Ihmisistä kasvokkain puolisonsa kanssa nukkuu vain muutama prosentti.
Ihmisistä kasvokkain puolisonsa kanssa nukkuu vain muutama prosentti.

Oletko koskaan miettinyt, mitä uniasentosi kertoo sinusta? Tässä jutussa kerrotaan viisi kiinnostavaa faktaa.

  1. Kylkiasento on niin ihmisten kuin monien eläintenkin yleisin nukkuma-asento. Vanhemmiten ihminen nukkuu yhä todennäköisemmin kyljellään. Tanskalaistutkimuksessa vuodelta 2017 ihmiset viettivät uniajastaan yli puolet kyljellään, reilun kolmanneksen selällään ja alle kymmenesosan vatsallaan. Asento muuttui keskimäärin noin puolitoista kertaa tunnissa.
  2. Uniasennolla on väliä. Erityisesti uniapneasta kärsivien kannattaa nukkua mieluummin kyljellään kuin selällään, koska silloin henki kulkee paremmin. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät suosivat usein oikeaa kylkeä, mikä saattaa olla vaistomainen suojamekanismi: sydän pumppaa paremmin ja myös tykytykset tuntuvat vähemmän. Sen sijaan närästys ja refluksitaudin oireet helpottavat vasemmalla kyljellä.
  3. Syvän unen aikana aivot puhdistuvat kuona-aineista. Yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet eläinkokeissa, että tämä glymfaattinen järjestelmä toimii tehokkaimmin kyljellään nukkuessa. Tiedolla voi tutkijoiden mukaan olla merkitystä aivorappeumasairauksien ehkäisyssä, sillä kuona-aineiden kasautumisella aivoihin on yhteys esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja Parkinsonin tautiin.
  4. Sängyn jakavat pariskunnat nukkuvat useimmin selät vastakkain. Seuraavaksi yleisin tyyli on niin sanottu lusikka eli kasvot samaan suuntaan. Kasvokkain nukkuu vain muutama prosentti. Näin kertoo Hertfordshiren yliopiston psykologian professorin, tietokirjailija Richard Wisemanin vuonna 2014 tekemä kysely.
  5. Ekstrovertit nukkuivat introvertteja todennäköisemmin kiinni puolisoissaan. Ihokontaktissa nukkuvista 94 prosenttia oli suhteessaan onnellisia, vailla kosketusta nukkuvista 68 prosenttia. Kysely ei kerro, nukkuivatko he hyvin.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla