Unisukat, check. Yrttitee, check. Tarpeeksi väsyttävä kirja, check. Kuva: Shutterstock
Unisukat, check. Yrttitee, check. Tarpeeksi väsyttävä kirja, check. Kuva: Shutterstock

Hei hei lankutus- ja seksihaasteet! Nyt tulee hyvää tekevä haaste, joka sopii taatusti jokaiselle aviosäätyyn ja ruumiinrakenteeseen katsomatta.

Vuoden 2017 suurimmaksi hyvinvointitrendiksi on povattu puhdasta nukkumista. Kiitos näyttelijä-terveysguru Gwyneth Paltrow’n, jonka ihannemaailmaan kuuluvat kymmenen tunnin yöunet – jotka ovat kaiken perusta. Vasta kun nukkuminen on kunnossa, kannattaa kiinnittää huomio ruokavalioon ja muihin elämän osa-alueisiin, näyttelijä opastaa.

Paltrow’n kehittämän puhtaan nukkumisen juju pilee laadukkaissa unissa, joihin valmistaudutaan muun muassa meditoimalla, hieronnalla ja välttämälä raskaita aterioita ennen nukkumaankäyntiä.
Lue lisää tästä: Ensi vuoden terveyshitti on puhdas nukkuminen – näitä asioita se sisältää

Yhdysvalloista leviää toinenkin laadukkaisiin yöuniin liittyvä ilmiö, nukkumishaaste. Äkkiseltään saattaa tuntua, että nukkuminen ei sovi haastemaailmaan lainkaan. Varsinkin heille, joilla on uniongelmia, jo ajatus nukkumiseen liittyvästä suorittamisesta voi tehdä tiukkaa.

Mutta unihaasteen tarkoituksena ei ole houkutella unta pakolla. Popsugar-lehdessä julkaistu haaste tarjoilee pieniä kikkoja, joita voi ottaa käyttöön minä tahansa päivänä. Jos haluat kuitenkin nukkumisen mestariksi ja virkeyttää oloasi, kannattaa kokeilla kokonaista seitsemän päivän haastetta. Äläkä säikähdä aikaista nukkumaanmenoaikaa: jo muutaman päivän kuluttua kiität itseäsi.

 1. Sunnuntai
  Hemmottele itseäsi illalla noin kahdeksan aikaan kulhollisella puuroa, jogurttia tai kourallisella pähkinöitä. Kaikissa näissä on tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia, jotka auttavat nukkumaan paremmin. Viikon ensimmäinen päivä saa puhtinsa edellisestä yöstä, joten varaa sunnuntai-ilta kello puoli yhdeksästä eteenpäin pelkästään nukkumiselle. Kun olet unessa yhdeksän aikaan, heräät virkeänä kuudelta aamulla.
  Oletko hereillä vielä kymmeneltä? Lue lempeää kirjaa, joka rauhoittaa. Tai kuuntele maailman rentouttavinta kappaletta, että väsymys varmasti iskee.
  Annos puuroa, jopas haukotuttaa! Kuva: Shutterstock
  Annos puuroa, jopas haukotuttaa! Kuva: Shutterstock
 2. Maanantai
  Mikään ei tunnu paremmalta kuin kotiinpaluu pitkän maanantaipäivän jälkeen. Kotona odottavista puuhista huolimatta kannattaa varata ilta rauhoittumiseen kello kahdeksasta alkaen. Nauti unettavaa yrttiteetä, kuten kamomilla- tai minttuteetä. Lisää teehen ripaus hunajaa, jonka glukoosi kehottaa aivoja lopettamaan oreksiinihormonin tuotannon. Virkistävä oreksiini pitää meidät valppaina ja säätelee vireystilaa. Hunajan luonnollinen sokeri helpottaa myös nukahtamista helpottavan tryptofaanin pääsyä aivoihin.
  Vinkki! Sulje kännykkä ja tietokoneen ruudut vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sinistä valoa hohtava näyttö häiritsee tutkitusti yöunen laatua.
  Yrttitee lämmittää ja rentouttaa. Kuva: Shutterstock
  Yrttitee lämmittää ja rentouttaa. Kuva: Shutterstock

   

 3. Tiistai
  Tiistait ovat monien mielestä rankimpia päiviä. Jäljellä ei ole enää maanantain herättämää uuden viikon innostusta, ja arkiviikosta on edessä vielä yli puolet. Sen vuoksi onkin järkevää aikaistaa nukkumishaastetta puolella tunnilla: pue pyjama päälle ja pese hampaasi jo kello 19.30. Kuuntele rentouttavaa podcastia tai musiikkia kello 20.00 alkaen, ja kello 20.30 olet valmis seikkailemaan untenmaille.
  Vaikka kuinka tekisi kiireessä mieli, älä jätä väliin tätäkään rentouttavaa hetkeä. Kuva: Shutterstock
  Vaikka kuinka tekisi kiireessä mieli, älä jätä väliin tätäkään rentouttavaa hetkeä. Kuva: Shutterstock

   

 4. Keskiviikko
  Viikon puoliväli on saavutettu. Anna itsellesi taputuksia ja tsemppaa vielä pieneen iltavenyttelyyn. Kun teet kahdeksan maissa muutamankin liikkeen, olosi rentoutuu ja uni tulee paremmin. Muista, että olet pimeässä huoneessa ja pää tyynyssä, mieluiten jo nukkumassa kello 21.
  Kokeile! Tee illalla nämä 4 helppoa venyttelyliikettä – ja kroppa kiittää aamulla
  Rauhallinen venyttely tekee raukeaksi. Kuva: Shutterstock
  Rauhallinen venyttely tekee raukeaksi. Kuva: Shutterstock

   

 5. Torstai
  Onneksi huomenna on jo perjantai! Jotkut tuntevat tässä kohti viikkoa jo huomattavia virkistymisen merkkejä.
  Syvennä untasi ja kokeile tänä iltana Gwyneth Paltrow’n tapaan meditoimista tai rentoutumisharjoitetta. Kietoudu peiton alle jo kello 19.30 ja laita suosikkiharjoituksesi päälle. Youtubesta löytyy harjoituksia hakusanoilla kehomeditaatio tai mindfulness-harjoitus. Koostimme myös juttuumme neljä tapaa rentoutua puhelimen avulla.
  Tai testaa esimerkiksi Mielenterveysseuran rentouttavia harjoituksia.
  Jos et ole vielä nukahtanut yhdeksään mennessä, sammuta videot tai äänitteet viimeistään tässä vaiheessa.
  Lue myös! Asiantuntijat kertovat: näin aloitin meditaation
   
 6. Perjantai
  Jihuu, viikonloppu on alkanut. Harva haluaa nukahtaa tänään vielä puoliyhdeksän uutisten jälkeen, varsinkaan jos lauantaina herätyskellon ei ole pakko soida. Yritä kuitenkin olla viimeistään kello 23 sängyssä, jotta unirytmi ei kärsi liikaa. Popsugarin unihaasteen mukaan perjantain rentouttavin hetki ennen nukahtamista tulisi viettää kylvyssä – ilman viinilasia, joka voi haitata pahasti unen laatua.
  Viritä siis amme tai lämminvesisuihku ja nauti kylpyhetkestäsi. Sen jälkeen pukeudu mukavimpaan pyjamaasi ja matkusta höyhensaarille!
  Kello 23. Aivan sopiva aika olla nukkumassa viikonloppuiltana. Kuva: Shutterstock
  Kello 23. Aivan sopiva aika olla nukkumassa viikonloppuiltana. Kuva: Shutterstock

   

 7. Lauantai
  Haasteen viimeinen päivä on käsillä, ja se saattaa tuntua jopa katkeransuloiselta. Seitsemässä päivässä olet vasta päässyt tutustumaan unimaailmaasi.
  Lauantai-ilta on kuin tehty rauhoittavan musiikin kuuntelemiseen ja syvähengittämiseen, joiden vuoro on viimeistään kello 22. Näin pääset treffeille nukkumatin kanssa kello 23.

  Seitsemän päivän päästä, sunnuntaiaamuna moni kiittää tätä haastetta ja kokee uusia oivalluksia. Tunnustele, millaisia muutoksia sinulla on mielialassasi, ajatuksissasi, vireystilassasi ja yleisessä olotilassasi. Ehkä ne ovat niin loistavia muutoksia, että et haluakaan palata enää epäsäännölliseen unirytmiisi ja sitä seuraavaan kankeaan oloon. Tervetuloa, hyvin nukuttu vuosi 2017!

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

 • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
 • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
 • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
 • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
 • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti