ET Terveys

Voiko närästys olla vaarallista? Saako närästyksen kuntoon kotikonstein? Mikä aiheuttaa närästystä? ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

1. Mitä närästys on?

Närästys on ruokatorven tulehduksesta johtuvaa rintalastan takaista poltetta. Ruotsin kielen halsbränna (kurkkupolte) ja englannin heart burn (sydänpolte) kuvastavat sitä ehkä osuvammin.

2. Mitä oireita närästykseen kuuluu?

Närästys on refluksitaudin yleisin oire.

Refluksitauti tarkoittaa sitä, että ruokatorven alasulkijalihas lerpahtaa tuon tuosta omia aikojaan ja hapanta mahansisältöä lirahtaa ruokatorven herkälle limakalvolle. Ruokatorvi tulehtuu ja vaurioituu, mikä tuntuu poltteena etenkin aterioitten jälkeen ja yöllä makuuasennossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus mahalaukun hapanta litkua ryöpsähtää nieluun asti ja se aiheuttaa pitkäaikaista yskää. Ruokatorvessa voi tuntua myös palantunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Onko närästys vaarallista?

Yli viisikymppiselle ilmaantuva närästys on tähystyksen aihe.

Ikääntyessä syöpäriski kasvaa, ja siksi iäkkäämmät närästelijät tähystetään herkästi.

Myös nielemisvaikeus tai kipu niellessä, oksentelu, laihtuminen ja anemia on tutkittava tähystämällä.

4. Miksi jotkut ihmiset ovat muita alttiimpia närästykselle?

Tupakoitsijat, kuivasta suusta kärsivät ja raskaana olevat naiset potevat närästystä muita enemmän.

Tupakka heikentää ruokatorven sulkijan toimintaa, eikä vähentynyt syljeneritys riitä neutraloimaan ruokatorveen noussutta happoa.

Raskauden aikana vatsaontelon paineolosuhteet altistavat refluksille. Myös kumartelua ja nostelua vaativa työ saattaa närästää.

5. Mitä lääkäri haluaa tietää potilaan närästyksestä?

Jos hakeudut närästyksen takia lääkäriin, kirjaa ylös jo kotona tärkeimmät esitiedot.

 • Kuinka kauan olet kärsinyt närästyksestä?
 • Nouseeko mahansisältöä ylöspäin?
 • Kuinka monesti näitä oireita on viikon aikana?
 • Onko yöllä oireita vai pelkästään päivällä? .

6. Mitkä ruoat tai juomat aiheuttavat närästystä?

Lääkäri kysyy myös ruokailutottumuksista.

 • Syötkö aina mahan täyteen?
 • Kuinka pitkä väli on viimeisestä suupalasta nukkumaanmenoaikaan?
 • Syötkö tavallisesti rasvaisia ruokia vai kevyesti?
 • Minkä verran juot alkoholia?
 • Mitä tavallisesti juot jos yleensä juot?
 • Tupakoitko?
 • Paljonko?
 • Pidätkö happamista mehuista, esimerkiksi appelsiinimehusta?
 • Kuinka paljon juot kahvia? Minkälaista kahvia se on?

7. Voiko närästystä hoitaa muuttamalla elintapojaan?

Refluksitaudin ja närästyksen hoidossa eivät lääkkeettömät hoidot useinkaan riitä. Mutta lievä närästys voi pysyä kurissa, jos ylipainoaan saa pudotettua, tupakoinnin kuriin, välttämällä ilta-aterioita (vähintään kolme tuntia väliä ennen nukkumaanmenoa), syömällä kevyesti ja välttämällä aineita jotka on huomannut ärsyttävän.

Sängyn päätypuolen nosto 15–20 senttimetrin puupalikoilla voi helpottaa yöoireita merkittävästi.

8. Mitä lääkitystä närästykseen on?

Mahalaukun hapontuottoa hillitään tehokkaimmin happopumpun estäjillä, niin kutsuilla PPI-lääkkeillä. Ne ovat pratsoli-loppuisia nimiltään.

Tehokkaita vahvuuksia saa ilman reseptiäkin pieniä pakkauksia. Lääkärit kirjoittavat usein vahvimpia vahvuuksia ja niin sanotussa PPI-testissä tupla-annosta parin viikon ajan. Tällä selvitetään, miten maksimaalinen lääkitys vaikuttaa oireisiin. Miedommin mutta joskus riittävän hyvin närästystä lievittävät H2-salpaajat ja antasidat, joita saa myös ilman reseptiä.

9. Voiko närästyslääkkeitä syödä jatkuvasti?

On oikeastaan yllättävää, ettei pitkäaikaisestakaan happosalpaajahoidosta ole raportoitu kovin paljoa haittavaikutuksia. Tiedetään toki, että muun muassa B12-vitamiinin, raudan, kalkin ja magnesiumin imeytyminen häiriintyy pitkäkestoisessa hoidossa, joten hyvää yhteispeliä tarvitaan lääkärin ja potilaan välillä, kun hoitoaika venyy pitkäksi.

Mutta esimerkiksi suolistosyöpien määrää happosalpaajahoidot eivät näytä lisäävän eikä keuhkokuumeelle altistuminenkaan näyttäisi olevan ongelma.

10. Mistä sairauksista närästys voi kertoa?

Äkillinen ja kova närästyspolte ja kipu saattavat olla merkki sydänlihaksen hapenpuutteesta, sydäninfarktista. Jos tällainen iskee, on syytä soittaa 112:een.  

Vierailija

Ai hyvänen aika mikä otsikko. Närästys ei sitten ole päivystysvaiva, mutta rintakipu on... Äkillisesti alkanutta närästystä voi itse hoitaa reseptittömillä tuotteilla. Pikainen rinnan poltteen loppu närästyslääkkeellä tarkoittaa sitä että vaiva on VAIN närästystä

Sisältö jatkuu mainoksen alla