ET Terveys
Vatsanmuotoiluleikkauksen jälkeen Sirpa Roosin piti välttää fyysistä ponnistelua monta viikkoa ja nukkua selällään jalat koukussa viikon verran. Suihkussa hän sai käydä, mutta saunominen ja uiminen olivat kiellettyjä siihen asti, että haavat paranivat. Kuva: Sanoma-arkisto / Juha Salminen
Vatsanmuotoiluleikkauksen jälkeen Sirpa Roosin piti välttää fyysistä ponnistelua monta viikkoa ja nukkua selällään jalat koukussa viikon verran. Suihkussa hän sai käydä, mutta saunominen ja uiminen olivat kiellettyjä siihen asti, että haavat paranivat. Kuva: Sanoma-arkisto / Juha Salminen

Kymmenien kilojen painonpudotus sai Sirpa Roosin, 49, vatsanahkan roikkumaan. Vatsan korjausleikkaus helpotti liikuntaharrastusta ja nosti itsetuntoa.

”Kuutisen vuotta sitten kyllästyin ylipainooni ja laihdutin 40 kiloa. Kuntoni ja terveyteni kohenivat ja yleinen jaksamiseni parani. Lisäsin liikuntaa pikkuhiljaa ja innostuin niin, että minusta tuli himoliikkuja.

Painon pudotessa oma peilikuva alkoi miellyttää enemmän. Se kuitenkin harmitti, ettei kehon muokkautuminen näkynyt toivotulla tavalla, vaikka pumppasin ja jumppasin itseäni. Vatsanahka roikkui ja napa virnisti suupielet alaspäin.

Häpesin mahaani enkä halunnut näyttää sitä kenellekään. Treenien jälkeen luikin pois salilta ja kävin suihkussa vasta kotona. Löysät ihopoimut piti nostaa tieltä, että sain mahan pestyä ja kuivattua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iso vatsanahka vaikutti myös pukeutumiseeni. Peittelin vatsaani pitkillä paidoilla ja mietin, mihin housuihin saan makkarani tungettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloin harkita vatsan kiristysleikkausta, ja parin vuoden pohdinnan jälkeen olin valmis leikkaukseen. Hain ja pääsin Kauneuden hinta -nimiseen tv-ohjelmaan. Siinä kaksi plastiikkakirurgian ammattilaista auttoi ihmisiä, joilla oli jokin häiritsevä kosmeettinen ongelma.

Milloin muotoillaan?

  • Vatsan muotoiluleikkaus eli abdominoplastia voidaan tehdä henkilölle, jonka paino on laihtumisen jälkeen vakiintunut ja painoindeksi alle 32.
  • Nukutuksessa tehtävässä leikkauksessa poistetaan ylimääräinen iho ja siihen liittyvä rasvakudos alavatsalta ja iho kiristetään. Myös löystyneet vatsalihakset voidaan kiristää. Napa siirretään uuteen paikkaan. 
  • Viilto tehdään tavallisesti poikittain alavatsalle häpyluualueen yläpuolelle niin, että arpi jää bikinirajalle. Sairaalahoito kestää yleensä 2–5 vuorokautta ja sairauslomaa tulee 4–6 viikkoa. 
  • Leikkaus voidaan tehdä kaikenikäisille terveille ihmisille. Perussairaudet, lääkitykset ja ravitsemustila vaikuttavat päätökseen. Hinta riippuu toimenpiteen laajuudesta. Monissa yksityissairaaloissa hinnat alkavat 6000–9 800 eurosta.
  • Jos roikkuva ihopoimu aiheuttaa hankaluutta päivittäisissä toimissa, korjausleikkausta voidaan harkita julkisessa terveydenhuollossa. Julkisella puolella ei tehdä pelkästään esteettistä kirurgiaa.

Lähteet: Plastiikkakirurgi-yhdistys, Hus ja suomalaiset yksityissairaalat.

”Kun heräsin nukutuksesta, olin niin kipeä, että puhuminenkin sattui.”

Pikkuhiljaa pystyyn

Plastiikkakirurgin arviossa selvisi, että minulta pitää leikata suikale myös selästä, jotta lopputulos olisi hyvä.

Jännitin kovasti elämäni ensimmäistä nukutusta ja sitä, tulehtuuko iso haava leikkauksen jälkeen. Myös pitkä treenitauko mietitytti.

Itse leikkausta en pelännyt, sillä minulla oli luja luotto tekijöihin.

Leikkaus kesti muutaman tunnin. Kun heräsin nukutuksesta, olin niin kipeä, että puhuminenkin sattui. Sain aluksi vahvoja opioidipohjaisia kipulääkkeitä, sitten jatkoin kivun hoitoa ibuprofeenilla ja parasetamolilla.

”Vähitellen kivut alkoivat helpottaa.”

Leikkausta seuraavana päivänä pääsin kotiin. Kun kävelin taksiin, satstui niin hirveästi, että taju oli lähteä.

Vähitellen kivut alkoivat helpottaa. Aluksi piti kävellä kyyryssä, ettei leikkaushaava veny. Pikkuhiljaa aloin suoristaa itseäni ja venyttää haavaa hiljakseen ohjeiden mukaan.

Tikit poistettiin noin kymmenen päivän kuluttua leikkauksesta. Haava piti suojata haavateipillä nelisen viikkoa, ja tukivyötä käytin varmuuden vuoksi ainakin kaksi kuukautta.

Minun piti välttää fyysistä ponnistelua monta viikkoa ja nukkua selälläni jalat koukussa viikon verran. Suihkussa sain käydä, mutta saunominen ja uiminen oli kiellettyä, kunnes haavat olivat parantuneet.

Vaikeinta toipumisessa oli treenitauko. Kävelin joka päivä katsomaan kavereitteni treenaamista. Onneksi toivuin nopeasti.

Itsetunto takaisin

Kun näin vatsani ensimmäisen kerran leikkauksen jälkeen, ajattelin, että vau! Olin ollut lihava monta kymmentä vuotta, ja vatsani oli ollut ruma. Nyt minulla on nätti litteä maha. Tuli epätodellinen ja kiitollinen olo.

Leikkaustulos on pysyvä, jos en itse ryssi sitä lihomalla. Sitä en todellakaan aio tehdä.

Arpi kulkee bikinirajassa ympäri vartalon ja on tosi siisti. Myös napa on nätti, vaikka se tehtiin leikkauksessa uusiksi.

Napa tuntuu vähän jännältä ja vatsalihakset ovat kireämmät kuin ennen, eikä tuntokaan ole ihan entisellään. Muuten leikkaus ei muistuttele itsestään arjessa mitenkään.

Leikkauksesta on nyt kaksi ja puoli vuotta, enkä ole katunut sitä päivääkään. Olen supertyytyväinen olooni. Kävelen selkä suorana ja nautin täysillä siitä, ettei minun tarvitse hävetä eikä piilotella vatsaani.”

Sirpan neuvot vatsanmuotoiluleikkausta harkitsevalle

  1. VARAUDU KIPUUN Kipuja on alkuvaiheessa varmasti, mutta ne vähenevät koko ajan. Kipulääkitys auttaa.
  2. NOUDATA OHJEITA Tee kaikki kuten on neuvottu sekä ennen että jälkeen leikkauksen. Siten varmistat hyvän lopputuloksen. 
  3. OLE KÄRSIVÄLLINEN Ison leikkaushaavan paranemiseen menee aikaa ja lopullinen tulos alkaa näkyä vasta kuukausien kuluttua.
  4. HYVÄKSY ARPI Valmistaudu vaihtokauppaan: ylimääräinen nahka lähtee, mutta tilalle saat arven.
  5. KESTÄ EPÄTÄYDELLINEN Leikkauksessa pyritään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Älä odota täydellistä tulosta. 

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET Terveyden juttuja löydät täältä.

Ankka

Minulle tehty myös ko. leikkaus joulukuussa. Haavaan ei laitettu tikkejä vaan teippiliimayhdistelmä. Koko leikkauksen jälkeen ei ollut mitenkään kovia kipuja, muutamalla Panadolilla pärjäsin. Olen todella tyytyväinen leikkaukseen ja sen jälkeiseen tulokseen. Ihanaa kun ei ole enää mahalöllö haittaamassa elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla