Kodin Kuvalehti
Hikoilu, uniongelmat ja ärtyneisyys – siinä ensimmäisiä oireita, jotka kertovat vaihdevuosista.
Hikoilu, uniongelmat ja ärtyneisyys – siinä ensimmäisiä oireita, jotka kertovat vaihdevuosista.

– Kaikille naisille tulee vaihdevuosioireita, mutta niitä ei aina osata yhdistää vaihdevuosiin, sanoo gynekologi Maija Kajan Kodin Kuvalehdessä.

Gynekologi Maija Kajan:

”Vaihdevuodet pääsevät yllättämään.

Vaihdevuodet ovat demokraattiset: ne tulevat jokaiselle naiselle, joka elää tarpeeksi pitkään. Iän myötä kaikkien naisten munasarjat laiskistuvat tuottamaan estrogeenia.

Moni nainen silti yllättyy vaihdevuosien alkamisesta ja erityisesti oireista. Oireet voivat alkaa alle nelikymppisenä, jolloin on vaikea mieltää, että kurja olo johtuisi vaihdevuosista. Toiset luulevat, että saavat lykättyä terveillä elämäntavoilla vaihdevuosioireita vuosia eteenpäin, eivätkä oikein usko, että oma olo ja oireet johtuvat vaihdevuosista.

Oireita tulee kaikille naisille, mutta ne vaihtelevat ja ovat joillakin niin lieviä, ettei niitä osaa yhdistää vaihdevuosiin. Oireita voi tulla, vaikka kuukautiset olisivat säännölliset, tai vuosia niiden loppumisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uupumus voi johtua vaihdevuosista.

Vaihdevuosista pitäisi puhua enemmän. Naisten itsensä lisäksi monet lääkäritkään eivät tunnista oireita. He saattavat tehdä vääriä diagnooseja, määrätä sairauslomia ja kirjoittaa masennus- tai unettomuuslääkkeitä, vaikka oireet liittyisivät vaihdevuosiin. Yli 45-vuotiaan naisen unettomuuden tavallisin syy on estrogeenin vähyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monien on vaikea puhua vaihdevuosista, koska jotkut oireista, kuten lisääntyvä virtsankarkailu, ovat kiusallisia. Vanheneminen koetaan hävettävänä maailmassa, jossa pitäisi jaksaa kaikkea ja näyttää nuorelta.

Joskus oireet ovat hankalia: vaikeaa unettomuutta, masennusta, ahdistuneisuutta, rytmihäiriöitä, nivelkipuja, uupumusta ja energian loppumista. Jos olisi enemmän ymmärrystä asiasta, se vähentäisi huolta.”

Maija Kajan on 66-vuotias gynekologi, joka on erikoistunut naisten vaihdevuosiin, niiden oireisiin ja hoitoon. Lisäbonus on, että työnsä vuoksi hän osaa hoitaa myös itseään. Maija pitää työstään, kävelemisestä, filosofiasta, lukemisesta ja Pokémonin pelaamisesta.
Maija Kajan on 66-vuotias gynekologi, joka on erikoistunut naisten vaihdevuosiin, niiden oireisiin ja hoitoon. Lisäbonus on, että työnsä vuoksi hän osaa hoitaa myös itseään. Maija pitää työstään, kävelemisestä, filosofiasta, lukemisesta ja Pokémonin pelaamisesta.

”Älä kärvistele oireiden kanssa.

Vaihdevuosioireita voi vähentää välttelemällä alkoholia, kahvia ja vahvasti maustettuja ruokia ja käyttämällä kokojyväruista, siemeniä, soijaa, marjoja ja kasviksia. Kuumaan aaltoon voi auttaa kylmä suihku, ja kaikille hikiaaltoja ei suinkaan tule.

Usein parhaiten tehoava tapa hoitaa vaihdevuosioireita on silti hormonikorvaushoito, lisäestrogeeni. Sitä pelätään, sillä se lisää rintasyöpäriskiä. Toisaalta hormonikorvaushoito vähentää esimerkiksi sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, luun haurastumisen, dementian ja diabeteksen riskiä.

Monet naiset ajattelevat, että vaihdevuosioireita pitää vain sietää. Elämänlaadun ja terveyden kannalta on minusta usein huomattavasti parempi käyttää hormonikorvaushoitoa kuin pidättäytyä siitä. Poikkeuksena ovat rintasyöpään sairastuneet: heidän ei kannata estrogeenilisää käyttää.

Ymmärrä ärtyisyyttä.

Tavallisin estrogeenin vähyyden aiheuttama oire on lisääntynyt ärtyneisyys. Käytös saattaa joskus olla kuin ovia paiskovan teinin. Voikin ajatella, että vaihdevuodet ovat toinen murrosikä. Kun murrosiässä sukupuolihormonien tuotanto kiihtyy, vaihdevuosissa se hiipuu.

Vaihdevuosi-ikäinen ansaitsee myötätuntoa. Häntä pitäisi ymmärtää kuten murrosikäisiä ymmärretään, sekä kotona että töissä.”

Tämä on Kodin Kuvalehden juttu, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Pitää kyllä tämä juttu paikkansa, asiasta ei kukaan puhu onko vaihdevuodet tabu joka ilmaisee ihmisten vanhenemisen alkaneeksi josta ei ole paluuta enään nuoremmaksi.
Itse säikähdin näitä tunnemyrskyjä(kiukkua, ärsytys herkkyyttä, huonommuuden tunnetta), kuumia aaltoja pitkin päivää, masennus, ahdistus sekä unettomuus. Tilanne eskaloitui jopa niin pitkälle et tuli itsetuhoisia ajatuksia. "Mulla ei ole mitään merkitystä enään...".
Sain korvaushoidon laastarina ja auttoi n.3 viikon jälkeen. Mieli tasoittui ja uni maistuu eikä kuumottele. Suosittelen kyllä korvaushoitoa. Sekä omalle päälle on tärkeää hyväksyä oma vartalo sekä ikä sellaisena kuin se tulee. Kaikki me vanhetaan ja tulemme muistuttamaan vanhempiamme tai tätejämme/setiä me tai enojamme. Tzemppiä meille kaikille "vanhuuden esikoululaisille".

Politics

Naisethan ovat tottuneet luottamaan omiin tunteisiinsa ja kokevat useimmiten vaihdevuosioireistaan johtuvan ärtymyksen ilmeisesti oikeutetuksi ja yleensä muiden ihmisten käytöksestä johtuvaksi. Tästä saavat sitten kärsiä läheiset ja työkaverit. Olisiko viisasta "riski-iässä" hieman järjellä viimeinkin analysoida tunteitaan, jos reagoi suhteettoman voimakkaasti johonkin vähäpätöiseen asiaan? Ehkäpä niitä miehiäkin silloin kaikkoaisi vähemmän?

Sisältö jatkuu mainoksen alla