Sport
Street-tanssien asenne ja rytmit kolahtivat Evaleenaan jo teininä.
Street-tanssien asenne ja rytmit kolahtivat Evaleenaan jo teininä.

Kun Evaleena Vuorenmaa palasi äitiyslomalta tanssisaleille, hän teki karun huomion: töitä ei liikene niin helposti kuin hoikkana. Lopulta hän päätti avautua ulkonäköpaineista ja ahtaista ihanteista julkisesti. 

Se iski kuin häkä. 14-vuotiaana Evaleena Vuorenmaa päätyi ystävänsä mukana tanssitunnille, jossa hiottiin koreografiaa Michael Jacksonin kappaleeseen. Katutanssien tiukat rytmit ja asenne kolahtivat.

– Siihen loppuivat kuoro, pianonsoitto, karate ja jalkapallo.

Harrastus syveni intohimoksi. Evaleena pääsi tuuraajaksi tanssikoululle ja sai vähitellen omia tunteja. Lopulta opetettavaa kertyi niin paljon, että tanssista tuli ammatti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Ajattelin, että olen epäonnistunut naisena, tanssijana ja äitinä."

Kolmekymppisenä Evaleena alkoi odottaa esikoistaan ja muutaman vuoden päästä toista lastaan. Raskauksien mukana kertyi 40 lisäkiloa. Se ei ollut helppo yhtälö liikunnallisen ammatin kanssa, jossa joutuu olemaan esillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Äitiyslomalta paluu ahdisti hirveästi. Kun viimeksi olin opettanut, olin normaalikokoinen 67-kiloinen. Ajattelin, että olen epäonnistunut naisena, tanssijana ja äitinä.

Onneksi Evaleenalla on aina ollut vahva itsetunto. Häpeän alla ylpeys ja järki muistuttivat: Mitä väliä? Rakastat työtäsi, keskity siihen.

– Olen opettanut kohta 20 vuotta. Silti menin siihen lankaan, että aloin epäillä itseäni. Ajattelevatkohan muut nyt, että olen epäpätevä? Mutta eihän kehon koolla ja taidoilla ole mitään tekemistä keskenään.

Evaleena muistuttaa, että kuka tahansa voi olla epävarma nahoissaan. "Itsekin olin kriittisin timminä 56-kiloisena."
Evaleena muistuttaa, että kuka tahansa voi olla epävarma nahoissaan. "Itsekin olin kriittisin timminä 56-kiloisena."

Tanssijamyytit kumoon

Tanssisaleille palattuaan Evaleena teki karun huomion: töitä ei liikene niin helposti kuin hoikkana. Monissa tanssilajeissa kehoihanne on kapea. Artistinhakutilaisuudessa saatetaan täräyttää suoraan, että haetaan 175-senttistä ja hoikkaa.

– Eikä esimerkiksi musiikkivideoissa näy isokokoisia taustatanssijoita. Puhutaan tanssijan vartalosta eli pitkät raajat, hoikka ja urheilullinen. Mutta ei se ole yleinen totuus. Siitä olen hyvä esimerkki. Jos joku arkailee, voiko tulla tanssitunnille ja sitten näkee minut, tajuaa, että kyllä voi.

Lopulta Evaleena rohkaistui avautumaan paineista julkisesti. Hän jakaa sometileillään rehellisiä tekstejä ja kuvia. Viesti on, ettei tarvitse mahtua yhteen muottiin.

”Kuka on määrittänyt, että iso maha on ruma?”

– Kun julkaisen kuvan, sydän takoo ja käyn läpi kelan: maha näyttää niin isolta. Sitten vastaan itselleni: no, Eve, se näyttää isolta, koska se on iso. Kuka on määrittänyt, että iso maha on ruma?

Viikossa Evaleena opettaa 25 tuntia. Lisäksi hän treenaa muiden tunneilla ja valmentaa tanssiryhmiään.

– Moni ajattelee, että lihava ei voi olla terve tai että lihavat ovat laiskoja. Haluan haastaa myös näitä stereotypioita.

Evaleena ihailee muun muassa Janet Jacksonin taustatanssijaa Allison Clairea, joka on pluskokoinen. "Kun hänet näkee, ei todellakaan kiinnitä huomiota hänen kokoonsa. Hän on vain aivan järjettömän lahjakas tanssija."
Evaleena ihailee muun muassa Janet Jacksonin taustatanssijaa Allison Clairea, joka on pluskokoinen. "Kun hänet näkee, ei todellakaan kiinnitä huomiota hänen kokoonsa. Hän on vain aivan järjettömän lahjakas tanssija."

Suurin sysäys on tullut omilta oppilailta. Joka vuosi joku tulee kysymään, voiko laittaa näytökseen peittävämmän paidan.

– Itsekin olin kriittisin timminä 56- kiloisena. Kerran tanssikisoissa itkin pukkarissa, että läskit näkyvät. Mitkä läskit, olen miettinyt jälkikäteen. Ja vaikka läskiä olisikin, niin mitä sitten?

Avomiehen tuki ja avoimet keskustelut ystävien kanssa ovat korvaamaton apu.

– En vielä pysty hyväksymään kaikkia kilojani, mutta olen jo armollisempi.

On myös terapeuttista, kun pääsee pukemaan elämäänsä tanssiksi. Evaleena haaveilee saavansa jonain päivänä tehdä koreografiat isoon tanssiproduktioon.

– Enkä silloin seuloisi ihmisiä ulkonäön, vaan taitojen mukaan.
 

 

Evaleenan vinkit

Vertaistuki auttaa.

Saan voimaa somen kehopositiivisuuden lähettiläiltä, mutta eniten ystäviltäni.

Suhtaudu ihanteisiin kriittisesti.  

Naisellista ja seksikästä on muukin kuin pieni vyötärö.

Kehoviha ei katso kokoa.

Kuka tahansa voi olla epävarma nahoissaan. Ole armollinen itsellesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla