua.

Silmäleikkauksella voidaan hoitaa silmäsairauksia ja pelastaa jopa näkökyky. Myös laseista eroon -leikkauksista on tullut entistä suositumpia, ja niitä markkinoidaan paljon. Mukavuussyistä tehtävää silmäleikkausta kannattaa kuitenkin punnita huolella.

– Lupaus ”Tule, niin hoidetaan näkösi kuntoon”, ei ole totuudenmukainen. Jotain voi mennä pieleen, vaikka se harvinaista onkin, varoittaa ylilääkäri Jukka Moilanen HYKSin silmäklinikalta.

  • Laseista ei välttämättä pääse täysin eroon.
  • Silmät kuivuvat entistä enemmän.
  • Hämäränäkö huononee ja häikäisyherkkyys kasvaa.
  • Jos näkee ennen ikänäköleikkausta hyvin kauas ilman laseja, leikkauksen jälkeen ei välttämättä näe.

Hyvästit lukulaseille?

Ikänäössä, joka alkaa vaivata noin nelikymppisenä, silmän linssi eli mykiö menettää kimmoisuuttaan. Silloin näköä on vaikeampi tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin: kirja tai lehti pitää viedä entistä kauemmas kasvoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silmälasien lisäksi tilannetta voi helpottaa linssileikkauksella, joka tehdään kaihileikkauksen tapaan eli silmään  laitetaan monitehoinen tekomykiö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikänäköä voidaan korjata myös siten, että sarveiskalvoa käsitellään laserilla sopivan taittoominaisuuden saamiseksi.

Joskus joudutaan tekemään kompromissi, sillä nelikymppinen ei voi saada kaksikymppisen näkökykyä: silmät leikataan niin, että toinen näkee kauas ja toinen lähelle eli tehdään niin sanottu monovision.

– Jotkut sopeutuvat tähän hyvin, mutta toiset eivät siedä sitä ollenkaan. Siksi se pitää testata etukäteen. Se on kuitenkin vaikeaa, jos silmässä on jo  kaihi ja näkökyky heikentynyt, Jukka Moilanen sanoo.

Laserleikkausta suunnitellessa pitää huomioida, että kaikkien sarveiskalvo ei kestä ohentamista. Jos sarveiskalvo on rakenteeltaan poikkeava, leikkausta ei voi tehdä.

– Poikkeamat voivat näyttää vähäisiltä, mutta riski komplikaatioihin suurenee merkittävästi. Lääkärin tekemä tarkka esitutkimus ja koneelliset mittaukset ovat välttämättömiä tällaisten poikkeamien löytämiseksi, painottaa Jukka Moilanen.

Taittovirheistä eroon?

Lasertekniikalla, joka muokkaa sarveiskalvoa, korjataan ikänäön lisäksi myös liki-, kauko- tai hajataitteisuutta. Yleensä leikkaukset teetetään yksityisesti.

Erittäin suuria taittovirheitä hoidetaan myös kunnallisella puolella, koska jos likitaitteisuus on -6 diopteria, näkee tarkasti ilman laseja vain noin kahdenkymmenen sentin päähän.

– Silloin on aika lepakko, kun lasit otetaan pois. Myös päänsärky, kaksoiskuvat ja muut näköön liittyvät häiriöt ovat tavallisia harmeja, Jukka Moilanen sanoo.

Tavallisin laserleikkausmenetelmä on LASIK, jossa sarveiskalvon pintaan tehdään läppä. Pienissä taittovirheissä tai jos sarveiskalvo on kovin ohut, käytetään PRK- tai LASEK-menetelmää, joka leikkaa ohuemman läpän kuin LASIK.

– Poikkeuksellisen ohuessa sarveiskalvossa komplikaatioriski on suurentunut leikkaustavasta riippumatta. Uusimmassa SMILE-leikkaustekniikassa sarveiskalvon keskiosaan tehdään pieni viilto. Siitä poistetaan laserin avulla irrotettu sopivan muotoinen kiekko, jolloin silmän taittovoimakkuus muuttuu.

Vaihtoehtoisesti voidaan poistaa oma mykiö ja korvata se tekomykiöllä, kuten kaihileikkauksessakin, tai laittaa silmän sisälle piilolinssi, joka  menetelmästä riippuen joko kelluu värikalvon ja mykiön edessä tai värikalvon ja mykiön välissä, se voidaan myös kiinnittää värikalvoon.

Kun kajotaan silmän sisälle, vaarana ovat aina bakteeritulehdukset sekä verkkokalvorepeämät, jotka voivat johtaa jopa sokeutumiseen.

Näkökentässä oleva nokisade viittaa verkkokalvon repeämiseen ja silloin tarvitaan nopeaa hoitoa.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

TT

Leikkauksiin liittyy aina riski, se on hyvä tiedostaa. Itse kävin Smile-leikkauksessa ja olen ollut tyytyväinen. Silmät leikattiin kauas näkeväksi, ikänäköä kun tulee, niin lukulasit tarvitsee ja pimeällä ajaessa täytyy olla tarkkana, mutta muuten olen tyytyväinen, kun laseja on tullut pidettyä suurimman osan elämää ja lasten kanssa/ rannalla helpottaa elämää. Piilareita en pystynyt pitämään silmien kuivuuden takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla