Yhdysvalloissa huippusuosittu painopeitto kuulostaa melkein taikuudelta. Selvitimme, toimiiko se ihan oikeasti.

”Kuin lämmin halaus, joka auttaa rentoutumaan.” ”Sen avulla nukahtaminen muuttuu helpommaksi ja unenlaatu paranee.”

Näin monet kansainväliset sivustot kuvailevat terveystuotemaailman uusinta hittituotetta, painopeittoa, josta on kohistu erityisesti Yhdysvalloissa.

Painopeitosta on povattu ratkaisua ahdistuneisuuteen, keskittymishäiriöihin ja unettomuuteen. Samalla sen väitetään helpottavan myös erilaisia kipuja ja stressiä. Käytännössä on vaikea löytää hyvinvointiin liittyvää ongelmaa, johon painopeiton ei väitetä tuovan ratkaisua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä ihmeelliseltä kuulostavassa täkissä on kyse?

Käytännössä painopeitto on juuri sitä, mitä se jo sanana tuo ensimmäisenä mieleen. Se on peitto, joka on painava. Kaupoissa myytävien peittojen sisään on ommeltu tasaisesti muutaman sentin kokoisiin koloihin muovirakeita. Täkin paino määräytyy nukkujan mukaan, mutta yleensä se liikkuu noin 5–15 kilon välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peiton vaikutusta perustellaan sillä, että sen painava ja lämmin kosketus rauhoittaa kropan hermostoa.

Peiton vaikutusta perustellaan sillä, että sen painava ja lämmin kosketus rauhoittaa kropan hermostoa. Peiton kosketus on kuin turvallinen karhun halaus, joka saa aivojen mielihyvähormonien erityksen kiihtymään. Lisäksi sen pitäisi lisätä ihmisen kehotuntemusta.

Toimiiko se oikeasti?

Painopeittoa käytetään Yhdysvalloissa varsin yleisesti. Unihäiriöiden ja levottomuuden lisäksi siitä käsittelevissä artikkeleissa on povattu, että täkki toisi avun niin Parkinsonin taudin oireisiin kuin syömishäiriöön.

Näyttö peiton todellisista vaikutuksista on kuitenkin jäänyt melko vähäiseksi. Muutamien tutkimusten mukaan peitosta voi olla aidosti apua autismista, kehitysvammoista ja keskittymisvaikeuksista kärsiville lapsille, mutta vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan tulokset eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Painopeiton vaikutuksia terveisiin aikuisiin on tähän mennessä tutkittu niin vähän, että pomminvarmaa vastausta toimivuudesta heihin on vielä vaikeampi antaa. Alustavat tutkimukset ovat kuitenkin olleet lupaavia.

”Vaikka osa peiton vaikutuksesta olisikin vain lumevaikutusta, sen aiheuttama parempi olo on ihan todellinen.”

Göteborgin yliopiston tutkimuksen mukaan unettomuudesta kärsiville aikuisille peitosta voi olla apua. Tutkimuksessa havaittiin, että kahdeksan kilon peiton alla nukkuminen vähensi kokeeseen osallistuneiden heräilyä ja paransi heidän unenlaatuaan.

Live Science -sivuston haastattelemien asiantuntijoiden mukaan peitto on kuitenkin kokeilemisenarvoinen kapistus, jos se kuulostaa omaan korvaan houkuttelevalta.

– Vaikka osa peiton vaikutuksesta olisikin vain lumevaikutusta, sen aiheuttama parempi olo on ihan todellinen, sivustolla todetaan.

Myös Helsingin Sanomien haastattelema unitutkija ja unilääketieteeseen erikoistunut neurologi Markku Partinen on samaa mieltä. Hänen mukaansa painopeiton taika piilee siinä, että sen avulla ihminen pysähtyy paikoilleen.

– Vaikka vaikutus paikallaanolosta olisi vain psykologinen tunne rauhoittumisesta, ei se ole huono asia, hän toteaa.

Mutta mistä peiton voi hankkia?

Maailmalla peittoja myydään monissa eri liikkeissä, mutta Suomessa keksintö on vielä pienen piirin juttu. Painopeittoja myydään lähinnä kuntoutukseen ja apuvälineisiin erikoistuneissa liikkeissä.

Kätevä tyyppi ompelee peittonsa itse. Niin teki myös Munakoisoni ja minä -blogin kirjoittaja Jasmin Kauko, joka hehkuttaa itse tehtyä painopeittoaan blogissaan. Hän ompeli oman peittonsa sisään 10 kiloa makaronia.

”Painopeitto nopeuttaa unen saantia ja helpottaa kehon kireyttä.”

– Olen huomannut kuuden kuukauden aikana selkeän vaikutuksen kyvyssäni rauhoittua nukkumaan. Päivän ilot ja surut tulee käytyä läpi rentouttavasti ilman, että keho sinkoilee sinne tänne tai rypistyy sohvan selkänojan nurkkaan. Painopeitto nopeuttaa unen saantia ja helpottaa kehon kireyttä, hän kertoo.

Jasmin Kaukon ohjeen painopeiton tekoon löydät Munakoisoni ja minä -blogista. 

Vierailija

Hyvinhän tuo on toiminut jo 50 vuotta. Lapsena sain mummon tekemän puumaltäkin joka oli täytetty lumppukuidulla. Painaa valtavasti ja toimii. Mikäs sen parempaa kuin mennä kylmänä talvipäivänä töiden ja suihkun jälkeen puumaltäkin alle tunnin päiväunille. Uni on kunnollista ja herään joka lihas täysin velttona ja syvärentoutuneena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla