Väsyttää, mutta pakko kai se on nousta. Vai onko? Kuva: Shutterstock
Väsyttää, mutta pakko kai se on nousta. Vai onko? Kuva: Shutterstock

Tutkijat ovat löytäneet ihmisiltä neljä erilaista unirytmiä. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Yksi pomppaa sängystä aamukuudelta täynnä virtaa, toinen saa flow’n päälle vasta illan hämärtyessä ja valvoo helposti yöllä yhteen. Nämä ihmistyypit kaikki tunnistavat, mutta niiden lisäksi venäläistutkijat ovat tunnistaneet kaksi muutakin nukkujaryhmää. The Atlantic kertoo, että on olemassa myös ihmisiä, jotka ovat jatkuvasti huippuenergisiä ja toiset puolestaan aina väsyneitä.

Mihin nukkujakategoriaan sinä kuulut?

1. Aamuvirkku

Tämä ihmistyyppi herää mieluiten aikaisin ja menee ajoissa myös nukkumaan. He ovat energisimmillään aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

2. Yökukkuja

Nämä nukkujat haluavat nousta mahdollisimman myöhään. Aamut ovat heille tahmaisia, sillä vasta illalla he ovat täysin hereillä ja voimissaan. He ovat energisimmillään iltayhdeksästä aamuyhdeksään.

3. Energikko

Nämä ihmiset ovat kuin kolibreja: he puhkuvat energiaa koko päivän ja nukkuvat keskimäärin puoli tuntia vähemmän kuin kolme muuta ryhmää. 7,5 tunnin yöunista huolimatta he tunsivat itsensä energiseksi sekä aamulla että illalla.

4. Aina väsynyt

Tähän ryhmään kuuluvia väsyttää aina, nukkuivat he yönsä miten hyvin tai huonosti tahansa. Tutkijat rinnastivatkin nämä ihmiset koalakarhuihin, jotka nukkuvat 18–22 tuntia vuorokaudessa.

Lue lisää:

Kun uni ei tule, tämä yksinkertainen vinkki voi auttaa

Alasti nukkuminen kannattaa! 7 syytä

Riittääkö viisi tuntia unta yössä? Asiantuntija vastaa