Kymmenen minuutin torkutus ja sähköpostien ahmiminen! Kuuluvatko ne aamurutiineihisi?

Ah, niin ihanan rauhallinen, mutta sopivan tehokas aamu! Sellaisestahan kaikki haaveilevat, mutta kuka siihen koskaan kykenee?

Aamu on yhtä aikaa herkkää, mielenkiintoista ja useimmiten hektistä aikaa. Pieni ylimääräinen asia voi saada koko päivän pilalle. Tai ainakin aamupäivän.

Indy100-sivusto on listannut tieteellisesti todistettuja huonoja tapoja, joilla aamut voi tehdä entistäkin kurjemmaksi. Kokeile omalla riskilläsi!

Suosittelemme! Selätä kaamos! 10 + 1 tapaa tuoda valoa pimeään

1. Torkutatko?

Kymmenen minuuttia lisää unta. Kyllä, myös sen vuoksi ihmiset siirtävät herätyskelloaan ja jatkavat nukkumistaan – vaikka se ei tutkitusti kannata. Torkuttaminen sekoittaa unirytmiäsi, ja kun heräät uudelleen, koet valveilla olon aluksi entistä sekavampana ja väsyneempänä. Katkonainen uni ei virkistä ketään, mutta pelkkä ajatus torkuttamisen mahdollisuudesta on jo niin houkutteleva – jos sattuu, että on luonteeltaan torkuttaja.
Jos et usko tiedettä etkä jaksa nousta heti, laita herätyskello soimaan suoraan myöhemmäksi. Tai torkuta kaikessa rauhassa!

Tärkeää! Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi? 3 selitystä

2. Katsotko sähköpostisi?

Kukaan ei halua herätä siihen tunteeseen, joka paljastaa, mitkä asiat jäivät eilen tekemättä ja reagoimatta. Sähköpostin lukeminen heti aamutuimaan täyttää kuitenkin pään helposti ikävillä asioilla, joista osa on jo vanhentuneita. Sen ajan voi käyttää hyödyllisemminkin, ja meilit ehtii lukea töissäkin. Mutta toisaalta, niin kauan kuin sähköpostin selaaminen ei häiritse ketään eikä aamuun kaipaa meditaatiohetkeä, kannattaako asiasta ottaa stressiä?

Lue myös! Tärkeä sähköposti lähetettävänä? Lähetä se tähän aikaan

3. Juotko heti kahvia?

Aamukahvia, kyllä kiitos! Mikä voisi olla parempaa kuin piristävä kofeiinihörppy heti heräämisen jälkeen? Varsinkin jos takana ovat huonot yöunet.
Mieti kuitenkin vielä ennen kuin ajastat kahvinkeittimen aamuksi, sillä kahvista on vähäuniselle enemmän harmia kuin hyötyä.
Amerikkalaistutkimuksen mukaan kahvin kofeiini paransi suorituskykyä vielä kaksi ensimmäistä päivää. Mutta tutkijoiden mukaan kahvi ei enää paranna valppautta eikä suorituskykyä, kun takana on kolme lyhyeksi jäänyttä yötä. Sen sijaan kofeiini aiheuttaa helposti ärtymystä. Mutta kuka sitä huomaa, kun muutkin ovat aamulla äreissään?

4. Pysytteletkö pimeässä?

Ei, ei verhoja heti auki eikä täysvalaistusta päälle! Jotkut haluavat aamuisin hengailla hämärässä. 
Toiset räväyttävät puolestaan kirkasvalolampun heti päälle. Kummassakin herättelykeinossa on varmasti puolensa, vaikka pimeässä oleskelusta tutkijat usein varoittavatkin. Päivänvalolla on toki suuri merkitys sisäisen kellon toiminnalle ja vireystasoomme, mutta hei, kello kuudelta syysaamuna on vielä pimeää muutenkin. Hämärässä kodissa on myös helpompi jättää huomioimatta eilisillan tiskit ja pyykkikasat.

Lue myös! Sisäinen kellosi paljastaa: millainen on sinulle paras ruoka-, työ- ja liikuntarytmi

5. Himoitsetko makeaa?

Hiilihydraatit väsyttävät. Sokeriherkut eivät kuulu aamiaiselle. Päivän ensimmäinen ateria on tärkein.
Kyllä, kyllä, kyllä! Jokainen tietää, että aamiainen pitää koostaa järkevästi.
Joskus aamulla saattaa kuitenkin haluttaa jotain makeaa. Mutta kannattaako rutiineita rikkoa herkun vuoksi?
Nyt tulee listan ehkä paras uutinen:
Syö kakkupalasi rauhassa! Tel Avivin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että jo aamupalalla keksejä tai suklaata nauttineet ylipainoiset himoitsivat makeita herkkuja vähemmän myöhemmin päivällä. Toisin sanoen, pieni kakkupala aamulla saattaa olla terveysteko!

Suosittelemme! Syötkö aina saman aamiaisen? Poimi 9 helppoa ja vähän kekseliäämpää ideaa arkeen

Kysely

Oletko aamu- vai iltaihminen?

Iltaihminen
Iltaihminen
66.9%
Aamuihminen
Aamuihminen
33.0%
Ääniä yhteensä: 139

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.