Gynekologi Leena Väisälän mukaan anatomian perusasioista saattaa olla pihalla niin nuori tyttö kuin synnyttänyt nainenkin. Kuva: Colourbox
Gynekologi Leena Väisälän mukaan anatomian perusasioista saattaa olla pihalla niin nuori tyttö kuin synnyttänyt nainenkin. Kuva: Colourbox

Gynekologi Leena Väisälä ihmettelee, miksi klitoriksen kuva ei vieläkään löydy oppikirjoista.

New York Times uutisoi hiljattain tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan lähes puolet brittinaisista ei tunne naisen sukuelinten perusanatomiaa. Gynekologisten syöpien hyväntekeväisyysjärjestön Eve Appealin selvityksessä tutkittiin 1 000:tta naista. Vain puolet heistä osasi esimerkiksi paikantaa emättimen sukuelimiä havainnollistavasta kuvasta.

Lääkärikeskus Aavan gynekologin ja kliinisen seksologin Leena Väisälän mukaan asiat eivät ole Suomessa paljon paremmalla tolalla.

– Naiset tuntevat anatomiansa huonosti, ja miehet tuntevat naisen anatomian vielä huonommin. Meille gynekologeille anatomian perusasioiden selittäminen on päivittäistä työtä. Noin joka toiselle potilaalle saa kertoa niistä, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apunaan Väisälä käyttää kuvaa, jossa näkyvät sisäiset sukuelimet. Niiden kehnon tuntemuksen vuoksi moni niputtaa hormonaaliset ehkäisymenetelmät yhteen, vaikka ne vaikuttavat eri tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikä kyse ole vain nuorista naisista. Toisinaan vastaanotolle tulevat tytär ja äiti yhdessä, ja gynekologi saa selittää samat perusasiat molemmille.

Jotkut naiset eivät ole ikinä edes katsoneet alapäätään kunnolla. Usein seksuaaliterapia alkaa siihen tutustumisella peilin avulla.

Suurin ongelma liittyy nautintoon

Brittiläinen Eve Appeal -järjestö on huolissaan siitä, että naiset eivät huomaa sukuelimissään muutoksia, jotka voivat olla merkki syövästä.

Suomessa suurin osa naisista osallistuu onneksi papa-seulontoihin. Leena Väisälän mukaan isoin ongelma on se, että anatomian huonon tuntemus heikentää seksuaalista nautintoa.

Anatomiaan tutustuminen auttaa oppimaan, miten kiihottuu ja saa orgasmin. Muuten on vaikea nauttia seksistä yksin tai kumppanin kanssa. Moni ei esimerkiksi tiedä, missa lantionpohjalihakset ovat. Niitä harjoittamalla voi syventää seksuaalista nautintoa.

Anatomian tunteminen, nautinto ja itsetunto kulkevat käsi kädessä: kun tuntee kehonsa, on helpompi tuntea olonsa hyväksi ja nauttia seksistä.

Näyttääkö tutulta? Kuva: Colourbox
Näyttääkö tutulta? Kuva: Colourbox

Mystinen klitoris

Britanniassa heikoimmin anatomiaa tuntevat tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat naiset. Sama näkyy Väisälän mukaan Suomessa.

– Ennen alapäähän on liittynyt häpeää ja peittelyä, jota vanhemmalla sukupolvella on enemmän.

Mutta ongelma ei ole vain ikäkysymys. Vanhempien esimerkki tarttuu: suhtautuvatko he kehoonsa luonnollisesti ja hyväksyvästi vai häpeillen?

– Paljon on kiinni siitä, millaisen äidin tyttärenä kasvaa, Väisälä sanoo.

”Vasta 1990-luvun lopulla on selvitetty klitoriksen tarkka anatomia.”

Tietämättömyys ei ole ihmisten oma vika.

– Tässä on iso historiallinen painolasti rasitteena. Esimerkiksi vasta 1990-luvun lopulla on selvitetty klitoriksen tarkka anatomia.

Eikä klitoriksesta näe edelleenkään kuvia. Esimerkiksi oppikirjoissa esitetään naisen munasarjat ja kohtu sekä miehen penis ja kivekset.

– Munasarjat tuottavat naishormoneja, mutta klitoris ja emättimen alaosa ovat oleellisimmat elimet naisen seksuaalisen nautinnon kannalta.

Suurin osa ei tiedä, kuinka iso klitoris oikeasti on ja että naisen kehossa on suhteessa yhtä paljon paisuvaiskudosta kuin miehelläkin.

Ehkä ajat ovat muuttumassa. Brittilehti Guardian uutisoi elokuussa, että Ranskan kouluissa aletaan pian käyttää apuna opetuksessa 3D-printattua mallia klitoriksesta. Mallin kehittäneen tutkijan Odile Fillodin mielestä on tärkeää opettaa lapsille, että klitoris on parempi vastine penikselle kuin emätin.

– Naiset saavat erektion, kun he kiihottuvat. Sitä ei vain voi nähdä, koska suurin osa klitoriksesta on sisäpuolella. Halusin näyttää, että miehet ja naiset eivät lopultakaan ole niin erilaisia, Fillod sanoo.

Suomessa opettaja ja freelancetoimittaja Vesa Linja-aho käynnisti vuosi sitten blogikirjoituksellaan keskustelun seksuaalikasvatuksesta. Hän törmäsi sosiaalisessa mediassa kuvaan, jonka vanhempi oli ottanut lapsensa biologian oppikirjasta.

”Missä on klitoris? Kuulemma se käsitellään vasta kasiluokalla. Miksi?” Linja-aho muun muassa ihmetteli.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Augustinus vahingollisempi kui...

Klitoris puuttuu kuvista yhä vielä, koska länsimaiseen kirkkoisäpohjaiseen uskonkäsitykseemme kuuluu ajatus nimenomaan seksuaalisen mielihyvän demonisuudesta, joka on meille yhtä itsestäänselvä asia kuin esimerkiksi joulunvietto. Mikään ei ole enemmä tabui kuin lapsen seksuaalinen orgasmi, vaikka tiede jo tietää, että jos  sikiö"tytöt" ja -"pojat" kokevat kohdussa orgasmeja.

Seksuaalisuuden kulttuurisen demo.nisoimisen (kirkko)isä on Augustinus Aurelius (354-430 jkr, jaa), joka myöhaisimmässä pääteoksessaan Civitate Dei Contra Paganus Demonisoi kristinuskoomme seksuaalisen kiihottumisen, jonka väitti olevan rangaistus "Aatamin ja Eevan" syntiinlankeemuksesta. Retoriikan opettaja Augustinus harhaisesti ja epäloogisesti esitti, että Jumala asetti seksuaalisen kiihottumisen "tahdostamme riippumattomaksi" rangaistuksena Aatamin ja Eevan Jumalan tahdosta riippumattoman (vastaisen) käytöksen muistutukseksi.

Tämä täysin virheellinen ja valheellinen perisyntioppi on leimannut koko lansimaisen seksuaalisuuskentän synniksi, vahingoittavaksi väkivallaksi ja perversioksi.

Tämän harhaopin takia klitoris mielihyväelimenä on vielä vuonna 2016 "perisyntinen" tabu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla