Annin, 40, lapsi on nyt kolmen kuukauden ikäinen. Kuva: Shutterstock
Annin, 40, lapsi on nyt kolmen kuukauden ikäinen. Kuva: Shutterstock

ERA-testissä tutkitaan kohdun aikaikkuna, jotta alkio siirretään kohtuun oikeaan aikaan. Kun ajoitus on oikea, raskaus käynnistyy.

Hedelmöityshoidot ovat potilaalle rankkoja ja ne voivat tulla hyvin kalliiksi, mikäli raskaaksi tuleminen ei yrityksestä huolimatta onnistu. Näin kävi myös kirkkonummelaiselle Annille, 40, joka kävi läpi tuloksettomia hedelmöityshoitoja kolmen ja puolen vuoden ajan.

– Vuosien aikana minulle on tehty yhteensä 16 epäonnistunutta alkionsiirtoa, Anni kertoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Anni ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska aihe on arka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anni aloitti lapsettomuushoidot HUS:n Naistenklinikalla, mutta hoito oli tuloksetonta. Sieltä hän siirtyi Väestöliitolle, jossa alkionsiirtoa yritettiin 13 kertaa.

Hukkaan menneet alkionsiirrot maksavat paljon: yhdestä alkionsiirtokierroksesta potilas pulittaa noin 1 000–1 500 euroa.

”Olimme toivottomia ja meinasimme jo lopettaa lapsettomuushoidot. Sitten kuulimme ERA-testistä.”

– Syitä lapsettomuudelle oli vaikea löytää, eli alkiossa tai kohdun limakalvoissa oli jotain vikaa. Olimme toivottomia ja meinasimme jo lopettaa lapsettomuushoidot. Sitten kuulimme ERA-testistä, Anni kertoo.

ERA-testi saattoi olla lopulta ratkaiseva hoitomenetelmä Annille – hän tuli ERA-testin jälkeisellä yrityksellä raskaaksi.

Raskaus kiinni oikeasta ajoituksesta

ERA-testi, eli endometrial receptivity array, on vain muutamia vuosia käytössä ollut hoitomenetelmä lapsettomuushoitoihin. Pihlajalinna Dextran ylilääkäri Niklas Simberg kertoo, että ERA-testi on jatkuvan tutkimuksen kohteena ja tietoisuus siitä on vasta lisääntymässä.

Testissä kohdun aikaikkuna tutkitaan geneettisesti.

– Testi perustuu siihen, että alkion kiinnittyminen edellyttää tarkkaa vuorovaikutusta alkion ja kohdun välillä. Niiden pitää olla ajallisesti samassa vaiheessa, Simberg sanoo.

”Ongelma on vaikea, sillä kohdun aikaikkunaa ei voi määrittää hormonikokeilla tai ultraäänitutkimuksella.”

Alkiot voivat kuitenkin jakautua tavallista hitaammin tai kohtu voi olla aktiivinen normaalia aikaisemmin tai myöhemmin. Kun kohdun ja alkion ajoitus ei toimi, raskaus ei käynnisty.

– Ongelma on vaikea, sillä kohdun aikaikkunaa ei voi määrittää hormonikokeilla tai ultraäänitutkimuksella.

Suomessa ERA-testiä on tarjonnut neljän vuoden ajan yksityinen klinikka Dextra, johon Anni myös siirtyi hoitoihin.

Anni kertoo, että häneltä otettiin papa-kokeen kaltainen näyte, joka lähetettiin Espanjaan ERA-testin kehittäneeseen laboratorioon tutkittavaksi.

”Pieni poikavauva sai alkunsa onnistuneesta 17. alkionsiirrosta, jossa käytettiin ERA-testiä.”

Simbergin mukaan testejä on tehty maailmalla kymmeniä tuhansia. Dextralla testejä on tehty neljän vuoden aikana muutamia satoja, ja käyttö lisääntyy jatkuvasti.

Kun alkionsiirto on tehty ERA-testin tutkimustuloksen avulla oikeaan aikaan, yli 55 prosenttia potilaista on tullut raskaaksi.

Myös Anni kuuluu näiden onnekkaiden joukkoon, sillä hän synnytti ensimmäisen lapsensa kolme kuukautta sitten. Pieni poikavauva sai alkunsa onnistuneesta 17. alkionsiirrosta, jossa käytettiin ERA-testiä.

– Olimme jo luovuttaneet ennen viimeistä siirtoa ja hankkineet koiranpennun. Viimeinen kokeilu oli täystyrmäys, Anni kertoo.

Uusilla menetelmillä tehokkaampia tuloksia

HUS:n lisääntymislääketieteen yksikön erikoislääkäri Aila Tiitinen kertoo, että testi ei ole vielä käytössä julkisen puolen hoidoissa.

– ERA-testi on kiinnostava, sillä sellaisia kohdun limakalvo-ongelmia on varmasti olemassa, että alkio ei vain kiinnity, Tiitinen sanoo.

Tiitisen mukaan testi on kuitenkin vain yksi hoitomenetelmä muiden joukossa, eikä HYKS:ssä ole vielä nähty perusteita ottaa sitä käyttöön hedelmöityshoidoissa.

– Jos hedelmöityshoidot ovat tuloksettomia julkisella puolella, pari saattaa vielä hakeutua hoitoon yksityisen palveluihin. Yksityisellä puolella käytetään enemmän erilaisia tutkimuksia tai hoitoja, joiden hyötyä ei toistaiseksi ole osoitettu. Mutta jos potilas niin haluaa, voidaan näitä kuitenkin yrittää, Tiitinen sanoo.

”Turhilta alkionsiirroilta voisi säästyä, jos vaihtoehtoisia menetelmiä käytettäisiin jo hoitojen aikaisessa vaiheessa.”

Niklas Simberg kommentoi myös, että kyseessä on järeämpi keino, jota suositellaan asiakkaalle sitten kun perinteiset keinot eivät enää tehoa.

– Jos asiakkaalla on jo takanaan raskauksia tai keskenmenoja, syy ei yleensä ole ajoituksessa. Silloin raskautta yritetään ensin perinteisin keinoin.

Testillä on hintaa noin 800 euroa, joka on myös yksi syy siihen, miksei testi ole ensilinjan tutkimus.

– Julkisen puolen hoidot voisivat olla taloudellisesti tehokkaampia, jos sielläkin otettaisiin käyttöön ERA-testi. Tuloksettomilta alkionsiirroilta voisi säästyä, jos vaihtoehtoisia menetelmiä käytettäisiin jo hoitojen aikaisessa vaiheessa, Simberg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla