Gynekologi Leena Väisälän mukaan anatomian perusasioista saattaa olla pihalla niin nuori tyttö kuin synnyttänyt nainenkin. Kuva: Colourbox
Gynekologi Leena Väisälän mukaan anatomian perusasioista saattaa olla pihalla niin nuori tyttö kuin synnyttänyt nainenkin. Kuva: Colourbox

Gynekologi Leena Väisälä ihmettelee, miksi klitoriksen kuva ei vieläkään löydy oppikirjoista.

New York Times uutisoi hiljattain tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan lähes puolet brittinaisista ei tunne naisen sukuelinten perusanatomiaa. Gynekologisten syöpien hyväntekeväisyysjärjestön Eve Appealin selvityksessä tutkittiin 1 000:tta naista. Vain puolet heistä osasi esimerkiksi paikantaa emättimen sukuelimiä havainnollistavasta kuvasta.

Lääkärikeskus Aavan gynekologin ja kliinisen seksologin Leena Väisälän mukaan asiat eivät ole Suomessa paljon paremmalla tolalla.

– Naiset tuntevat anatomiansa huonosti, ja miehet tuntevat naisen anatomian vielä huonommin. Meille gynekologeille anatomian perusasioiden selittäminen on päivittäistä työtä. Noin joka toiselle potilaalle saa kertoa niistä, hän sanoo.

Apunaan Väisälä käyttää kuvaa, jossa näkyvät sisäiset sukuelimet. Niiden kehnon tuntemuksen vuoksi moni niputtaa hormonaaliset ehkäisymenetelmät yhteen, vaikka ne vaikuttavat eri tavoin.

Eikä kyse ole vain nuorista naisista. Toisinaan vastaanotolle tulevat tytär ja äiti yhdessä, ja gynekologi saa selittää samat perusasiat molemmille.

Jotkut naiset eivät ole ikinä edes katsoneet alapäätään kunnolla. Usein seksuaaliterapia alkaa siihen tutustumisella peilin avulla.

Suurin ongelma liittyy nautintoon

Brittiläinen Eve Appeal -järjestö on huolissaan siitä, että naiset eivät huomaa sukuelimissään muutoksia, jotka voivat olla merkki syövästä.

Suomessa suurin osa naisista osallistuu onneksi papa-seulontoihin. Leena Väisälän mukaan isoin ongelma on se, että anatomian huonon tuntemus heikentää seksuaalista nautintoa.

Anatomiaan tutustuminen auttaa oppimaan, miten kiihottuu ja saa orgasmin. Muuten on vaikea nauttia seksistä yksin tai kumppanin kanssa. Moni ei esimerkiksi tiedä, missa lantionpohjalihakset ovat. Niitä harjoittamalla voi syventää seksuaalista nautintoa.

Anatomian tunteminen, nautinto ja itsetunto kulkevat käsi kädessä: kun tuntee kehonsa, on helpompi tuntea olonsa hyväksi ja nauttia seksistä.

Näyttääkö tutulta? Kuva: Colourbox
Näyttääkö tutulta? Kuva: Colourbox

Mystinen klitoris

Britanniassa heikoimmin anatomiaa tuntevat tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat naiset. Sama näkyy Väisälän mukaan Suomessa.

– Ennen alapäähän on liittynyt häpeää ja peittelyä, jota vanhemmalla sukupolvella on enemmän.

Mutta ongelma ei ole vain ikäkysymys. Vanhempien esimerkki tarttuu: suhtautuvatko he kehoonsa luonnollisesti ja hyväksyvästi vai häpeillen?

– Paljon on kiinni siitä, millaisen äidin tyttärenä kasvaa, Väisälä sanoo.

”Vasta 1990-luvun lopulla on selvitetty klitoriksen tarkka anatomia.”

Tietämättömyys ei ole ihmisten oma vika.

– Tässä on iso historiallinen painolasti rasitteena. Esimerkiksi vasta 1990-luvun lopulla on selvitetty klitoriksen tarkka anatomia.

Eikä klitoriksesta näe edelleenkään kuvia. Esimerkiksi oppikirjoissa esitetään naisen munasarjat ja kohtu sekä miehen penis ja kivekset.

– Munasarjat tuottavat naishormoneja, mutta klitoris ja emättimen alaosa ovat oleellisimmat elimet naisen seksuaalisen nautinnon kannalta.

Suurin osa ei tiedä, kuinka iso klitoris oikeasti on ja että naisen kehossa on suhteessa yhtä paljon paisuvaiskudosta kuin miehelläkin.

Ehkä ajat ovat muuttumassa. Brittilehti Guardian uutisoi elokuussa, että Ranskan kouluissa aletaan pian käyttää apuna opetuksessa 3D-printattua mallia klitoriksesta. Mallin kehittäneen tutkijan Odile Fillodin mielestä on tärkeää opettaa lapsille, että klitoris on parempi vastine penikselle kuin emätin.

– Naiset saavat erektion, kun he kiihottuvat. Sitä ei vain voi nähdä, koska suurin osa klitoriksesta on sisäpuolella. Halusin näyttää, että miehet ja naiset eivät lopultakaan ole niin erilaisia, Fillod sanoo.

Suomessa opettaja ja freelancetoimittaja Vesa Linja-aho käynnisti vuosi sitten blogikirjoituksellaan keskustelun seksuaalikasvatuksesta. Hän törmäsi sosiaalisessa mediassa kuvaan, jonka vanhempi oli ottanut lapsensa biologian oppikirjasta.

”Missä on klitoris? Kuulemma se käsitellään vasta kasiluokalla. Miksi?” Linja-aho muun muassa ihmetteli.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Augustinus vahingollisempi kui...

Gynekologi: Naiset tuntevat sukuelintensä anatomian huonosti, ja se heikentää nautintoa

Klitoris puuttuu kuvista yhä vielä, koska länsimaiseen kirkkoisäpohjaiseen uskonkäsitykseemme kuuluu ajatus nimenomaan seksuaalisen mielihyvän demonisuudesta, joka on meille yhtä itsestäänselvä asia kuin esimerkiksi joulunvietto. Mikään ei ole enemmä tabui kuin lapsen seksuaalinen orgasmi, vaikka tiede jo tietää, että jos sikiö"tytöt" ja -"pojat" kokevat kohdussa orgasmeja. Seksuaalisuuden kulttuurisen demo.nisoimisen (kirkko)isä on Augustinus Aurelius (354-430 jkr, jaa), joka myöhaisimmässä...
Lue kommentti

Elämä kaupungissa, käsien ahkera peseminen ja siivoaminen voivat aiheuttaa muun muassa allergioita, astmaa ja diabetesta, kertoo Tampereen yliopiston tuore tutkimus.

Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan käsiin hierottava metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Laaja mikrobialtistus suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta.

Maa-aineksen hieromisesta käsiin voi olla erityistä hyötyä kaupungissa asuville ihmisille. Nykyään ihmiset asuvat kerrostaloissa, joiden pihat on asfaltoitu, käsiä pestään saippualla useita kertoja päivässä ja koteja siivotaan erilaisilla kemikaaleilla.

”Tavoitteena oli etsiä keino kadotetun luontoyhteyden palauttamiseksi.”

– Immuunipuolustusjärjestelmä tarvitsee harjoitusta. Asfalttiympäristössä sitä ei tule. Tutkimuksen tavoitteena oli etsiä keino kadotetun luontoyhteyden palauttamiseksi, professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta sanoo yliopiston sivuilla julkaistussa artikkelissa.

Neljätoista kaupungissa asuvaa koehenkilöä hieroivat käsiinsä metsämaaperäistä pulveria kolmesti päivässä kahden viikon ajan. Koehenkilöitä ohjeistettiin pesemään kätensä hanavedellä ilman saippuaa. Pulveri oli sekoitus maa- ja kasviperäisiä ainesosia, kuten sammalta, puista pudonneita lehtiä ja multaa.

Tutkimuksessa havaittiin, että jo kahden viikon altistus mikrobeille voi parantaa kaupungissa asuvan ihmisen mikrobiston monimuotoisuutta merkittävästi, eli on hyväksi immuunijärjestelmälle.

Jos immuunipuolustusjärjestelmä ei saa riittävästi harjoitusta, se ei välttämättä osaa erottaa elimistölle oikeasti vaarallisia mikrobeja harmittomista pöpöistä. Seurauksena voi olla esimerkiksi allergia, jossa immuunipuolustusjärjestelmä hyökkää esimerkiksi harmitonta siitepölyä vastaan.

Liian vähäisen mikrobialtistuksen on epäilty aiheuttavan ainakin allergioita, astmaa, ykköstyypin diabetesta, keliakiaa ja monia tulehduksellisia suolistosairauksia, kuten Crohnin tautia.

– Nämä sairaudet lisääntyvät hurjaa vauhtia kaikissa länsimaissa. Muutos on niin nopeaa, että se ei voi johtua geneettistä syistä. Siispä syyn täytyy löytyä muuttuneesta elinympäristöstä, Hyöty kertoo artikkelissa.

Lähde: UTA

Finni, tuo nuoruusmuistoista niljakkain, on yhä useammin myös aikuisen riesa. 

Otsassa, suun ympärillä, leuassa ja nenässä, toki. Mutta miksi finnejä tulee joskus pakaroihin? Korvaan! Nenän sisäpuolelle! Ja miksi kivuliaimmat finnit ovat juuri hölmöimmissä paikoissa?

Ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä valaisee, että finni voi ilmestyä mihin tahansa, missä on ihohuokonen, joka voi tukkeutua ja tulehtua.

– Jalkapohjissa ja käsissä en ole finnejä nähnyt, mutta kaikkialla muualla kyllä. 

Pakaroiden ihon rakenne on monilla jo valmiiksi näppyläisyyteen taipuvaista, pilari-keratoosimaista. Silloin huokosten tukkeumia ja tulehduksia tulee helpommin. Usein pakaran näppylä on karvatupen tulehdus, joka voi levitä ja olla hyvin kipeä. Nenä taas on tyypillistä aknealuetta. Sen iho on kireää, joten finni aiheuttaa kovaa painetta ja kipua.

– Myös päänahkaan voi tulla hyvin kipeitä finnejä. Useammin miehille, mutta kyllä naisillekin, Haahtela sanoo.

Kaikkihan sitä tekevät

Mistä se sitten kertoo, jos aikuisella naisella on finnejä? Haahtelan mukaan aikuisiän akne on yleistynyt voimakkaasti. Tarkkaan ei tiedetä, miksi.

– Stressi on yksi tekijä, mutta taustalla on muitakin syitä. Huonosta hygieniatasosta tai epäterveellisestä ruokavaliosta aikuisiän akne ei kerro. Tehokkaita lääkkeitä on, ja aknea kannattaa hoitaa.

Haahtela tarkoittaa esimerkiksi akneen käytettäviä lääkegeelejä tai e-pillereitä: puristelua ei lasketa hoidoksi. Finnejä kielletään aina puristelemasta, vaikka kädellisen on lähes mahdotonta olla nypeltämättä ihoaan. Haahtela toteaa sortuvansa puuhaan itsekin.

– Kaikkihan niitä puristelevat, joten ehkä on parempi neuvoa ihmisiä tekemään sitä puhtain käsin ja varovaisesti. Puristelusta varoitellaan siksi, että aggressiivisella kotikirurgialla ja liian kovalla puristamisella voi saada aikaan arven. Kosmetologilla käynti voi joskus olla hyvä idea – ammattilaisella kun ei liity asiaan samanlaista tunnetilaa.