Koreografiaa ei ole; sen kun annetaan tanssin kummuta sisuksista! Kuva: Milka Alanen
Koreografiaa ei ole; sen kun annetaan tanssin kummuta sisuksista! Kuva: Milka Alanen

Kokeilimme luovaa tanssia, joka juuri nyt tuntuu olevan varsinainen hitti. Hassulta se aluksi tuntuu, mutta on aika mahtavaa.

Missähän se piilokamera on? Nyt olisi hyvää materiaalia: olen vapauttanut kehoni tanssimaan, huojun sisintäni seuraten – tuntuu sulokkaalta, näyttää varmasti todella hölmöltä. Mutta ei voi mitään.

Olen 5 rytmin tanssitunnilla, ja sisältäni kumpuaa tällaista tanssia, jonkin Adiemus-tyyppisen musiikin tahtiin. Edessä on kahden tunnin mittainen tanssikaari: alkuun virtaavaa rytmiä, sitten staccaton kautta kaaokseen, lopuksi lyyristä ja hiljentyminen. Tyyli on vapaa – paitsi hengittää pitää ja silmien on oltava auki, jottei törmäile. Meitä on tunnilla kaksi miestä ja kolmisentoista naista. Tunnin ohjaa yleensä Karoliina Valontaival, mutta nyt hän tanssii muiden mukana ja kroatialainen Silvija Tomcik neuvoo meitä Skypessä.

Viiden rytmin tanssista on kantautunut paljon kehuja. Ihmiset kertovat uudenlaisesta rentoutumisesta, vapautuneesta ilosta, sisäisten lukkojen aukeamisesta. Kukaan ei maininnut, että aluksi on kiusallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Follow the movement… follow your shoulders!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tosiaan. Vasemmassa hartiassa tuntuu jumitusta, vatkaanpa sitä vähän aikaa tahdissa. Musiikin tempo on kiihtynyt. Aika hyvän tuntuista!

Kontakiakin vielä

Puolen tunnin päästä kiusallisuus on unohtunut. Tämä on juuri sitä tanssia, jota harrastetaan yksin kotona, kun radiosta tulee hyvä biisi. Silvija opastaa harvakseltaan.

”Find a partner… find a rhythm together”

Voi ei! Tästä ei kukaan varoittanut! Harkitsen tanssahtelemista vessaan, mutta en ilkeä. Suuntaan suoraan epämukavuusalueelle ja etsin parin. Hän hymyilee rohkaisevasti.

”Now, very clumsy dancing! Like you can’t at all!”

Puolentoista tunnin kohdalla on hiki. Olen innoissani. Olen ehkä myös päästänyt irti ja antanut jonkin sisäisen lukkoni aueta, koska huomaan tanssivani ventovieraan kanssa iloisesti hymyillen ja välillä jopa koskettaen. Kyllä lehmät lentävät.

 


Tyyli vapaa.
Tyyli vapaa.

 

Pelkkää kivaa

Tunnin jälkeen tarvitaan todistuksia konkareilta. Olen itse jo ehtinyt tanssiessani ideoida pakollisen Viiden rytmin tanssin työpajan muun muassa Suomen hallitukselle ja vankiloihin, koska olen vakuuttunut siitä, että tämä on puuttuva palanen maailmanrauhan tiellä. Mutta mitäs muut miettivät?

– Mulla on vaan kivaa. Tulee hiki, virkistynyt ja rento olo, sanoo Ann-Charlotte Aminoff.

Ann-Charlotte on käynyt tiistai-iltaisin tanssimassa jo vuoden. Hänen mielestään viiden rytmin tanssi on mahtavaa irti päästämistä.

– Aluksi tuntui hetken oudolta, sitten innostuin. Tässä ei voi suorittaa yhtään mitään, ja mun kaltaiselle suorittajatytölle se tekee hyvää.

Tunnilla oli myös Klaus-Peter Finke-Härkönen, entinen Yhdysvaltain armeijan sotilaslentäjä. Hän on tykännyt aina kokeilla uusia asioita, kuten avantoa ja tanssia. Tanssista aukeni uusia tunnekokemuksia:

– Äitini oli Karjalan evakko, ja kannoin hänen suruaan sisälläni. Työurallani kanavoin sen kylmään sotaan ja neuvostoliittolaisiin. Mutta tanssiessa löysin itsestäni ilon, päästin irti vihasta.

Eikö kuulostakin maailmanrauhalta? Karoliina tosin huomauttaa, että tiistaitunneilla ei ole kyse terapiasta vaan liikunnan ilosta, energiasta, kohtaamisista ja stressinpurusta – Klaus on käynyt edistyneemmille tarkoitetun työpajan, jossa tutkitaan tunteita kehollisuuden kautta.

– Mutta tanssi laittaa liikkeelle koko olemuksen, sen kautta voi löytää itsestään paljon, Karoliina sanoo.

Menisinkö uudestaan? Heti, jos oikein stressaa.

5Rytmiä luova tanssi

Tanssi- ja liikemeditaatiota, luovaa liikkumista, jonka kehitti yhdysvaltalainen Gabrielle Roth 70-luvulla.

Rytmit ovat Flowing, Staccato, Chaos, Lyrical ja Stillness, ja ne muodostavat yhdessä Aallon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla