Monesti aborttia haetaan siksi, että ehkäisypilleri on jäänyt ottamatta. Abortin jälkeen onkin tärkeää turvautua luotettavampaan ehkäisyyn, kuten kierukkaan tai kapseliin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo neuvoo. Kuva: Shutterstock
Monesti aborttia haetaan siksi, että ehkäisypilleri on jäänyt ottamatta. Abortin jälkeen onkin tärkeää turvautua luotettavampaan ehkäisyyn, kuten kierukkaan tai kapseliin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo neuvoo. Kuva: Shutterstock

Raskaudenkeskeytys on aina vakava päätös, jota ei ole mukava tehdä. Lääkäri kertoo, mitä päätöksen eteen joutuvien tulisi tietää ennen aborttia.

Sattuuko se? Kuinka paljon vuotoa tulee? Voiko se aiheuttaa lapsettomuutta?

Tällaisia asioita pohtivat naiset, jotka harkitsevat raskaudenkeskeytystä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo.

– Moni on lukenut ja kuullut etukäteen, millainen raskaudenkeskeytys on, Korjamo sanoo.

Naisia kiinnostaa myös se,, miten toimenpide käytännössä tehdään.

“Toisille se on elämän paras päätös, toisille vaikeimpia.”

Apua saa ammattilaisilta

Korjamon mukaan aborttia hakevat naiset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa.

– Ne, jotka poliklinikalla päätyvät, ovat aika varmoja keskeytyspäätöksestään. Toki on pieni osa ihmisiä, jotka ovat epävarmoja, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) naistentautien osastolääkäri sanoo.

– Toisille se on elämän paras päätös, toisille vaikeimpia. Se on hyvin herkkä tilanne etenkin, jos päätös on vaikea.

Korjamo kertoo, että pohdinnalleen voi saada ammattilaisten kautta tukea. Juttelemaan pääsee esimerkiksi sairaalapastorin pakeille.

Ammattilaisten tehtävä on painostamatta varmistaa, että juuri nainen itse varmasti haluaa keskeyttää raskauden. Korjamo muistuttaa, että yleensä pohdinta-aikaa riittää hyvin, ja ainakin pääkaupunkiseudulla ajan saa melko helposti. Hätiköityjä päätöksiä ei siis tarvitse –  eikä saa tehdä.

“Aina, kun raskauden kesto kasvaa, ongelmia voi tulla.”

Tavallisimmin raskaudenkeskeytys tehdään ennen 12. raskausviikon päättymistä kahden lääkärin päätöksellä elämänoloista johtuvista syistä. Asiassa noudatetaan Käypä hoito -suosituksia.

Terveyskirjasto Duodecimissa kerrotaan, että raskauden kestoajasta riippumatta voidaan keskeytys tehdä kahden lääkärin päätöksellä, jos raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen aiheuttaisi naisen hengelle tai terveydelle vaaran. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) päätös tarvitaan tilanteissa, joissa raskauden kesto on 12–20 viikkoa tai keskeytystä haetaan sikiön vaikean sairauden tai ruumiinvian vuoksi.

Suuri osa aborteista sujuu hyvin

Ylivoimaisesti merkittävin osa, 96 prosenttia, Suomessa tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä tapahtuu lääkkeellisesti. Kirurgista imukaavintaa ei siis enää juuri käytetä.

Lääkkeellisessä abortistassa valmistava lääke otetaan terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa. Korjamon mukaan toisen lääkkeen voi ottaa kahden vuorokauden päästä kotona, jos raskaus on kestänyt alle yhdeksän viikkoa ja kotona on joku aikuinen kaveri seurassa.

Toinen lääke saa aikaan supistelua, joka tyhjentää kohdun. Supistelu voi aiheuttaa kuukautiskipujen kaltaista särkyä, mutta sitä varten hoitohenkilökunta antaa kipulääkettä. Vuotoa tulee saman verran kuin kuukautisten aikaan.

– Aina, kun raskauden kesto kasvaa, ongelmia voi tulla enemmän. Pysyvää haittaa ei yhdestä raskauden keskeytyksestä kuitenkaan tule.

Mahdollisesti ilmenevät ongelmat ovat Korjamon mukaan yleensä lieviä tulehduksia ja vuotoja.

Naistalo-sivuilla kerrotaan, että toistetut raskaudenkeskeytykset voivat altistaa muun muassa tulehduksille, jotka aiheuttavat munanjohtimien kiinnikkeisyyttä. Toistetut kaavinnat voivat häiritä kohdun limakalvon paksuuntumista ja vaikuttaa alkion kiinnittymiseen.

Korjamo toivoo, että aborttia harkitsevat hankkisivat tietonsa luotettavista lähteistä.

– Keskustelupalstat ovat aina vähän vaarallisia, hän perustelee.

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.