Uniapnea voi olla yksi syy huonovointisuuteen aamulla. Kuva: Shutterstock
Uniapnea voi olla yksi syy huonovointisuuteen aamulla. Kuva: Shutterstock

Raskaus ja krapula eivät ole suinkaan ainoita syitä aamupahoinvoinnille. Asiantuntijalla on ainakin 17 selitystä valmiina.

Oksettaa ja ällöttää, eikä oikein tee aamupalaakaan mieli. Tuntuu, että aamuinen huono olo on aika yleinen riesa. Yleislääkäri Toni Vännin mukaan ällöttävä olo heräämisen jälkeen voi johtua monista eri syistä, vaikka raskaus onkin niistä usein merkittävin ja yleisin.

– Pitää ottaa huomioon, onko pahoinvointi jatkuvaa, vaihtelevaa vai iskeekö se yllättäen, Vänni sanoo.

Närästystä aiheuttava refluksitauti on yksi syy aamuiselle pahoinvoinnille. Silloin mahahapot nousevat yön aikana makuulla ruokatorveen ja ärsyttävät nielua. Tästä seuraa pahoinvointia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huonoa oloa voivat aiheuttaa refluksin lisäksi myös lukuisat muut asiat, kuten migreeni, jotkin lääkkeet, A-hepatiitti, munuaisten vajaatoiminta, laktoosi-intoleranssi, keuhkokuume sekä muut vakavat infektiot, haimatulehdus, korvaperäinen huimaus, kilpirauhasen toimintahäiriöt ja tietysti ihan vatsatauti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Terveen ihmisen verensokeri on yleensä aika tasainen.”

Aamuisen pahoinvoinnin syynä voi olla myös aivokasvain, mutta se on kuitenkin harvinaista. Tavallisempaa on esimerkiksi se, että huono olo johtuu huonosti nukutusta yöstä, uniapneasta tai niska- ja hartiaseudun ongelmista.

Erityisesti diabeetikoilla aamuisen pahoinvoinnin syynä voi olla alhainen verensokeri

– Terveen ihmisen verensokeri on kuitenkin yleensä aika tasainen, sanoo Vänni.

Milloin lääkäriin?

Merkittävä taustatekijä aamuiselle pahoinvoinnille on Vännin mukaan stressi

– Jos pahoinvoinnin lisäksi ei ole muita oireita ja on muuten terve, niin aamun paha olo voi johtua stressistä.

Vännin mukaan aamupahoinvoinnin syy kannattaa tarkastaa lääkärissä, jotta se voidaan hoitaa oikein. Sairauksien googlettaminen saa yleensä aikaan vain pienen paniikin.

– Moni pelkää usein ensimmäisenä, että heillä on syöpä. Harvoin mitään vakavaa kuitenkaan löytyy.

Jos vointi on muuten hyvä ja oireet eivät ole voimakkaita, voi tilannetta seurata itse pari viikkoa.

Oksuolosta onnellisuuteen

No nyt selvisi minullekin vuosikymmenten pahoinvoinnin syy: stressi. Jokaisena työaamuna jouduin pidättelemään oksennusta työmatkalla ja ihmettelin miten selviän päivästä. Alkoholia en käyttänyt, raskaana en ollut, lääkkeitä en syönyt. Sitten kun vaihdoin työni iltapainotteiseen ja sain herätä ilman kellon pärinää pahoinvoinnit olivat mennyttä elämää. Aamutorkulle normaali virka-aikainen työ on todella oksettavaa. Aika moni joutuu niin kuitenkin elämään. Yhteiskuntahan pyörii aamuvirkkujen tahtiin.

Vaivainen

Minulla tämä vaiva aina vkloppusin kun vapaalla. Kestää koko päivän vaihtelevalla olotilalla. Joskus vielä seuraavana päivänäkin. Oireet tuli ehkä kerran kuussa tai kahdessa. Nyt jo kaksi kertaa kuussa. Josko uudelleen lääkäriin..

Sisältö jatkuu mainoksen alla