Pippa Laukka on urheilulääkäri, joka toimii Olet mitä syöt -ohjelman asiantuntijana. Kuva: Kaisu Jouppi
Pippa Laukka on urheilulääkäri, joka toimii Olet mitä syöt -ohjelman asiantuntijana. Kuva: Kaisu Jouppi

Syömishäiriöliiton mukaan urheilulääkäri Pippa Laukan juontamassa Olet mitä syöt -ohjelmassa tehdään viihdettä ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. – Meitä ei naurata. 

Ava-kanavalla tänä syksynä alkanut Olet mitä syöt -ohjelma on saanut Syömishäiriöliiton (SYLI) takajaloilleen. Elämänmuutosohjelmassa osallistujien elämäntapoja rukataan tavoilla, jotka eivät nykytieteen valossa edesauta ihmisen pitkäaikaista hyvinvointia. 

2000-luvun alussa samaisen ohjelman kapteenina oli tiukkaotteinen ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Uudistetun version juontaja ja asiantuntija on urheilulääkäri Pippa Laukka, joka tunnetaan napakoista mielipiteistään – ja syömishäiriötaustastaan.

Pippa Laukka on kertonut Me Naisille kärsineensä vuosien ajan bulimiasta ja anoreksiasta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Syömishäiriö oli tuhota minut. Pelkäsin monta kertaa, että kuolen siihen, hän sanoi vuonna 2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska Laukka puhui avoimesti syömishäiriöstään ja antoi toivoa, että pitkäänkin jatkuneesta syömishäiriöstä voi toipua, hänet äänestettiin Syömishäiriöliiton SYLI-kummiksi vuonna 2015. 


Syyllistystä jääkaapin sisällöstä

Nyt, kun entinen SYLI-kummi syyllistää televisiossa ylipainoisia näiden syömisvalinnoista, haluaa SYLI tuosa esiin, ettei Pippa Laukan rooli Olet mitä syöt -ohjelmassa vastaa SYLIn arvomaailmaa. 

– Ohjelman on tarkoitus olla viihdettä, ja viihdehän perustuu aina kärjistykselle. Silloin kun viihdettä tehdään ihmisen hyvinvoinnin kustannuksella, meitä Syömishäiriöliitossa ei naurata, liiton toiminnanjohtaja Kirsi Broström toteaa SYLIn tiedotteessa

Olet mitä syöt -ohjelmassa osallistujat muuttavat elämäntapojaan noudattamalla asiantuntijan ohjeita kahdeksan viikon ajan. Ensimmäisessä jaksossa remonttiin laitetaan Esko Eerikäisen elämäntavat, ja toisessa jaksossa ravinto- ja liikuntaohjeita saa viiden lapsen kotiäiti Reetta

Kuten ohjelman alkuvuosina, myös nykyään konseptiin kuuluu, että osallistujien viikon aikana syömät ruuat kasataan keoksi pöydälle, ja asiantuntija syyllistää osallistujaa tämän jääkaapin sisällöstä. 

Laihdutus lihottaa ja altistaa häiriöille

Uusimpien tutkimusten mukaan syyllistäminen ja laihdutus ovat tehottomia ja vahingollisia tapoja hallita painoa. Esimerkiksi lailistettu ravitsemusterapeutti Ulla Kärkkäinen on paljastanut väitöstutkimuksessaan, että laihduttaminen itse asiassa lisää elopainoa, erityisesti normaalipainoisilla. 

”Toivomme, että ohjelmaan valitut on esihaastateltu hyvin ja heidän alttiutensa syömishäiriöön sairastumiselle on kartoitettu.”

Laihdutus aiheuttaa mielelle ja keholle turhaa stressiä, joka haittaa fiksujen elämäntapojen noudattamista. Kärkkäisen mukaan laihdutuskuurille ryhtymisen sijaan kannattaa syödä todellisen tarpeen mukaan ja säännölllisesti, nukkua tarpeeksi ja harrastaa sellaista liikuntaa, joka tuntuu voimavaralta. 

– Kannattaa keskittyä elämään ja niihin asioihin, jotka tuovat elämään mielekkyyttä. Painonhallinta tulee sivutuotteena, Kärkkäinen sanoi Me Naisten haastattelussa. 

Syömishäiriöliitto on erityisen huolissaan siitä, että laihdutus altistaa häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle ja jopa syömishäiriöille.

– Toivomme, että ohjelmaan valitut on esihaastateltu hyvin ja heidän alttiutensa syömishäiriöön sairastumiselle on kartoitettu. Varmaa seulaahan ei ole, joten on erittäin todennäköistä, että joku osallistuja alkaa kärsiä ohjelman seurauksena häiriintyneestä keho- tai ruokasuhteesta, liitto arvioi. 

Kysely

Mitä ajattelet Olet mitä syöt -ohjelmasta?

Ohjelma on kiinnostava, mutta en ole varma, onko siinä esitetty tapa tehdä elämänmuutoksia hyväksi.
Ohjelma on kiinnostava, mutta en ole varma, onko siinä esitetty tapa tehdä elämänmuutoksia hyväksi.
36.3%
En pidä ohjelmasta enkä siitä, miten siinä ohjataan ihmisiä laihduttamaan.
En pidä ohjelmasta enkä siitä, miten siinä ohjataan ihmisiä laihduttamaan.
30.2%
Ohjelma on hyvää viihdettä, ja mielestäni siinä ohjataan ihmisiä laihduttamaan fiksusti.
Ohjelma on hyvää viihdettä, ja mielestäni siinä ohjataan ihmisiä laihduttamaan fiksusti.
20.7%
Asiantuntijoista ja laihdutuksesta viis, ohjelma ei vain kiinnosta minua!
Asiantuntijoista ja laihdutuksesta viis, ohjelma ei vain kiinnosta minua!
12.5%
Ääniä yhteensä: 327
Täydellisyyttä ei ole

Pippa Laukka haukkuu lihavan ihan pohjamutiin ja antaa ymmärtää että "kukaan itseään rakastava normaali ihminen" ei syö koskaan nakkeja tai karkkia. Kyllä syö! Tuolla asenteella on vain ajan kysymys koska laihduttaja antaa periksi mielihaluilleen ja ahmii kunnolla, kun kaikki hyvä on ollut pannassa. Parempi olisi rajoittaa epäterveellisiä ruokia vaikka 1 päivään kuukaudessa kun kieltää kokonaan!

Vierailija

En ole nähnyt ohjelmaa, mutta josko Pipalla on edelleen sisällään ne samat tiukat ajatukset ruoasta kuin jotka ajoivat hänet syömishäiriöön? Ohjelma tuo vain esille, ettei hänen ruokasuhteensa ole edelleenkään ihan tavanomainen, vaikka hän itse saattaa niin ajatella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla