Koira ei hikoile ollenkaan. Ihmisistä suurin osa hikoilee kainaloista, mutta mitä tehdä jos kasvot helmeilevät hiestä pienessäkin lämmössä tai ponnistuksessa.

Kysymys:

Hikoilen kasvoista niin runsaasti, että se haittaa elämääni. Kuumassa vaiva pahenee.

Jännittäminen liittyy siihen, mutta ei aina. Kasvoni ovat kuin vesiputous, mutta kainaloista tai kämmenistä en hikoile juuri lainkaan. Miksi hikoilu keskittyy kasvoihini? En ole löytänyt apukeinoja, kun antiperspirantit tai botuliini eivät oikein kasvoihin taida käydä.

Vastaus:

Paikallinen eli yhden kehonosan tai alueen hikoilutaipumus on yleensä alkanut jo lapsuus- tai nuoruusiässä, saattaa olla osin perinnöllinen eikä sen taustalta tarvitse etsiä mitään yleissairautta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hikoilua esiintyy usein tunnetilojen vaihteluihin ja jännittyneisyyteen liittyen eikä välttämättä ole sidoksissa ympäristön lämpötilaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jännityksen aiheuttamaan hikoiluun voi liittyä myös kasvojen punastumista. Useimmiten sitä ei esiinny nukkuessa. Liikahikoilu on usein pahimmillaan varhaisessa aikuisuudessa ja vähenee vanhuudessa.

Hikoilulle altistavat tekijät (kuumuus, liikunta, ylipaino, kuumien tai mausteisten ruokien nauttiminen, alkoholin käyttö) kannattaa tiedostaa. Etenkin maustettu ruoka voi aiheuttaa hikoilun erityisesti ylähuulessa ja otsassa.

Paikalliseen liikahikoiluun voidaan käyttää suun kautta otettavia, antikolinergisesti vaikuttavia lääkkeitä, kuten oksibutyniinia. Kasvojen hikoiluun voidaan kokeilla myös beetasalpaajalääkitystä. Yleislääkäri tai ihotautilääkäri voi määrätä näitä lääkkeitä.

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla