Me Naiset
|
Lena Nelskylä
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuntuuko, että elämä on täyttä ja elät kello kaulassa? Ota määräaikaisesti aikaa itsellesi, jotta eläkepäiväsi sujuisivat vetreästi.

Muista itsesi

Moni nelikymppinen tasapainoilee työn ja perheen välillä, ja omaa aikaa voi olla vaikea löytää. Kiirekarusellissa oma hyvinvointi ja jaksaminen jäävät paitsioon, ellei ota määrätietoisesti aikaa itselleen.

Jos aiemmin pystyit syömään päivittäisen palaveripullan ilman jenkkakahvapelkoa, tilanne voi olla nyt toinen. Aineenvaihdunta on hidastunut, joten ylimääräiset kalorit jämähtävät herkästi keskivartaloon. Selviät myös vaihdevuosista helpommalla, jos pidät itsesi hyväkuntoisena. Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen naisen luunti­heys alkaa heiketä, joten luustoa kuormittavat liikuntalajit, kuten tanssi, pallo­pelit tai kävelyretket mäkisessä maastossa, ovat hyviä harrastuksia. Liikunta ja ulkoilu ovat myös parhaita keinoja hallita stressiä.

Nelikymppisenä raskaaksi tuleminen voi kestää, koska munasolut eivät ole enää niin vetreät kuin nuorempana. Myös keskenmenon riski kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutustu rintoihisi

Rintasyöpäriski nousee iän myötä, joten opettele viimeistään nyt tutkimaan rintasi. Tee se kerran kuukaudessa kuukautisten jälkeen. Kiinnitä huomiota myös ulkoisiin muutoksiin: onko iho jostain kohtaa paksumpi? Mennyt kuopalle tai ryttyyn? On myös suositeltavaa käydä mammografiassa ja rintojen ultraäänessä, jos lähisuvussa on rintasyöpään sairastuneita tai rintojen tutkiminen tuntuu vaikealta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ylimääräiset kilot veks!

Merkittävästä ylipainosta kannattaa hankkiutua terveyssyistä eroon viimeistään nyt. Tietyn kilomäärän sijaan tavoitteeksi kannattaa ottaa kokonaisvaltainen hyvinvointi. Elämän­tapamuutos on nälkäkuureja parempi.

Muista! Kun ikää karttuu, kalsiumin imeytyminen elimistöön hidastuu.
Nauti siis vähärasvaisia maitotuotteita. D-vitamiinilisä kannattaa ottaa purkista ympäri vuoden.

Juttua varten on haastateltu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä Annakaija Lappalaista Lääkärikeskus Aavasta, työterveyslääkäri Maaret Helintöä Kampin Terveystalosta ja fysioterapeutti Marianne Kyrklundia Suomen Terveysliikuntainstituutista.

Lue myös:

Esquire-lehden hämmentävä artikkeli: 42-vuotias nainen on viimein seksikäs

Mitä kehosi tarvitsee 40-vuotiaana? Lue täältä

Mies laati listan: tämän takia yli 40-vuotias nainen on paras!

Sisältö jatkuu mainoksen alla