Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kielteiset ajatukset vaikeuttavat unensaantia. Mitä kannattaa ja mitä ei kannata ajatella ennen nukkumaanmenoa?

Illalla päässä pyörivät edellispäivän murheet ja huomisen tekemättömät työt. Uni ei tule, koska ajatusten virta on liian kova. Miten ärsyttävistä mietteistä pääsisi eroon?

On hankalaa lopettaa ajatteleminen kokonaan. Helpompaa onkin yksinkertaisesti ajatella jotain ihan muuta! The Huffington Post listasi kolme asiaa, joita kannattaa ja joita ei kannata ajatella ennen nukkumaanmenoa.

Hyvää ajateltavaa ennen höyhensaaria

1. Ajattele asioita, joista olet kiitollinen.

Kirjoita ne myös ylös, jos se on mahdollista. Kiitollisuutta herättävien asioiden ajattelu parantaa unenlaatua ja lisää onnellisuutta. Joidenkin mukaan se parantaa myös vastustuskykyä.

2. Kuvittele onnistuvasi huomenna.

Meillä kaikilla on unelmia. Haave niiden saavuttamisesta auttaa nukahtamaan. Business Insiderin mukaan monet yritysmaailman menestyjistä käyttävät hyväkseen tätä kikkaa. Ennen uinahtamistaan he unelmoivat parhaasta mahdollisesta tulevaisuudesta.

3. Harhauta mieltäsi jollain rentouttavalla.

Kuvittele eteesi ihana maisema tai toista päässäsi yhtä positiivista lausetta.

Näitä ei kannata mietiskellä!

1. Sähköpostit

Sama pätee myös Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin. Kaikki puhelimeesi liittyvä on hyvä unohtaa. Sitä paitsi tutkimukset ovat osoittaneet, että hohtavan ruudun tuijottaminen huonontaa unenlaatua. Laita siis kännykkä kauas sängyn vierestä.

2. Riidat

Menetkö riidan jälkeen nukkumaan ja ajattelet ikävien tunteiden poistuvan hyvillä yöunilla? Ei välttämättä kannata. Kinaa ei ainakaan kannata käydä päässään läpi juuri ennen painumista pehkuihin. Massachusettsin yliopiston tutkimus on osoittanut, että nukkuminen säilöö negatiivisia tunteita. Itse asiassa se saattaa jopa lisätä niitä!

3. Tekemättömät asiat

Jos muutama pikkuasia jäi hoitamatta, älä murehdi. Kaikkea ei aina ehdi tehdä yhden päivän aikana. Tekemättömien asioiden vatvomisella et saavuta mitään muuta kuin huonosti nukutun yön. Puhumattakaan siitä, että todennäköisesti et ole seuraavana päivänä aktiivisimmillasi.

Lisää vinkkejä nukahtamiseen

Unenlaatuun ja nukahtamiseen saattaa vaikuttaa moni muukin asia kuin ainoastaan piinaavat ajatukset.

Oikeanlainen asento on ensimmäinen askel hyvään uneen. Vatsallaan, selällään tai kasvokkain kumppanin kanssa ei kannata nukkua. Oikealla kyljellään sikeiden veteleminen luonnistuu parhaiten.

Niin sanotulla unihuollolla nukahtamista pyritään helpottamaan arkisilla, jokapäiväisillä asioilla. Herää aamuisin aina suunnilleen samaan aikaan äläkä jää loikoilemaan sänkyyn. Noudata päivisin säännöllistä työ- ja ruokailurytmiä, vältä liian pitkiä päiväunia ja vähennä alkoholin, kahvin ja tupakan käyttöä.

Liikuntaa on hyvä harrastaa, mutta lopeta urheilusuoritus vähintään 3–4 tuntia ennen nukahtamista. Ota illalla parin tunnin rauhoittumisaika ennen nukkumaanmenoa.

Makuuhuoneen pitäisi olla pimennetty, rauhallinen, viileä ja ”ajaton vyöhyke” – kellon seuraaminen on tehokas tapa pysyä hereillä! Syö illalla kevyesti mutta riittävästi ja juo vain vähän. Mene vuoteeseen vasta, kun olet unelias.

Lue myös:

Näin nukut yösi paremmin – 13 vinkkiä

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi? – 3 selitystä

Tiesitkö tämän nukahtamisesta? – 4 faktaa

Näin nukut paremmin – 5 keinoa