”Olen tosi mielikuvituksekas, ja voin silmät kiinni kuvitella vaikka mitä, ihan kuin katsoisin elokuvaa. Mulle tulee järkytyksenä, ettei kaikki voi?” Näin kirjoittaa nettikeskustelija sokeasta mielestä. Kuva: Shutterstock
”Olen tosi mielikuvituksekas, ja voin silmät kiinni kuvitella vaikka mitä, ihan kuin katsoisin elokuvaa. Mulle tulee järkytyksenä, ettei kaikki voi?” Näin kirjoittaa nettikeskustelija sokeasta mielestä. Kuva: Shutterstock

Laita silmät kiinni ja kuvittele rakkaasi kasvot – näetkö pelkkää mustaa vai täydellisen ihmisen?

”Kun suljen silmät, voin vaikka ajatella tuolia ja tiedän minkälainen se on, voin kuvitella sen sinne mustaan leijumaan kuin pimeään huoneeseen, mutta en todellakaan näe sitä. Pelkkää mustaa. Olen luullut, että kaikilla on näin.”

Yksi suosituimmista keskusteluketjuista Vauva.fi:ssä on tänään koskenut mielen sokeutta eli aphantasiaa. Tämä ominaisuus tarkoittaa, että jotkut ihmiset eivät pysty kuvittelemaan mielessään esimerkiksi tutun ihmisen kasvonpiirteitä tai lempimaisemaansa – vaikka he voivat muilla aisteilla kokea nämä ajatuksensa.

– Törmäsin samaan asiaan, kun juttelin miehen kanssa fantasioista. Hän näkee kaiken aivan kirkkaana, kuin elokuvaa seuraisi, ja minä en näe kuin mustaa. Jos oikein pinnistän, näen mustan keskellä hahmoja, mutta mitenkään en pysty näkemään selvästi tai yksityiskohtaisesti, vaikka kuinka keskittyisin. Sen sijaan fantasiani ovat enemmän sellaisia, että pystyn kuvittelemaan, kuinka mies koskettaa minua tai puhuu minulle ja koen siis fyysisesti tämän, kirjoittaa yksi keskustelija ominaisuudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa Vauva.fi:n keskustelijoista hämmästelee sitä, että mielikuvien luominen päässä ja niiden näkeminen on joillekin ihan normaalia:

– Joudun todella ponnistelemaan, että saisin ajateltua rantaa kuvana. Se kuva ei pysy sekuntiakaan, koska se ei edes muodostu ja jos keskityn ajattelemaan rantaa silmät kiinni, en näe sitä millään tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Törmäsin samaan asiaan, kun juttelin miehen kanssa fantasioista. Hän näkee kaiken aivan kirkkaana, kuin elokuvaa seuraisi, ja minä en näe kuin mustaa.”

Aphantasia on uudehko termi harvinaiselle neurologiselle ilmiölle, jossa ihminen on kyvytön muodostamaan visuaalisia mielikuvia. Teoreettisen fysiikan tutkija Teppo Mattsson kirjoitti oman mielensä sokeudesta blogissaan vuonna 2015, jolloin aphantasia-termi julkistettiin.

Mattsson kertoi, ettei hänkään pysty tahdonalaisesti tuottamaan minkäänlaisia mielikuvia, vaikka kuinka yrittäisi:

– Neurologi Adam Zeman arvioi, että jopa kaksi ihmistä sadasta saattaa olla mieleltään sokeita. Kaltaisiani aphantaasikkoja voi siis olla maailmassa 150 miljoonaa ja Suomessakin 100 000.

Jotkut ihmiset sen sijaan rakentelevat päässään erilaisia mielikuvia jatkuvasti. He saattavat olla hyperphantaasikkoja, joiden mielikuvitus on poikkeuksellisen vilkasta.

Vauva.fi:n keskustelijoista osa ihmettelee ja jopa säälii aphantaasikkoja:

– Tuo kuulostaa masentavalta. En voisi kuvitella elämääni ilman kykyä ajatella kuvina.

– Ai, eivätkö kaikki näekään kuvittelemiaan asioita mielessään?  Kuulostaa todella ankealta.

Mitä lampaita?

Mattssonin mukaan mielen sokeudesta ei ole ollut hänelle mitään haittaa. Jotkut aphantaasikot saattavat tosin huomata, että rakkaiden maisemien ja ihmisten kasvojen muistamisen lisäksi haasteita tuottaa kirjojen lukeminen ja elokuvien katseleminen.

BBC:n haastattelema aphantaasikko Niel Kenmuir sanoo, että hän koki lapsuudessaan ongelmana ”lampaiden laskemisen”; hän ei pystynyt ajattelemaan silmät kiinni yhtäkään aidan yli pomppivaa lammasta ponnisteluistaan huolimatta.

Visualisointi voi olla yksi avaintekijä myös onnistuneessa elämäntaparemontissa: ihmisillä on tärkeää olla haaveita ja kykyä visualisoida ne, jotta he pystyvät näkemään etukäteen kaiken sen hyvän, jonka esimerkiksi painonpudottaminen voi saada aikaan.
Lue lisää: Tavoitteena suuri painonpudotus? Epärealistinen tavoite takaa parhaan tuloksen

Kerro kokemuksiasi!

Onko sinulla kokemuksia mielen sokeudesta?

Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta tämän jutun lopussa painamalla pinkkiä ”kirjoita kommentti” -nappia.

Vierailija

Klikkasin tätä artikkelia Amppareista otsikon perusteella ja luulin kyseessä olevan vihervasemmiston äänestäjät. Pettymys oli suuri.

Onnellisesti Vasemmalla

Vierailija kirjoitti:
Klikkasin tätä artikkelia Amppareista otsikon perusteella ja luulin kyseessä olevan vihervasemmiston äänestäjät. Pettymys oli suuri.
 

Tappio ottaa koville, se on kuin musta mieli porvareilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla