Monesti aborttia haetaan siksi, että ehkäisypilleri on jäänyt ottamatta. Abortin jälkeen onkin tärkeää turvautua luotettavampaan ehkäisyyn, kuten kierukkaan tai kapseliin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo neuvoo. Kuva: Shutterstock
Monesti aborttia haetaan siksi, että ehkäisypilleri on jäänyt ottamatta. Abortin jälkeen onkin tärkeää turvautua luotettavampaan ehkäisyyn, kuten kierukkaan tai kapseliin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo neuvoo. Kuva: Shutterstock

Raskaudenkeskeytys on aina vakava päätös, jota ei ole mukava tehdä. Lääkäri kertoo, mitä päätöksen eteen joutuvien tulisi tietää ennen aborttia.

Sattuuko se? Kuinka paljon vuotoa tulee? Voiko se aiheuttaa lapsettomuutta?

Tällaisia asioita pohtivat naiset, jotka harkitsevat raskaudenkeskeytystä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo.

– Moni on lukenut ja kuullut etukäteen, millainen raskaudenkeskeytys on, Korjamo sanoo.

Naisia kiinnostaa myös se,, miten toimenpide käytännössä tehdään.

“Toisille se on elämän paras päätös, toisille vaikeimpia.”

Apua saa ammattilaisilta

Korjamon mukaan aborttia hakevat naiset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa.

– Ne, jotka poliklinikalla päätyvät, ovat aika varmoja keskeytyspäätöksestään. Toki on pieni osa ihmisiä, jotka ovat epävarmoja, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) naistentautien osastolääkäri sanoo.

– Toisille se on elämän paras päätös, toisille vaikeimpia. Se on hyvin herkkä tilanne etenkin, jos päätös on vaikea.

Korjamo kertoo, että pohdinnalleen voi saada ammattilaisten kautta tukea. Juttelemaan pääsee esimerkiksi sairaalapastorin pakeille.

Ammattilaisten tehtävä on painostamatta varmistaa, että juuri nainen itse varmasti haluaa keskeyttää raskauden. Korjamo muistuttaa, että yleensä pohdinta-aikaa riittää hyvin, ja ainakin pääkaupunkiseudulla ajan saa melko helposti. Hätiköityjä päätöksiä ei siis tarvitse –  eikä saa tehdä.

“Aina, kun raskauden kesto kasvaa, ongelmia voi tulla.”

Tavallisimmin raskaudenkeskeytys tehdään ennen 12. raskausviikon päättymistä kahden lääkärin päätöksellä elämänoloista johtuvista syistä. Asiassa noudatetaan Käypä hoito -suosituksia.

Terveyskirjasto Duodecimissa kerrotaan, että raskauden kestoajasta riippumatta voidaan keskeytys tehdä kahden lääkärin päätöksellä, jos raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen aiheuttaisi naisen hengelle tai terveydelle vaaran. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) päätös tarvitaan tilanteissa, joissa raskauden kesto on 12–20 viikkoa tai keskeytystä haetaan sikiön vaikean sairauden tai ruumiinvian vuoksi.

Suuri osa aborteista sujuu hyvin

Ylivoimaisesti merkittävin osa, 96 prosenttia, Suomessa tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä tapahtuu lääkkeellisesti. Kirurgista imukaavintaa ei siis enää juuri käytetä.

Lääkkeellisessä abortistassa valmistava lääke otetaan terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa. Korjamon mukaan toisen lääkkeen voi ottaa kahden vuorokauden päästä kotona, jos raskaus on kestänyt alle yhdeksän viikkoa ja kotona on joku aikuinen kaveri seurassa.

Toinen lääke saa aikaan supistelua, joka tyhjentää kohdun. Supistelu voi aiheuttaa kuukautiskipujen kaltaista särkyä, mutta sitä varten hoitohenkilökunta antaa kipulääkettä. Vuotoa tulee saman verran kuin kuukautisten aikaan.

– Aina, kun raskauden kesto kasvaa, ongelmia voi tulla enemmän. Pysyvää haittaa ei yhdestä raskauden keskeytyksestä kuitenkaan tule.

Mahdollisesti ilmenevät ongelmat ovat Korjamon mukaan yleensä lieviä tulehduksia ja vuotoja.

Naistalo-sivuilla kerrotaan, että toistetut raskaudenkeskeytykset voivat altistaa muun muassa tulehduksille, jotka aiheuttavat munanjohtimien kiinnikkeisyyttä. Toistetut kaavinnat voivat häiritä kohdun limakalvon paksuuntumista ja vaikuttaa alkion kiinnittymiseen.

Korjamo toivoo, että aborttia harkitsevat hankkisivat tietonsa luotettavista lähteistä.

– Keskustelupalstat ovat aina vähän vaarallisia, hän perustelee.

Elämä kaupungissa, käsien ahkera peseminen ja siivoaminen voivat aiheuttaa muun muassa allergioita, astmaa ja diabetesta, kertoo Tampereen yliopiston tuore tutkimus.

Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan käsiin hierottava metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Laaja mikrobialtistus suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta.

Maa-aineksen hieromisesta käsiin voi olla erityistä hyötyä kaupungissa asuville ihmisille. Nykyään ihmiset asuvat kerrostaloissa, joiden pihat on asfaltoitu, käsiä pestään saippualla useita kertoja päivässä ja koteja siivotaan erilaisilla kemikaaleilla.

”Tavoitteena oli etsiä keino kadotetun luontoyhteyden palauttamiseksi.”

– Immuunipuolustusjärjestelmä tarvitsee harjoitusta. Asfalttiympäristössä sitä ei tule. Tutkimuksen tavoitteena oli etsiä keino kadotetun luontoyhteyden palauttamiseksi, professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta sanoo yliopiston sivuilla julkaistussa artikkelissa.

Neljätoista kaupungissa asuvaa koehenkilöä hieroivat käsiinsä metsämaaperäistä pulveria kolmesti päivässä kahden viikon ajan. Koehenkilöitä ohjeistettiin pesemään kätensä hanavedellä ilman saippuaa. Pulveri oli sekoitus maa- ja kasviperäisiä ainesosia, kuten sammalta, puista pudonneita lehtiä ja multaa.

Tutkimuksessa havaittiin, että jo kahden viikon altistus mikrobeille voi parantaa kaupungissa asuvan ihmisen mikrobiston monimuotoisuutta merkittävästi, eli on hyväksi immuunijärjestelmälle.

Jos immuunipuolustusjärjestelmä ei saa riittävästi harjoitusta, se ei välttämättä osaa erottaa elimistölle oikeasti vaarallisia mikrobeja harmittomista pöpöistä. Seurauksena voi olla esimerkiksi allergia, jossa immuunipuolustusjärjestelmä hyökkää esimerkiksi harmitonta siitepölyä vastaan.

Liian vähäisen mikrobialtistuksen on epäilty aiheuttavan ainakin allergioita, astmaa, ykköstyypin diabetesta, keliakiaa ja monia tulehduksellisia suolistosairauksia, kuten Crohnin tautia.

– Nämä sairaudet lisääntyvät hurjaa vauhtia kaikissa länsimaissa. Muutos on niin nopeaa, että se ei voi johtua geneettistä syistä. Siispä syyn täytyy löytyä muuttuneesta elinympäristöstä, Hyöty kertoo artikkelissa.

Lähde: UTA

Finni, tuo nuoruusmuistoista niljakkain, on yhä useammin myös aikuisen riesa. 

Otsassa, suun ympärillä, leuassa ja nenässä, toki. Mutta miksi finnejä tulee joskus pakaroihin? Korvaan! Nenän sisäpuolelle! Ja miksi kivuliaimmat finnit ovat juuri hölmöimmissä paikoissa?

Ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä valaisee, että finni voi ilmestyä mihin tahansa, missä on ihohuokonen, joka voi tukkeutua ja tulehtua.

– Jalkapohjissa ja käsissä en ole finnejä nähnyt, mutta kaikkialla muualla kyllä. 

Pakaroiden ihon rakenne on monilla jo valmiiksi näppyläisyyteen taipuvaista, pilari-keratoosimaista. Silloin huokosten tukkeumia ja tulehduksia tulee helpommin. Usein pakaran näppylä on karvatupen tulehdus, joka voi levitä ja olla hyvin kipeä. Nenä taas on tyypillistä aknealuetta. Sen iho on kireää, joten finni aiheuttaa kovaa painetta ja kipua.

– Myös päänahkaan voi tulla hyvin kipeitä finnejä. Useammin miehille, mutta kyllä naisillekin, Haahtela sanoo.

Kaikkihan sitä tekevät

Mistä se sitten kertoo, jos aikuisella naisella on finnejä? Haahtelan mukaan aikuisiän akne on yleistynyt voimakkaasti. Tarkkaan ei tiedetä, miksi.

– Stressi on yksi tekijä, mutta taustalla on muitakin syitä. Huonosta hygieniatasosta tai epäterveellisestä ruokavaliosta aikuisiän akne ei kerro. Tehokkaita lääkkeitä on, ja aknea kannattaa hoitaa.

Haahtela tarkoittaa esimerkiksi akneen käytettäviä lääkegeelejä tai e-pillereitä: puristelua ei lasketa hoidoksi. Finnejä kielletään aina puristelemasta, vaikka kädellisen on lähes mahdotonta olla nypeltämättä ihoaan. Haahtela toteaa sortuvansa puuhaan itsekin.

– Kaikkihan niitä puristelevat, joten ehkä on parempi neuvoa ihmisiä tekemään sitä puhtain käsin ja varovaisesti. Puristelusta varoitellaan siksi, että aggressiivisella kotikirurgialla ja liian kovalla puristamisella voi saada aikaan arven. Kosmetologilla käynti voi joskus olla hyvä idea – ammattilaisella kun ei liity asiaan samanlaista tunnetilaa.