Kodin Kuvalehti
Kivulias vaivaisenluu saattaa vaikeuttaa kävelyä.
Kivulias vaivaisenluu saattaa vaikeuttaa kävelyä.

Vaivaisenluu on ikävännäköinen ja usein myös kivulias riesa, joka kannattaa hoitaa. Jalkaterapeutin mukaan vaivaisenluun voi saada oireettomaksi leikkausta helpommillakin keinoilla.

Vaivaisenluu tarkoittaa jalan ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muita varpaita kohti. Samalla isovarpaan tyvinivel ja siihen liittyvä limapussi turpoaa ja kipeytyy.

Mistä tämä ikävä riesa johtuu ja kuinka siitä pääsisi eroon?

– Yksi yleisimmistä vaivaisenluuvaivaa aiheuttavista syistä on korolliset ja kapeat kengät. Kun ukkovarvas kääntyy muita varpaita kohti, nivel hankautuu kapeissa kengissä. Sen kohdalle tulee painetta, ja siihen voi syntyä luukasvaumaa. Vaivaisenluu voi johtua myös jalan virheellisestä asennosta, Espoon Jalkaterapia Teamin jalkaterapeutti Lea Mäkelä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaivaisenluu kannattaa hoitaa, vaikka se ei aiheuttaisi kipua

Mäkelä mukaan vaivaisenluuongelmasta kärsiviä on Suomessa valtavasti. Joillain on siihen lisäksi geneettistä alttiutta. Kaikilla vaivaisenluu ei kipeydy, mutta se kannattaisi silti hoitaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaivaisenluu voi olla esteettinen haitta, mutta myös aiheuttaa kipua, vaikka asentomuutos ei olisi kovin suuri, Mäkelä kertoo.

Hän ei suosittele vaivan hoitoon leikkausta, koska leikkauksessa on omat riskinsä eikä se aina takaa oireettomuutta, vaikka varpaiden asento suoristuisi.

– Valitettavan usein törmään jopa pahempaan tilanteeseen kuin ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen on tärkeää huolehtia, että kengät ovat sopivat ja jalkaterän lihakset toimivat hyvin, Mäkelä sanoo.

Kolme tapaa hoitaa vaivaisenluu ilman leikkausta

Leikkauksen sijaan vaivaisenluun voi saada oireettomaksi muilla keinoin.

  1. Valitse tilavat kengät: Vaivaisenluusta kärsivien kannattaa lopettaa kapeiden ja mielellään myös korollisten jalkineiden käyttö, sillä ne vain pahentavat ongelmaa. Oikeanlainen jalkine on tarpeeksi iso ja leveä. Kengän sisällä varpailla on hyvä olla, ja ne mahtuvat myös liikkumaan. Jalkoihin ei tule painetta.
  2. Jumppaa vaivaisenluu kuntoon: Jos vaivaisenluu on liikkuva, voidaan se saada alenemaan jalkajumpalla. Jumppaohjeet kannattaa hankkia jalkaterveyteen perehtyneeltä ammattilaiselta.
  3. Tuki avuksi: Silikoniortoosi eli erikoistuki on hyvä apu suoristamaan varpaan asentoa. Se muotoillaan yksilöllisesti kullekin asiakkaalle. Silikoniortoosia käytetään liikkuessa. Sen avulla varvas ohjataan oikeaan linjaan.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla