Kuvat
Shutterstock
Gynekologilla voi nykyään käydä myös puhelimitse tai videoyhteyden välityksellä.
Gynekologilla voi nykyään käydä myös puhelimitse tai videoyhteyden välityksellä.

Koronan myötä etägynekologipalveluiden kysyntä on kasvanut. Sisätutkimuksen väliin jäämisellä voi olla myös yllättäviä hyötyjä.

– Siis puhelimen kamerastako se sinne katsoi?

Näin kysyi ystäväni, kun kerroin käyneeni etägynekologilla. Jo tässä vaiheessa joudun kuitenkin pilaamaan yllätyksen: ei, kameroita ei käytetty. Puhelinta kylläkin.

Parhaillaan pauhaavan pandemian takia gynekologikäyntini hoidettiin etänä puhelimessa puhuen. Etäkäynti alkoi kuten kaikki aikaisemmat kertani gynekologilla: ensin tarkastettiin, onko vastaanotolle tullut oikea ihminen, ja sen jälkeen selvitettiin, mikä on pielessä. Lääkärin työhuoneen sijaan kaikki tapahtui kuitenkin omalta kotisohvaltani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rehellisesti sanottuna epäilin etäyhteyden toimivuutta etukäteen. Mitä gynekologi nyt ylipäätään voi tehdä, jos ei – no tiedäthän – vilkaista? Jälkikäteen täytyy todeta, että yllättävän paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhelinpalvelut ovat tulleet jäädäkseen

Puhelimitse hoidettavat gynekologikäynnit eivät suoranaisesti ole pandemian peruja, sillä sekä Aava että Terveystalo ovat tarjonneet gynekologin puhelinaikoja jo pidempään. Terveystalon palveluihin kuuluu myös videovastaanotto. Mehiläisessä etägynekologipalveluita oli ennen koronaa niukasti, mutta Mehiläisen vastaavan gynekologin Tuuli Soinin mukaan niitä aiotaan jatkaa ja laajentaa vielä pandemian jälkeenkin.

Itse kokeilin etägynekologipalveluita lähinnä koronan takia. Oma asiani ei ollut akuutti ja hoitui keskustelemalla, joten päätin kokeilla. Takaraivossani kolkutti kuitenkin ajatus siitä, ettei käynnistä jäisi käteen muuta kuin resepti. Olin väärässä.

Pelkästään vartin puhelun aikana kerkesin keskustella gynekologin kanssa oireistani, hoitohistoriastani ja peloistani mahdollisten uusien reseptien aiheuttamiin sivuoireisiin liittyen. Sain käynnin aikana vartissa kerrottua enemmän kuin kaikilla aikaisemmilla gynekologikäynneilläni yhteensä.

Myös Terveystalon vastaava gynekologi Anna-Mari Heikkinen kertoo, että etävastaanotoilla asiakas usein jännittää lähivastaanottoa vähemmän.

– Aikaa keskusteluun ja esimerkiksi ehkäisyn hyödyistä ja haitoista puhumiseen jää enemmän kuin fyysisellä vastaanotolla. Jännitys mahdollisesti tehtävästä epämiellyttävästä sisätutkimuksesta jää pois, ja siksi keskustelua syntyy enemmän.

Vain kaksi varttia

Sen lisäksi, että sain asiani hoidettua vartissa, sain myös varattua ajan vain vartin päähän varaushetkestä. Koko gynekologikäynti tuli siis hoidettua puolessa tunnissa. Säästin ajan lisäksi myös jokusen euron, sillä Aavan gynekologin etäpalvelu sattui olemaan hieman lähipalvelua halvempi.

Terveystalossa ja Mehiläisessä etäpalvelut ovat lähipalveluiden kanssa samanhintaisia. Etäkäynti voi kuitenkin tulla lähikäyntiä halvemmaksi, sillä hinta määräytyy usein käytetyn ajan mukaan.

Ihan kaikkea etänä ei voi hoitaa. Akuutit oireet, kuten kipu, poikkeava vuoto, tulehdusepäilyt ja ihomuutokset täytyy tutkia paikan päällä. Etäpalvelu sopiikin parhaiten ehkäisy- ja hormonineuvontaan sekä reseptin uusintaan ja vaihtamiseen. Aavan vastaava gynekologi Annakaija Lappalainen kertoo, että etävastaanottoaika sopii näiden lisäksi hyvin myös seksuaalisuudesta ja hedelmällisyydestä keskusteluun.

Oma kokemukseni etävastaanotosta jäi yllättävän positiiviseksi. Toki olo on aina lähtökohtaisesti turvallisempi, kun sisätutkimuksen jälkeen gynekologi toteaa kaiken olevan varmasti kunnossa. Tätä helpotuksen tunnetta ei etävastaanotolla saavuta, mutta sain ratkaisun ongelmaani ja koin tulleeni kuulluksi, joten ennakko-odotuksista huolimatta käteen jäi lopulta muutakin kuin pelkkä resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla