Kodin Kuvalehti
Kuorolaiset täyttävät Tuomiokirkon portaikon Art goes Kapakka -tapahtumassa joka vuosi.
Kuorolaiset täyttävät Tuomiokirkon portaikon Art goes Kapakka -tapahtumassa joka vuosi.

– Yhden laajan tutkimuksemme mukaan kuorolaiset olivat keskimäärin muita terveempiä, tutkija Jukka Louhivuori sanoo ja kertoo, mistä hätkähdyttävä tulos johtuu.

Kuorolaulun hyötyjä on tutkinut Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen emeritusprofessori Jukka Louhivuori. Lukuisissa tutkimuksissa ja keskusteluissa hän on havainnut, miten valtavasti hyvää lauluharrastus voi saada aikaan.

6 erinomaisen hyvää syytä liittyä kuoroon

  1. Saat uusia ihmissuhteita. ”Parhaimmillaan kuorossa on hyvä me-henki, josta saa paljon iloa. Sieltä voi löytää jopa elämänkumppanin, ja vaikeissa vaiheissa kuorokaverit ovat usein osoittautuneet kullanarvoisiksi. Varsinkin ikääntyneet haastattelemani kuorolaiset ovat sanoneet, että käyvät kuorossa ennen kaikkea ihmissuhteiden takia.”
  2. Tunnet itsesi tarpeelliseksi. Jos jäät kuoroharjoituksista kotiin, juuri sinun ääntäsi kaivataan. ”Siinä on vähän sama kuin MM-jääkiekkojoukkueessa, että jokaista tarvitaan. Moni on kokenut, että vaikka on vain pieni osa eikä välttämättä erityisen hyvä, on hienoa olla osa isompaa yhteisöä. Tulee sellainen tunne, että minulla on oma paikkani ja rakennan tätä yhteistä taiteellista esitystä.”
  3. Aivosi pysyvät kunnossa. Kuoroharrastus ylläpitää tietojen käsittelyyn liittyviä taitoja. ”Onhan yhdessä laulaminen monella tavalla vaativa tehtävä. Joutuu kuuntelemaan vierustovereita, seuraamaan johtajaa, lukemaan nuotteja ja joskus opettelemaan kappaleita ulkoa. Muistiongelmien torjumiselle on tärkeää, että joutuu juuri tällä tavoin monipuolisesti käyttämään aivojaan.”
  4. Saat oppimisen iloa ja onnistumisen elämyksiä. Omasta osaamisesta voi kokea ihan reilusti ylpeyttä. ”Onnistunut konsertti voi olla hieno kokemus ja voimakas elämys. Se palkitsee, kun esitys menee hyvin ja osaa äänellään olla osa laulavaa joukkoa. Samalla saa itse musiikkinautintoja.”
  5. Pystyt purkamaan tunteita. Musiikki auttaa käsittelemään tunteita. ”Kun lauletaan yhdessä jotain upeaa teosta, se liikuttaa. Kuorolaiset ovat kertoneet tuntevansa kylmiä väreitä ja liikutusta. Voimakkaiden positiivisten tunteiden kokeminen vaikuttaa myös terveyteen. Jokin Toivo Kuulan komean kuorokappaleen laulaminen vaikuttaa tunteisiin, vaikka ei itse tekisi mitään. Monet muut harrastuksetkin voivat olla kivoja, mutta kuorossa koetaan myös hyvin voimakkaita ja monenlaisia emootioita.”
  6. Edistät terveyttäsi. Laulaminen parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. ”Tutkimuksissa on todistettu, että kuorolaululla on myönteisiä vaikutuksia hormonitoimintaan. Kun kroppa on eri lailla käytössä, stressiltä suojaavat hormonit alkavat lisääntyä ja stressihormonit vähentyä. Yhden laajan tutkimuksemme mukaan kuorolaiset olivat keskimäärin muita terveempiä. Varmaa selitystä tulokselle ei vielä ole, mutta yksi siihen vaikuttava tekijä voi olla hengitys. Kuorossa joutuu keskittymään hengityksen hallintaan ja hengittämään syvemmin, mikä lisää hapensaantia ja tuottaa hyvän olon.”


Mutta on myös yksi syy olla liittymättä kuoroon!

Eikä se ole lauluäänen puute.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Usein ylikorostetaan kuorojen ihanuutta, mutta on kuoroissa myös ikäviä piirteitä, joiden vuoksi niistä lähdetään poiskin. Joskus kuorolaiset eivät tule toimeen keskenään, joskus ei tykätä lauluvalinnoista. Ei kuoro ole ihan pelkkä onnela, emeritusprofessori Jukka Louhivuori sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus kuoro voi olla eräänlainen kärsivällisyysharjoitus.

– Kun kuorossa jaksaa jatkaa, moni kokee, että hyvät puolet voittavat huonot. Ja ilman ristiriitojakin vaatii kärsivällisyyttä, että saadaan hienot teokset valmiiksi. Kuoro on kuin suuri perhe.


Laula ainakin kotona

Mutta hei. Entäs jos ei ole lauluääntä ollenkaan? Nyt voi tulla paha mieli, kun niin paljon hyötyjä jää saamatta!

Jukka Louhivuori vinkkaa, että moniin kaupunkeihin on perustettu kuoroja, jotka on tarkoitettu nimenomaan heille, jotka eivät pidä laulutaitoaan hyvänä.

Lisäksi hän kannustaa hoilaamaan ainakin kotona ihan millaisella äänellä tahansa.

– Siinä tulevat ihan samat hengitykseen ja hapensaantiin liittyvät hyödyt kuin kuorossa laulavalle. Kun saa oman kehon värisemään laulun avulla, se on hieno tunne.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla