Sport
"Motivaatio on lahjakkuuttakin tärkeämpää", Marianne Vikkula sanoo. Kuva: Mikko Hannula.
"Motivaatio on lahjakkuuttakin tärkeämpää", Marianne Vikkula sanoo. Kuva: Mikko Hannula.

Voimistelu huipulla opetti itsevarmuutta ja rohkeutta, josta on apua nyt startup-tapahtuma Slushin johtajana.  

Marianne Vikkula, 24, nousi teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin toimitusjohtajaksi viime vuoden kesänä. Entisenä MM-tason joukkuevoimistelijana hänen on helppo listata ne opit, joita hän sai kilpaillessaan huipulla.

Tähtää ykköseksi

”Aina kannattaa tavoitella vähän isompaa. Koska treenasimme joukkuevoimistelussa maailmanmestaruutta varten, pääsimme vuoden 2013 kisoissa hopealle. Jos olisimme treenanneet vain finaalipaikkaa varten, olisimme ehkä saavuttaneet juuri ja juuri sen. Työssä yritän olla aina maailman paras, en vain pienen porukan tai edes Suomen paras. Tavoittelemme Slushille maailman kärkiasemaa, joten saavutamme vähintään kansainvälistä kasvavaa näkyvyyttä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oikaise ryhti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jotta voi tehdä virheettömän suorituksen, jännitykselle ei voi antaa valtaa. On pakko olla itsevarma. Voimistelussa on myös näytettävä itsevarmalta eli säilytettävä ryhti. Silloin varmuus leviää myös joukkuetovereihin ja haastaa kilpajoukkueita. Itsevarmuus on keino sulkea muu maailma pois. Samaa varmuutta tarvitsen nyt pyöritellessäni viiden miljoonan budjettia ja vakuuttaessani yhteistyökumppaneita Slushin menestyksestä.”

Enemmän, lisää ja paremmin

”Huipulla tulee väistämättä pettymyksiä. Ne on hyväksyttävä, päästävä nopeasti yli ja siirrettävä ajatukset tulevaan. Valmentaja neuvoi tekemään vielä enemmän töitä, hokkuspokkustemppuja ei ole. Tuo neuvo on siivittänyt työuraani, enkä ole ikinä pelännyt 80-tuntisia työviikkoja. Nyt johtaessani ihmisiä tekemisen laatu on vain muuttunut: minun täytyykin pitää kalenterissa tyhjää, jotta olen kaikkien saatavilla.”

”Vuokrasimme Slushiin kuusinumeroisella summalla lentokoneen, joka kuskaa vieraita San Franciscosta Helsinkiin.”

Näe onnistunut esitys

”Joukkuevoimistelun pitää näyttää helpolta ja kevyeltä. Esitystä hiotaan satoja ja satoja tunteja, mikä tuo esiintymisvarmuutta. Nyt puhun viikoittain työssäni isoille yleisöille. Juuri ennen h-hetkeä kelaan puheen läpi omassa kuplassani ja nousen lavalle tietäen osaavani.”

Luota tiimiisi

”Luottamus mahdollistaa villeimpienkin ideoiden toteuttamisen. Voimistellessa olin usein kuvioissa alimmaisena, ja välillä tuli mustaa silmää. Vahingoista huolimatta piti luottaa jokaisen panokseen hurjissakin nostoissa. Töissä luotan, että päättömätkin keksinnöt ovat toteutettavissa. Vuokrasimme Slushiin kuusinumeroisella summalla lentokoneen, joka kuskaa vieraita San Franciscosta Helsinkiin. Luotan siihen, että kulut kyllä saadaan katettua.”

”Vastuunkannolla on negatiivinen kaiku. Ihan turhaan!”

Vastuu on sarja pieniä tekoja

”Vastuunkannolla on negatiivinen kaiku. Ihan turhaan! Eihän sen tarvitse tuntua taakalta. Se on pikemminkin sarja pieniä yhteiseen maaliin tähtääviä tekoja. Voimistelutreeneissä hankin kaikille varusteteippejä tai täytin vessareissulla kaverinkin juomapullon. Kun minusta tuli joukkueen kapteeni ja vastuuta tuli lisää, pienten tekojen määrä vain kasvoi. Johtajan roolissa pitää tehdä paljon, mutta siitäkin selviää tekemällä yhden asian kerrallaan. Keskityn Slushissa ongelmien pilkkomiseen osiin ja etsin tietä ratkaisuun oikealta, vasemmalta tai menemällä yli.”

”Aina ei tarvitse avata skumppapulloja. Tärkeämpää on kiittää ja kehua.”

Muista motivaation mahti

”Motivaatio on jopa lahjakkuutta tärkeämpää. Liikkuvuuteni ja ponnistusvoimani eivät olleet voimisteluaikoina huippuluokkaa, joten minun oli tehtävä fysiikkaharjoituksia myös vapaa-ajalla. Olin niin motivoitunut, että kirin muiden tasolle, vaikka se vaati tuntitolkulla ylimääräistä duunia. En ole syntynyt johtajaksi, mutta sataprosenttisen motivoitunut pärjäämään pallillani. Haalin ekstraenergiaa pyöräilemällä 12 kilometrin työmatkan, syömällä vähähiilarista ruokaa ja satsaamalla 7,5 tunnin uniin.”

Heitä yläfemmat

”Aina ei tarvitse avata skumppapulloja. Suurieleistä juhlintaa tärkeämpää on kiittää, kehua ja kannustaa tiimiläisiään pienissä onnistumisissa. Johtajana pyrin nostamaan päivittäin tiimimme hyviä suorituksia kaikkien nähtäväksi ja kehumaan pienistäkin edistysaskelista.”

Mitä Marianne ajattelee kritiikistä? Miten hän saa parhaiten aikaan tavoitteitaan? Lue lisää Sportin numerosta 10/16!

 

Marianne Vikkula, 24

Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin toimitusjohtaja

Harrasti joukkuevoimistelua, jossa kilpaili 8-vuotiaasta aina vuoden 2013 MM-kisoihin. 

Johtaa Slush-konferenssia, joka pidetään tänä vuonna 30.11.–1.12. Helsingin Messukeskuksessa.

Opiskelee tuotantotaloutta Aalto-yliopistossa. 
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla