Alaselän kipu yllättää. Yhtenä hetkenä ei tunnu missään, toisena ei pysty kivultaan kunnolla hengittämään. Mistä erottaa itsestään paranevan selkävaivan nopeasti hoitoa vaativasta? Tässä keinot tepsivään itsehoitoon!

Alaselän kipu on yleensä melko lievää ja menee ohi ilman lääkärin apua. Tavallisimmin alaselän särkyjen syy on lihasperäinen. Esimerkiksi jos lantion tai takareisien lihakset ovat jumissa, ne vetävät selkärankaa väärään asentoon. Hoidoksi voi riittää perusteellisemman kehonhuollon opettelu ja siitä kiinni pitäminen.

Luuperäiset ongelmat ovat vaikeampia. Selkärangassa voi olla kulumia, välilevyn tai rangan pienten nivelten rappeumaa. Puristuksiin jäänyt hermojuuri saa kivun säteilemään myös jalkaan. Silloin syynä on yleensä välilevyn pullistuma. 

–Joskus selkään voi heijastua kipuja muualta, vaikka sydämestä tai mahasta. Munuaisaltaan tulehduskin voi aiheuttaa alaselän kipuja, muistuttaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiltti kipu hellittää liikkeessä

Jos selkäkipu hellittää levossa ja pahenee rasituksessa, se on yleensä lähtöisin tukirangasta ja menee ohi. Tällaisen selkäsäryn voi saada vaikka uusilla kengillä kävelemisestä tai huonosta työasennosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein auttaa, että välttää voimakasta rasitusta muutaman päivän. Maastavedot ja halonhakkuut kannattaa siis jättää odottamaan parempaa
hetkeä. Sänkyyn ei silti pidä jäädä makaamaan edes päiväksi. On parempi jatkaa normaalia touhuamista. 

Jo särkylääke voi helpottaa

Viikon tai pari kestävä selkäsärky, joka pysyy jomotuksen asteella, lasketaan vielä hyvälaatuiseksi säryksi, joka ei vaadi lääkärinhoitoa.

–Kohtuullisen turvallinen merkki lievästä ja hyvälaatuisesta selkäkivusta on se, että reseptivapaa särkylääke helpottaa kipua, Yli-Kyyny neuvoo.

Särkylääkettä kannattaa ottaa paketin annosteluohjeen mukainen määrä. Siten selviää, riittääkö niiden teho omaan vaivaan. Ne myös auttavat parhaiten juuri kivun alkuvaiheessa.

Selkävaivojen hoitovinkkejä on yhtä monta kuin neuvojaakin. Alaselkää voi hautoa kuumalla tai kylmällä tai vaikka sivellä tiikeribalsamilla, kunhan se tuntuu itsestä hyvältä. Paranemiseen niillä ei välttämättä ole vaikutusta.

–En yleensä ohjaa selkäpotilaita eksoottisiin venyttelyihin tai jumppiin. Mutta jos ne tuntuvat hyvältä eivätkä aiheuta kipua, ne voivat jopa
vauhdittaa vaivojen lievittymistä. Hieronnasta taas ei ole osoitettu olevan hyötyä alaselän kipuihin, YliKyyny sanoo.

Leikkaukseen ani harvoin

Joskus kipu on sietämätöntä eikä hellitä levossa ollenkaan. Jos selkäkipuun liittyy tunnottomuutta tai jopa alaraajan halvautumista, kannattaa
hakeutua hoitoon nopeasti. Myös ulosteen pidätyskyvyn heikentyminen ja kyvyttömyys virtsata ovat selkeitä hälytysmerkkejä.

–Silloin ei jäädä enää seuraamaan tilannetta kotiin vaan on lähdettävä pian lääkäriin, Yli-Kyyny kehottaa.

Kuumeilu ja muuten sairas olo eivät nekään kuulu kilttiin selkäkipuun, joten niiden syy on hyvä selvittää.

 Selkäkipu ei automaattisesti edellytä laboratoriotutkimuksia tai kuvaamista. Jos taustalla on kova isku tai kaatuminen, tai jos kipu säteilee jalkaan eikä se mene ohi muutamassa viikossa, selkä yleensä myös kuvataan.

–Sekin on syy kuvantaa selkä jollakin tavalla, jos haastattelussa tai muissa tutkimuksissa jokin viittaa harvinaisempaan syyhyn, kuten kasvaimeen tai bakteeritulehdukseen, tai jos kipu on jatkunut yli kuukauden. Leikkaushoitoa tarvitaan harvoin.

Yleisin leikkauksen syy on hermosärky, johon mikään muu ei auta. Yli 50-vuotiailla sen voi aiheuttaa esimerkiksi selkäydinkanavan ahtauma.
Leikkausta vaativa välilevyn pullistuma voi tulla minkä ikäisenä vain. 

Parasta hoitaa etukäteen

Paras tapa hoitaa selkää on ehkäistä kipuja jo etukäteen. Elämäntavoilla voi tehdä paljon.

–Monelle tulee yllätyksenä, miten paljon tupakointi vaikuttaa selkään. Häkä heikentää verenkiertoa myös syvällä välilevyissä ja rappeuttaa niitä ennenaikaisesti, Tero Yli-Kyyny huomauttaa.

Ylipaino rasittaa ryhtiä ja altistaa selkäongelmille. Varsinkin jos kiloja on kertynyt keskivartaloon, tukiranka on kovilla. Mitä paremmassa kunnossa vatsa- ja selkälihakset ovat, sitä vähemmän ranka rasittuu. 

Myös työasennolla on iso merkitys selän hyvinvoinnille. Selkäsäryt ovat suurin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy. Työ on yleensä silloin ollut fyysisesti kuormittavaa.

–Jos työhön liittyy nostamista, kantamista ja kävelyä, selän rasittamista on vaikea välttää. Valveutuneet työnantajat onneksi hakevat  selkävaivaiselle sopeutettuja työmalleja, jotta vaivat eivät ehdi pahentua tai johtaa työkyvyttömyyteen.


ENSIAPUVINKKI

Ota kipuun särkylääkettä paketin ohjeen mukaan ja vältä voimakasta selän rasittamista. Jatka kuitenkin normaaleja askareita. Usein
kipu menee sillä ohi.
 

KUINKA KIIRE HOITOON?
HETI PÄIVYSTYKSEEN, JOS vointi heikkenee selvästi tai selkäkipu on sietämätöntä eikä hellitä levossa. Halvausoireet ja muutokset  kyvyssä ulostaa kuuluvat hälytysoireisiin. Soita tarvittaessa ambulanssi.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ TERVEYSKESKUKSEEN, JOS selkäkipuun liittyy puutumisoireita, lievästi heikentynyt yleisvointi ja höntti olo tai virtsatieinfektion oireita.

LÄHIPÄIVINÄ LÄÄKÄRIIN, JOS kipu säteilee selästä jalkaan, eikä iskiaskipu ja sen hoito ole itselle jo entuudestaan tuttuja.

 

Asiantuntija: Tero Yli-Kyyny, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Mehiläinen, Kuopio.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

 

Ryhtiasiantuntija

Ylivoimaisesti paras tapa parantaa ryhtiä ja selä'n terveyttä on istua hyvässä ryhdissä.

Tämä onnistuu ylivoimasesti parhaiten keskiraollisella keinuvalla laadukkaasti muotoillulla  satulatuolilla (mm. reisikaukalot ovat suorat, eivät kuperat) säätöpöydän ja oikealla korkeulla olevien monitorien äärellä.

Tavallisella tuolilla hyväryhtinen istuminen on mahdotonta pitkän päälle.

Hyväryhtisyys vähentää merkittävästi välilevyjen painetta ja lisää alaselän hapen ja ravinteiden saantia.

Hyväryhtinen hengittää syvempään, sen suolisto toimii ripeämmion (bakteeristo on paremman laatuinen) ja jopa verenkierto päähän toimii paremmin.

Fiksut istuvat hyvin. Miten sinä istut? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla