Hyvä terveys
 C-vitamiinipitoisten marjojen ja hedelmien syöminen auttaa ehkäisemään ja hoitamaan rakkotulehdusta. Kuva: Shutterstock
C-vitamiinipitoisten marjojen ja hedelmien syöminen auttaa ehkäisemään ja hoitamaan rakkotulehdusta. Kuva: Shutterstock

Jos vessassa on juostava jatkuvasti ja virtsaaminen alkaa sattua, kyseessä on luultavasti rakkotulehdus tai ärtyvä rakko. Näillä lääkärin neuvoilla hoidat vaivan, olipa se ensimmäinen tai kymmenes.

Rakkotulehduksen aiheuttavat normaalit suolistobakteerit – tosin väärässä paikassa. Suolistobakteerin matkaa helpottaa naisilla limakalvon yhtenäisyys peräaukosta virtsaputkeen saakka. Naisilla on myös paljon lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, joten bakteerin matka rakkoon on lyhyt.

Tulehduksen riski voi kasvaa ainakin kolmesta syystä. Alttiutta voivat lisätä yhdynnät, kehon kuivuminen kuumuuden tai rasituksen vuoksi sekä kylmettyminen. 

Jos on taipumus saada tulehdus yhdynnän jälkeen, kannattaa käydä vessassa vielä juuri ennen yhdyntää ja peseytyä mahdollisimman pian sen jälkeen lämpimällä vedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä kuivu ja kylmety

– Rakkotulehduksen vaara on aika suuri, jos ensin juo liian vähän ja sitten vielä kylmettyy, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun virtsaa ei synny riittävästi, se ei huuhtele rakkoon päätyneitä bakteereita pois vaan ne lisääntyvät ja voivat aiheuttaa tulehduksen.

Jos vessassa on juostava jatkuvasti ja virtsaaminen alkaa sattua, kyseessä on mitä luultavimmin rakkotulehdus. Tulehdukseen voi kuulua myös alavatsan jomotusta ja muuten epämiellyttävää oloa.

Pelkkä kylmettyminenkin aiheuttaa vastaavia tuntemuksia, mutta ne menevät ohi muutamassa tunnissa tai viimeistään vuorokaudessa, kunhan juo paljon ja pysyttelee lämpimänä.

Joillakin voi myös olla niin sanottu ärtyvä rakko, joka oireilee rakkotulehduksen tavoin silloin tällöin, vaikka tulehdusta ei olisikaan.

– Suoliston normaali bakteerikanta yleensä suojelee tulehduksilta. Sitä ei kuitenkaan vielä tiedetä, miten tällaista tervettä ja tasapainoista bakteerikantaa ylläpidetään, Ari Rosenvall sanoo.

Rakkotulehdusta ehkäiset näin

  1. Juo tarpeeksi nestettä, silloin virtsaa syntyy niin paljon, että tulehduksen aiheuttajat huuhtoutuvat pois rakosta. Jos vessassa ei tarvitse juuri käydä kuin aamulla ja illalla, nesteen juomista pitää lisätä.
  2. Huolehdi hygieniasta mutta muista, että liiat alapesut horjuttavat limakalvon pH:ta ja lisäävät rakkotulehduksen riskiä. Niissä ei kannata siksi käyttää ainakaan tavallista suihkusaippuaa.
  3. Syö C-vitamiinipitoisia marjoja juo niistä tehtyjä mehuja. Bakteerit eivät viihdy happamassa, ja virtsan happamuus onkin yksi elimistön omista suojamekanismeista. Virtsan luonnollista happamuutta voi vielä lisätä tai toisaalta vähentää omalla ruokavaliolla.

Tankkaus voi viedä oireet

Jos rakkotulehduksen oireet ovat lieviä, niitä voi hyvin seurata vuorokauden ajan kotioloissa. Oireet voivat mennä päivässä ohi, kunhan juo tarpeeksi.

– Ennen uskottiin, että vakavammat virtsatietulehdukset, kuten munuaisaltaan tulehdus, tulisivat hoitamattomista rakkotulehduksista. Nyt tiedetään, että näin ei ole. Tulehdus ei pahene odottamalla, Ari Rosenvall valaisee.

Monesti rakkotulehduksen oireet ovat kuitenkin jo alussa niin ikävät, että lääkäriajan varaa mielellään.

Tietyt hälytysmerkit kertovat, että lääkäriin on mentävä muunkin kuin oman ikävän olon vuoksi.

Jos kipu tuntuu etenkin virtsaamisen alkupuolella, sen aiheuttaa todennäköisesti virtsaputkentulehdus. Virtsaputkentulehduksen aiheuttaja taas on usein sukupuolitauti, klamydia tai tippuri.

Jos virtsaamiskipujen lisäksi on kuumetta ja voimakkaampaa vatsa- tai selkäkipua, niiden aiheuttaja on todennäköisesti jotain vakavampaa, kuten munuaisaltaan tulehdus.

Hoidoksi antibioottikuuri

Lääkärin vastaanotolla rakkotulehdus todetaan usein jo oireiden kuvailusta. Etenkin jos vaiva on naiselle itselleen tuttu entuudestaan, sen suurempiin tutkimuksiin ei ole tarvetta.

Jos oireet tulevat ensi kertaa, niiden aiheuttaja voidaan tarkistaa vielä ottamalla bakteerinäyte virtsasta.

– Suosittelen näytteen ottamista muutenkin kaiken varalta, jos tulehdus ei lähdekään ensimmäisellä lääkekuurilla paranemaan. Näytteestä voidaan selvittää tarkemmin, minkälainen bakteeri on kyseessä ja mikä lääke siihen parhaiten puree.

Jotta tulos on luotettava, vessassa pitäisi olla käymättä vähintään tunti ennen näytteen antamista.

Tuoreempi näyte ei paljasta tulehdusta.

– Kannattaa juoda ennen lääkäriin lähtöä, että saadaan otettua tutkimiskelpoinen näyte.

Jos rakkotulehduksen oireista kärsivä on mies tai jos naisen oireisiin kuuluu myös kuumetta tai kovia kipuja, verikokeet sulkevat pois vakavampia syitä. Rakkotulehdus voi sekin nostaa hiukan veren tulehdusarvoa eli CRP:tä, mutta munuaisaltaan tulehduksessa ne ovat selvästi koholla.

Virtsarakontulehdus hoidetaan antibiooteilla, joita ei käytetä muihin vaivoihin. Niitä ei siis ole tarvetta välttää, kuten laajakirjoisia antibiootteja, joiden pelätään vahvistavan lääkkeitä kestäviä bakteerikantoja.

Antibioottikuuritkin ovat lyhentyneet. Jos 10 vuotta sitten rakkotulehdukseen määrättiin viikon antibioottikuuri, nykyään riittää muutaman tai vain yhdenkin päivän lääkitys.

Kierteen voi katkaista

Toipuminen virtsarakon tulehduksesta vaihtelee viikoista jopa kuukausiin. Jotkut saavat uuden tulehduksen jo toipilaana. Jos tämä toistuu, elimistön vastustuskyky heikkenee, ja voi syntyä rakkotulehdusten kierre. Viimeistään silloin on tärkeää selvittää tarkemmin, miksi ja mitä reittiä bakteeri pääsee rakkoon.

Jos kierre syntyy vaihdevuosi-iän jälkeen, todennäköinen syy on limakalvojen kunnon heikentyminen estrogeenin vähenemisen myötä. Silloin limakalvoja voidaan vahvistaa estrogeenigeelillä. Jos rakkotulehduksilla näyttää olevan yhteyttä suolistovaivoihin, suoliston tervehdyttämisen myötä katoavat rakkotulehduksetkin.

Joskus vieläkin turvaudutaan estohoitoon. Siinä virtsatieinfektioihin tarkoitettuja antibiootteja syödään huomattavasti tavallista pitempi aika. Jos hoitoa pitää jatkaa yli kolme kuukautta, lääkettä on vaihdettava välillä. Kolmessa kuukaudessa elimistön bakteerit tottuvat antibioottiin, joten sen tehokin heikkenee.

– Runsas juominen, riittävän lämpimät vaatteet ja karpalomehu ovat aina hyviä hoitotapoja olipa rakkotulehdus ensimmäistä tai kymmenettä kertaa, Ari Rosenvall painottaa.

AUTTAVATKO MAITOHAPPOBAKTEERIT?

Maitohappobakteereja ja muita probiootteja tutkitaan monenlaisten sairauksien hoidossa. Niiden ei ole ainakaan vielä osoitettu olevan tehokkaita virtsatieinfektioiden hoidossa.

Yksi perustavanlaatuinen ongelma tässä vaiheessa on vielä se, että tutkijat eivät tiedä, mitä bakteereja pitäisi olla enemmän ja mitä vähemmän.

Sen sijaan jos saa antibioottikuurin rakkotulehdukseen, sen kanssa on tutkitusti hyväksi syödä maitohappobakteereja.

Eri valmistella on erilaiset ohjeet siitä, milloin niitä kannattaa syödä suhteessa antibiootin ottamisaikaan. Jotkut voi ottaa samaankin aikaan lääkkeen kanssa, useimpia ei.

Asiantuntija: Ari Rosenvall, yleislääketieteen erikoislääkäri, Mehiläinen Ympyrätalo.

Lue lisää Käypä hoito -suosituksesta Virtsatieinfektio.

Tervehtynyt7

Minulla oli aikoinani usein virtsarakontulehduksia.Sain avun tuttavaltani.Kerran päivässä lasilliseen vettä Henselin omenaviinietikkaa 1 tl. Etikkaa saa terveyskaupasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla