Sirkka Mertala nautti loma-aamujen lenkeistä ja pohti, uskaltaisiko taas hypätä esteitä.

Koko ajan hiki

Sirkka Mertala nautti loma-aamujen lenkeistä ja pohti, uskaltaisiko taas hypätä esteitä.

Maanantai

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vihdoin loma! Viime kesänä ehdin lomailla vain muutamia päiviä, joten kyllä tätä on odotettukin. Me suomalaiset tarvitsemme kesä­loman, jotta saamme ladattua akkuja pitkää pimeää talvea varten. Parasta lomassa minulle on se, että on aikaa läheisille ja ennen kaikkea lapsille ilman arjen aikatauluja. Lomalla ehdin myös liikkua enemmän kuin normaalisti arkipäivinä. Nautimme tästä ensimmäisestä lomaviikosta Keski-Euroopan vuoristomaisemissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamu on upea. Muut vielä nukkuvat, kun puen lenkkikamppeet päälle ja otan koiran mukaan. Yhdessä hölkkäämme puolen tunnin keikan. Olen pitänyt taukoa juoksemisessa, ja sen huomaa. Taitaa olla koirallakin edellises­tä kunnon lenkistä aikaa, sillä loppumatkan etenemme melko verkkaisesti.

Kun lapset heräävät, lähden heidän kans­saan tallille. Kaikille riittää hommaa harjauk­sessa ja satuloinnissa. Helle on parhaimmil­laan, mutta pääsemme porotukselta suojaan maneesiin. Siellä eivät paarmatkaan kiusaa. Ensin on minun kolmen varttini vuoro, sitten ratsaille hyppäävät pikkuneidit.

Ennen illallista ehdin saada vielä pienen hien pintaan talon kuntosalilla. Tänään on vuoros­sa crosstrainer.

Tiistai

Aamu on jälleen upea, joten ei muuta kuin koira mukaan ja lenkille. Takaisin tullessani poikkean hakemassa tuoretta lei­pää aamiaiselle. Talo on vielä hiljainen, joten venyttelen hetken pihalla. Venyttelyn tärkeyttä ei turhaan korosteta, mutta niin se vain jää aina tekemättä. Tänään jopa venyttely tuntuu hyvältä aamuauringon lämmittäessä.

Kun olen töissä, urheilen arkipäivisin työn ja perheen ehdoilla neljä tai viisi kertaa viikossa. Tärkeintä minulle on liikunnan monipuolisuus. Liikunnan avulla pidän yllä hyvinvointiani ja jaksamista arjessa.

Sen olen päättänyt, että liikunnasta ei saa tulla pakko. Silloin kun on tiukka työtahti, voi urheilussa pitää taukoa. Yleensä kuitenkin juuri aamu- tai iltalenkki saa kiireisen päivän ajatukset loksahtamaan paikoilleen.

Aurinkoisen päivän jälkeen suuntaan vielä hetkeksi kuntosalille. Poljen kuntopyörää parikymmentä minuuttia ja jumppaan kevyiden painojen kanssa toisen samanlaisen. Tänään on vielä luvassa luksusta eli kokovartalohieronta.

Keskiviikko

Alkaa olla univelat nukuttu, ja aamukin käyn­nistyy aikaisemmin: herään kuudelta lenkille. Tänään juoksu tuntuu sujuvan jo kevyemmin. Tulossa on hellepäivä, ja lämpötila nousee heti aamulla vauhdilla. Kuumalla ilmalla on hyötyä siitä, että olen aamuihminen ja ehdin juosta, ennen kuin lämpötila nousee liian korkealle.

Aamupäivällä pakkaan lapset autoon ja suuntaamme taas tallille. Myös ratsastus sujuu tällä yrityksellä jo hiukan paremmin. Aika kuluu hirmuista vauhtia hevosten kanssa puuhastellessa. Olen ratsastanut yhdeksänvuotiaasta, ja kun teini-iän kynnyksellä saimme perheeseen oman hevosen, kaikki illat kuluivat tallilla ja viikonloput kilpailuissa. Lasten syntymän jälkeen ratsastus jäi, ja nyt aikuisiällä oman ajan lisääntyessä innostus ratsastukseen on herännyt uudelleen. Edelleen ratsastus on minulle paras tapa saada ajatukset pois työasioista.

Nuorena treenasin aktiivisesti koulurat­sastusta, mutta nykyään parasta on, kun pää­see pitkälle maastolenkille ja saa kuunnella kavioiden kopinaa ja luonnon ääniä. Ratsas­tus on loistava harrastus, jossa yhdistyvät mukavasti liikunta, luonto ja eläimet.

Torstai

Juoksu maistuu taas. Löydän aamulenkillä uuden upean reitin, ja aikaa vierähtää kuin huomaamatta tunti. Muut nukkuvat vielä, kun palaan takaisin, joten ehdin pulahtaa aamu-uinnille.

Aloitin aamulenkkeilyn, kun lapset olivat pieniä ja omaa aikaa oli vaikea löytää. Juoksu on helppo tapa kuntoilla, koska lenkille voi lähteä missä ja milloin vain, silloin kun siihen on aikaa.

Mieluiten juoksen aamulla. Luonto on silloin kauneimmillaan, ja lenkki antaa muka­van startin päivään. Kun juoksu pitkästyttää tai hartiat ovat jumissa, lähden rullaluistele­maan sauvojen kanssa. Tykkään myös pelata sulkapalloa ja golfia, mutta niitä on hankala mahduttaa aikatauluihin.

Illalla ehdin kuntosalille tekemään Mommilanjärven souteluun. Lajiharjoittelu jää väliin, joten täytyy siis yrittää pärjätä muilla harjoituksilla.

Kuntosalilla käyn aktiivisemmin syksyllä ja talvella, kun juoksukelit ovat huonot ja hiihtämäänkään ei pääse. Fysioterapeuttini huomautti ystävällisesti muutama vuosi sitten, että ”tässä iässä” myös kuntosaliharjoittelu on ehdottoman tärkeää. Nykyään käyn salilla pari kertaa viikossa ja treenaan pienillä painoilla.

Perjantai

Muistan taas venytellä hiukan aamulenkin jälkeen. Ulkomailla lenkkeilyssä on se hyvä puoli, että näkee paikkoja, joihin ei autolla liikkuessa pääse. Täällä vuoristomaisemissa vaihtelua riittää, ja jokaiselle aamulle löytyy uusi reitti. Rasitusta voi säädellä sen mukaan, juokseeko ylös vuoria vai tyytyykö tasaisem­paan maastoon.

Tallireissu kestää tänään kolme tuntia. Maneesiin on rakennettu esteitä, ja kovasti tekisi mieli päästä hyppäämään. Edellisestä ker­rasta on kuitenkin aikaa ja alla täysin vieras hevonen, joten katson viisaammaksi jättää hyppäämiset väliin. Nuorempana putoamista hevosen selästä ei juuri tullut ajateltua, mutta näin varttuneemmalla iällä pelkkä ajatuskin putoamisesta kauhistuttaa. Täytyy siis pelata varman päälle, varsinkin kun loma on vasta aluillaan. Tallilta palattuamme pulahdamme kaikki suoraan uimaan. Loppupäivä lekotel­laan rannalla.

Lauantai

Tänään on liikunnan suhteen todellinen lepopäivä, jonka kruunaa hieronta illalla. Päivä kuluu muka­vasti ilman erityistä ohjelmaa, ja saamme jälleen nauttia paah­tavasta helteestä.

Lomalla nautin herkuista ja ruoanlaitosta. On mukavaa val­mistella maittava illallinen ja istua kaikessa rauhassa iltaa. Ulkomailla ruoanlaitto ja jopa kaupassakäynti tuntuvat erilaisilta kuin kotona, kun kaupan hyllyt notkuvat toinen toistaan houkuttelevampia tuotteita. Tieten­kin suurin syy kokkaamisen mielekkyyteen on se, että on kerrankin aikaa.

Lomalla on lupa nauttia herkuista, ja arjen koittaessa sitten pidetään kurinpalautus ja siirrytään säännölliseen ja terveelliseen ruokarytmiin.

Sunnuntai

Aamulenkillä vierähtää puolitoista tuntia. Osa matkasta taittuu kävellen. Nousen ylös vuorenrinnettä ja ihailen maisemia. Koiran­kin kunto on selvästi kohentunut, ja loppu­matka sujuu helteestä huolimatta vauhdilla.

Suuntaan tallille tällä kertaa yksin. Rat­sastuksen aikana ukkonen nousee, ja jytinä kuulostaa melkoiselta vuoren rinteillä.

Ensi viikon vietämme alppikylässä, ja suunnitelmissa on patikointia 4–5 tuntia päivässä. Vuoristomaisemissa vaeltaminen on minulle tuttua puuhaa. Kokemus on opet­tanut, että tärkeintä on kunnon vaelluskengät ja riittävä juominen. Korkeuserot päivän aikana ovat melkoiset, ja energiaa kuluu, joten reppuun on hyvä varata myös pientä syötävää. Lounasta voi nauttia rinneravinto­loissa, joista melkein kaikki ovat auki myös kesäaikaan. Moni alppimatkaaja ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, miten upeat maisemat vuorien rinteiltä avautuvat myös kesällä.

Loma on alkanut lupaavasti!

Kuvitus Anu Nieminen

Sisältö jatkuu mainoksen alla