Kodin Kuvalehti
Maija Kajan on 66-vuotias gynekologi, joka on erikoistunut naisten vaihdevuosiin, niiden oireisiin ja hoitoon. Lisäbonus on, että työnsä vuoksi hän osaa hoitaa myös itseään. Maija pitää työstään, kävelemisestä, filosofiasta, lukemisesta ja Pokémonin pelaamisesta.
Maija Kajan on 66-vuotias gynekologi, joka on erikoistunut naisten vaihdevuosiin, niiden oireisiin ja hoitoon. Lisäbonus on, että työnsä vuoksi hän osaa hoitaa myös itseään. Maija pitää työstään, kävelemisestä, filosofiasta, lukemisesta ja Pokémonin pelaamisesta.

– Kaikille naisille tulee vaihdevuosioireita, mutta niitä ei aina osata yhdistää vaihdevuosiin, sanoo gynekologi Maija Kajan.

Vaihdevuodet pääsevät yllättämään.

Vaihdevuodet ovat demokraattiset: ne tulevat jokaiselle naiselle, joka elää tarpeeksi pitkään. Iän myötä kaikkien naisten munasarjat laiskistuvat tuottamaan estrogeenia.

Moni nainen silti yllättyy vaihdevuosien alkamisesta ja erityisesti oireista. Oireet voivat alkaa alle nelikymppisenä, jolloin on vaikea mieltää, että kurja olo johtuisi vaihdevuosista. Toiset luulevat, että saavat lykättyä terveillä elämäntavoilla vaihdevuosioireita vuosia eteenpäin, eivätkä oikein usko, että oma olo ja oireet johtuvat vaihdevuosista.

Oireita tulee kaikille naisille, mutta ne vaihtelevat ja ovat joillakin niin lieviä, ettei niitä osaa yhdistää vaihdevuosiin. Oireita voi tulla, vaikka kuukautiset olisivat säännölliset, tai vuosia niiden loppumisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uupumus voi johtua vaihdevuosista.

Vaihdevuosista pitäisi puhua enemmän. Naisten itsensä lisäksi monet lääkäritkään eivät tunnista oireita. He saattavat tehdä vääriä diagnooseja, määrätä sairauslomia ja kirjoittaa masennus- tai unettomuuslääkkeitä, vaikka oireet liittyisivät vaihdevuosiin. Yli 45-vuotiaan naisen unettomuuden tavallisin syy on estrogeenin vähyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monien on vaikea puhua vaihdevuosista, koska jotkut oireista, kuten lisääntyvä virtsankarkailu, ovat kiusallisia. Vanheneminen koetaan hävettävänä maailmassa, jossa pitäisi jaksaa kaikkea ja näyttää nuorelta.

Joskus oireet ovat hankalia: vaikeaa unettomuutta, masennusta, ahdistuneisuutta, rytmihäiriöitä, nivelkipuja, uupumusta ja energian loppumista. Jos olisi enemmän ymmärrystä asiasta, se vähentäisi huolta.

Älä kärvistele oireiden kanssa.

Vaihdevuosioireita voi vähentää välttelemällä alkoholia, kahvia ja vahvasti maustettuja ruokia ja käyttämällä kokojyväruista, siemeniä, soijaa, marjoja ja kasviksia. Kuumaan aaltoon voi auttaa kylmä suihku, ja kaikille hikiaaltoja ei suinkaan tule.

Usein parhaiten tehoava tapa hoitaa vaihdevuosioireita on silti hormonikorvaushoito, lisäestrogeeni. Sitä pelätään, sillä se lisää rintasyöpäriskiä. Toisaalta hormonikorvaushoito vähentää esimerkiksi sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, luun haurastumisen, dementian ja diabeteksen riskiä.

Monet naiset ajattelevat, että vaihdevuosioireita pitää vain sietää. Elämänlaadun ja terveyden kannalta on minusta usein huomattavasti parempi käyttää hormonikorvaushoitoa kuin pidättäytyä siitä. Poikkeuksena ovat rintasyöpään sairastuneet: heidän ei kannata estrogeenilisää käyttää.

Ymmärrä ärtyisyyttä.

Tavallisin estrogeenin vähyyden aiheuttama oire on lisääntynyt ärtyneisyys. Käytös saattaa joskus olla kuin ovia paiskovan teinin. Voikin ajatella, että vaihdevuodet ovat toinen murrosikä. Kun murrosiässä sukupuolihormonien tuotanto kiihtyy, vaihdevuosissa se hiipuu.

Vaihdevuosi-ikäinen ansaitsee myötätuntoa. Häntä pitäisi ymmärtää kuten murrosikäisiä ymmärretään, sekä kotona että töissä.

Tämä on Kodin Kuvalehden juttu, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Melko lyhyt on naisella lisääntymiskelpoinen aika. Jos miettii naisen tarvitsevan noin vuoden synnytyksestä toipumiseen niin kyllä 10-15 lasta pitäisi hyvin ehtiä tehdä. Sillä ehkä saataisiin suomi nousuun.

Että naiset vaan kärsimään?
Nìin ja kukahan ne 10-15 lasta ja sen lasten äidin elättäisi kun nainen olisi koko ajan raskaana tai toipumassa raskaudesta? Mies eli lasten isäkö elättäisi tuo yhteiskunnan loinen joka itkee kun kaikki rahat eli 150e kk menee elareita kun pitää omaa lasta elättää eron jälkeen?
Suomi saadaan nousuu vain naisten täystyöllisyydellä sillä että jokaisella naisella on aina vakituinen kokopäivätyö kunnollisella palkalla.
Sitten uskaltaa useampi nainen tehdä lapsen tai kaksi nykyisen nollan sijaan. Miesten varaan ei voi nykyään mitään laittaa.

Suomen Mies

Asian voisi tulkita niinkin, että ärtyneisyys on normaali olotila, jota sukupuolihormoni hillitsee hedelmällisten vuosien ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla