Sport
Markolle ja Jonnalle on tärkeää, että omaa harrastusta voi tehdä ihan yksin.
Markolle ja Jonnalle on tärkeää, että omaa harrastusta voi tehdä ihan yksin.

Markon laji on jooga, Jonnan vapaaottelu.

Marko ja Jonna Taininkoski ovat tottuneita siihen, että heidän harrastuksensa saattavat tulla muille yllätyksenä. Ja myönnettäköön: Marko ei näytä tatuoinneissaan ja maastokuvioisissa housuissaan ihan perinteiseltä jooganharrastajalta. Lähihoitajana työskentelevä Jonna puolestaan herätti hämmennystä osallistuessaan vuosi sitten vapaaottelun peruskurssille ainoana naisena.

– Kaksikolla ei koskaan ole ollut yhteisiä harrastuksia, mutta se ei ole ollut tavoitekaan.

Siitä tulee kuitenkin itsevarma olo, kun nostelee 70-kiloisia ukkoja olalle.

Ennemmin siitä on hyötyä. Kun toinen jää neljän lapsen kanssa kotiin, toinen saa hetken hengähtää omissa menoissaan. Vietämme muuten melkein kaiken vapaa-aikamme yhdessä, joten on ihan hyvä, että edes harrastuksissa käymme erikseen, Jonna pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään Markon ja Jonnan harrastukset vievät suunnilleen yhtä paljon aikaa, mutta pari vuotta sitten tilanne oli toinen. Silloin Jonna pudotti reilun vuoden aikana painoa 25 kiloa, ja Marko oli valmis joustamaan menoistaan ja tukemaan vaimoaan projektissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painonpudotuksessa vapaaottelu toimi porkkanana, sillä laji oli ollut Jonnan haaveissa pitkään, mutta ylipainon takia hän ei ollut uskaltanut aloittaa harrastusta.

–  Olin todella ujo ja epävarma itsestäni, joten oli korkea kynnys uskaltautua ainoana naisena vapaaottelukurssille. Siitä tulee kuitenkin itsevarma olo, kun nostelee 70-kiloisia ukkoja olalle ja huomaa, etteivät he pääse lukoistani irti.

Viime aikoina Jonna on joutunut pitämään taukoa vapaaottelusta jalan hermovaurion takia. Sen sijaan hän on aloittanut juuri uuden lajin, rugbyn, joka ei sekään ole lempeimmästä päästä.

Saan adrenaliinia kunnon rääkistä ja siitä, kun hiki valuu.

– Olen aina pitänyt rajummista lajeista. Saan adrenaliinia kunnon rääkistä ja siitä, kun hiki valuu.

Marko puolestaan on huomannut nauttivansa rauhallisuudesta ja keskittymistä vaativista lajeista. Punttisaliharrastus vaihtui joogaan ja pilatekseen, kun välilevynpullistuma ja selkäleikkaus pakottivat pohtimaan omaa hyvinvointia. Sitä ennen hän oli työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan haalausmiehenä teollisuusmuuttofirmassa ja siirrellyt monta sataa kiloa painavia koneita lihasvoimin.

Joogasta on ollut silmin nähden apua myös Markon toisessa harrastuksessa, jalkapallossa.

– Olen nyt elämäni kunnossa ja pääsen asentoihin, joihin en ennen ole päässyt. Täytän 38, mutta koen, että kroppani on kuin parikymppisen, HIFK:n ikämiehissä maalivahtina pelaava Marko kertoo.

Marko pystyy joogaamaan missä ja milloin tahansa.

Lapsiperheen arjen ja harrastusten yhteen sovittaminen vaatii hieman järjestelyä, mutta yhteinen kalenteri auttaa menojen sopimisessa. Kumpikin merkitsee omat harrastuksensa, ja toinen varautuu olemaan sen aikaa kotona lasten kanssa.

Myös siitä on apua, että Marko pystyy joogaamaan missä ja milloin tahansa. Usein hän avaa joogamaton olohuoneen lattialle lasten mentyä nukkumaan ja etsii uusia liikesarjoja netistä.

Pariskunnan mielestä tärkeintä on, että kumppani tukee ja on kiinnostunut toisen asioista, vaikkei jakaisikaan samaa intohimoa.

– Kun Marko vähän aikaa sitten valitteli jonkin joogaliikkeen vaikeutta, oli pakko heti itsekin kokeilla, vaikken olekaan koskaan joogannut, Jonna nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla