Väsyttää, mutta pakko kai se on nousta. Vai onko? Kuva: Shutterstock
Väsyttää, mutta pakko kai se on nousta. Vai onko? Kuva: Shutterstock

Tutkijat ovat löytäneet ihmisiltä neljä erilaista unirytmiä. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Yksi pomppaa sängystä aamukuudelta täynnä virtaa, toinen saa flow’n päälle vasta illan hämärtyessä ja valvoo helposti yöllä yhteen. Nämä ihmistyypit kaikki tunnistavat, mutta niiden lisäksi venäläistutkijat ovat tunnistaneet kaksi muutakin nukkujaryhmää. The Atlantic kertoo, että on olemassa myös ihmisiä, jotka ovat jatkuvasti huippuenergisiä ja toiset puolestaan aina väsyneitä.

Mihin nukkujakategoriaan sinä kuulut?

1. Aamuvirkku

Tämä ihmistyyppi herää mieluiten aikaisin ja menee ajoissa myös nukkumaan. He ovat energisimmillään aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

2. Yökukkuja

Nämä nukkujat haluavat nousta mahdollisimman myöhään. Aamut ovat heille tahmaisia, sillä vasta illalla he ovat täysin hereillä ja voimissaan. He ovat energisimmillään iltayhdeksästä aamuyhdeksään.

3. Energikko

Nämä ihmiset ovat kuin kolibreja: he puhkuvat energiaa koko päivän ja nukkuvat keskimäärin puoli tuntia vähemmän kuin kolme muuta ryhmää. 7,5 tunnin yöunista huolimatta he tunsivat itsensä energiseksi sekä aamulla että illalla.

4. Aina väsynyt

Tähän ryhmään kuuluvia väsyttää aina, nukkuivat he yönsä miten hyvin tai huonosti tahansa. Tutkijat rinnastivatkin nämä ihmiset koalakarhuihin, jotka nukkuvat 18–22 tuntia vuorokaudessa.

Lue lisää:

Kun uni ei tule, tämä yksinkertainen vinkki voi auttaa

Alasti nukkuminen kannattaa! 7 syytä

Riittääkö viisi tuntia unta yössä? Asiantuntija vastaa

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.