”Apua, ei kai nyt sentään...” Kuva: Shutterstock
”Apua, ei kai nyt sentään...” Kuva: Shutterstock

Ennen kuin naputat oirekirjosi Googleen, muista: se ei korvaa koulutettua hoitohenkilökuntaa.

Google-diagnosointi, mikä säpinää elämään tuova ajanviete!

Kun naputtaa hakukenttään ”väsymys”, ”päänsärky” tai ”huimaus”, saa todennäköisesti huomata sairastavansa vähintään kroonista väsymysoireyhtymää tai MS-tautia. Hyvällä säkällä yksi osumista vihjaa myös, että lisänä riivaa aivokasvain.

Terveysasioissa ei kannata luottaa vain omaan mutuun ja tiedonhankintaan. Siitä huolimatta vuonna 2015 joka kahdeskymmenes Google-haku liittyi terveyteen.

Parhaimmillaan netin koluamisesta terveysasioissa voi olla hyötyäkin, koska se saattaa sysätä kipaisemaan lääkärissä. Omista oireista ei kuitenkaan kannata tehdä erityisen pitkälle vieviä johtopäätöksiä verkkoon uskomalla. Bustle-sivusto listasi oireita, joiden kohdalla Google-diagnosointi kannattaa unohtaa. Kokosimme sivuston inspiroimana oman listamme.

Älä luota Google-diagnoosiin...

1. …jos vatsaasi sattuu.

Jos treenin jälkeen jalkoja tai selkää jomottaa, pystyt todennäköisesti ihan järjelläsi päättelemään, mistä se johtuu. Vatsakivun kanssa tilanne on jo toinen. Mahavaivojen syyt voivat vaihdella paljon. Osa kivuista johtuu melko harmittomista asioista kuten ilmavaivoista tai ummetuksesta. Joskus kivun takaa löytyykin jotain vakavaa.

Näissä tilanteissa suuntaa mieluummin lääkäriin kuin nettiin:

  • jos on kovia, äkillisiä kipuja.
  • jos vatsavaivojen luonne muuttuu äkillisesti.
  • jos ulosteessa on verta.
  • jos uloste on mustaa.
  • jos vatsan toiminta muuttuu, esimerkiksi tulee kova ripuli tai ummetus.
  • jos oireisiin liittyy kuumetta.

Lue myös: Milloin kivusta pitää huolestua ja 10 muuta kysymystä vatsavaivoista – lääkäri vastaa

2. …jos epäilet sukupuolitautia.

Löytyikö alapäästä epämääräinen näppy, kirveleekö virtsaaminen tai onko eritteiden väri muuttunut? Epäiletkö, että syynä saattaa olla seksitauti? Älä googlaa loputtomiin, vaan suuntaa rohkeasti lääkäriin. Seksitautitestillä saat varmuuden tilanteestasi nopeasti.

Lue myös: Sukupuolitaudit voi testata nykyään myös kotona – listasimme, miten teet sen itse

3. …jos olosi on jatkuvasti voimaton.

Ennen kuin kirjoitat hakukenttään ”krooninen väsymysoireyhtymä”, pysähdy ja mieti! Krooninen väsymysoireyhtymä on harvinainen sairaus, eikä todellakaan ainoa asia, joka aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Voimattomuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi anemia, uniapnea tai stressaava elämäntilanne.

Lue myös: Oletko jatkuvasti vähän väsynyt? 10 asiaa, joista se voi johtua

Koska kovan väsymyksen syyt ovat vaihtelevia, tunteesta kannattaa jutella lääkärille.

4. …jos päätäsi särkee.

Pääkipu on listattu hyvin monen vakavankin sairauden tunnusmerkistöön. Siitä huolimatta ajoittainen kovakaan jomotus ei luultavimmin tarkoita, että kärsit aivokasvaimesta tai -verenvuodosta.

Jos pääkipu on jatkuvaa tai hyvin poikkeuksellista, kannattaa suunnata lääkäriin.

– Päänsärystä kannattaa huolestua, jos se alkaa täysin uutena henkilöllä, joka ei ole aikaisemmin sitä potenut. Kun särky muuttuu jatkuvaksi, kivuliaaksi ja esimerkiksi pahenee makuuasennossa, se pitää ehdottomasti tutkia, neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta kertoi Studio55-sivustolla.

Jos kivun lisäksi lähtee taju ja tulee halvausoireita, tilanne voi olla vakava. Myös silloin, kun kipu tuntuu niskassa eikä leukaa pysty taivuttamaan eteenpäin, on syytä hakeutua heti hoitoon.

Lue myös: Puristaako, jomottaako vai repiikö? Tunnista päänsärkysi ja hoida oikein

5. …jos joku muu oire aiheuttaa sinussa huolta.

Netti on ihan mahtava väline, jos haluat tietää, mitä eroa on flunssalla ja influenssalla. Tai vaikkapa ottaa tarkemmin selvää, miten lääkärin sinulle diagnosoima sairaus vaikuttaa elimistöösi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei Google korvaa koulutettua hoitohenkilökuntaa. Siksi lääkäriin kannattaa suunnata aina, kun olet huolissasi jostain oireesta. Visiitin tuoma mielenrauha on ihan taatusti muutaman mahdollisen verikokeen tai koepalan arvoinen.

Siperia opettaa

5 terveysoiretta, joiden iskiessä ei kannata luottaa Google-diagnoosiin

6. Jos lääkärisi on kusipää, vaihda seuraavaan. Yllättävän moni lääkäri on kusipää. He eivät ole sen ihmeellisempiä kuin lakimiehet, autonkorjaajat, tarjoilijat tai remonttimiehetkään. Noin puolella heistä on samoja ammattitaidon ja elämänhallinnan puutteesta johtuvia alkoholismi- ja mielenterveysongelmia kuin sinullakin.
Lue kommentti

Jos olet muutenkin itkuisella tuulella, ei välttämättä kannata tarttua väkeviin.

”No en kyllä enää ikinä juo tequilaa. Siitä tulee ihan hirveän aggressiivinen humalatila. Ja ai kauhea, punaviini on vihoviimeistä. Ensimmäisen lasillisen jälkeen on seuraavassa mutkassa ihan kanttuvei.”

Jos on elämänsä aikana testaillut erilaisia alkoholijuomia, pystyy todennäköisesti samastumaan jollain tasolla edelliseen kuvailuun. Arkikokemuksen mukaan eri alkoholijuomat aiheuttavat varsin erilaisia tuntemuksia ihmisissä.

Nyt mutulle on myös tutkittua tukea! BMJ-tiedelehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan erilaiset alkoholit ihan oikeasti vaikuttavat eri tavoin siihen, millainen humala niistä tulee.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vahvojen viinojen, puna- ja valkoviinin sekä oluen vaikutuksia ihmisten positiivisiin ja negatiivisiin tunteisiin. Tutkimukseen osallistui lähes 30 000 ihmistä 21 valtiosta. Osallistujat olivat 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia. Tutkimuksessa heitä pyydettiin arvioimaan omia tuntemuksiaan tietyn alkoholin nauttimisen jälkeen.

Näin kukin alkoholityyppi vaikuttaa ihmisiin tutkimuksen mukaan:

1. Väkevät – Itsevarmuus saattaa äityä liian hurjaksi.

Korkeavolttiset juomat saavat tutkimuksen mukaan olon kohoamaan huomattavan energiseksi, itsevarmaksi ja seksikkääksi. Positiivinen vaikutus näihin tunteisiin on paljon suurempi kuin viineillä ja oluella.

Tujuilla aineilla on kuitenkin synkkä kääntöpuoli. Tutkijoiden mukaan ne aiheuttavat muita juomia enemmän aggressiivisuutta, levottomuutta ja itkuisuutta.

Kyllä, Meredith. tequila saattaa ihan oikeasti olla se ongelma.

2. Punaviini – Väsymystä tiedossa.

Kaipaatko elämään rauhaa? Valitse lasi punaviiniä.

Tutkimuksen mukaan punkku rentouttaa valkoviiniä, tiukkoja ja olutta paremmin. Samaan aikaan se kuitenkin aiheuttaa eniten väsymystä. Seksikkyyttä ja itsevarmuutta punaviini tuo fiilikseen kohtuudella. Se lisää hieman taipumusta itkuisuuteen, mutta ei todellakaan yhtä paljon kuin vahvat viinat.

Tyylillä, yksi lasi vain rentouden vuoksi.

3. Valkoviini – Keskitien kulkijan valinta.

Kun haluat kohtuullisen määrän seksikkyyttä, itsevarmuutta ja rentoutta, valkoviini on valintasi. Se vaikuttaa useimmiten ihmisiin samalla tavalla kuin punaviini, mutta ei tuo mukanaan yhtä voimakasta väsymystä.

Vaikka valkoviini onkin hyvää, kehotamme kaikki juomaan vastuullisesti.

4. Olut – Ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Muihin alkoholijuomiin verrattuna olut aiheuttaa kaikista vähiten mitään tunnereaktioita. Se toki antaa lisäbuustia itsetunnolle ja saa olon tuntumaan seksikkäämmältä, mutta muihin juomiin verrattuna vaikutus ei ole merkittävä.

Mekin olemme epävarmoja siitä, mitä tässä kuvassa tapahtuu.

Oletko aina halunnut tietää, mikä on ”kännipersoonallisuutesi”. Tee testi: 

 

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti