Sport
Riikka liikkuu nykyään miltei päivittäin.
Riikka liikkuu nykyään miltei päivittäin.

Kolmen lapsen äiti lihoi raskauksien aikana 34 kiloa. Keksit ja suklaa veivät mukanaan, mutta sitten tuli totaalinen stoppi ja päätös muutoksesta.

Viidessä vuodessa kolme lasta ja yli 30 kiloa ylipainoa. Sitten, sinnikkyydellä ja tahdonvoimalla, takaisin normaalipainoiseksi. Riikka Lahdenperä, 34, on saanut pistää vaatekaappinsa ja identiteettinsä uusiksi monta kertaa, mutta tänään peilistä katsoo terve ja urheilullinen äiti.

Kun Riikka alkoi odottaa esikoistaan, vaakalukema näytti reilua 60 kiloa. Synnytyslaitoksella yhdeksän kuukauden päästä paino oli noussut 96 kiloon.

Ne kuitenkin karisivat melko nopeasti, sillä arki vastasyntyneen kanssa oli kiireistä eikä sohvalla makoiluun jäänyt pahemmin aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Illat yhtä herkuttelua

Muutaman kuukauden päästä Riikka oli uudelleen raskaana, ja kiloja alkoi jälleen kertyä. Synnytyksen lähestyessä vaakalukema lähenteli taas sataa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kuntoni oli mennyt huonoksi enkä liikkunut juuri lainkaan, mutta tykkäsin syödä. Etenkin suklaa ja keksit olivat kompastuskiveni – eikä yksi tai kaksi koskaan riittänyt, vaan söin koko paketillisen.

Oma peilikuva ja kömpelö olemus hävettivät.

Toisen lapsen jälkeen paino ei lähtenytkään laskuun kuten ensimmäisellä kerralla, ja liikakiloja oli yhä 26. Ne ahdistivat. Terveydenhuoltoalalla työskentelevänä ja ravitsemustieteitä opiskelleena Riikka tiesi myös ylipainon vaarat.

– Oma peilikuva ja kömpelö olemus hävettivät. Olin pitkään ajatellut, että on pakko laihduttaa, mutta en vain saanut aikaiseksi.

Pahimpia olivat illat, kun lapset oli saatu nukkumaan.

– Silloin alkoi oma aikani, pääsin herkuttelemaan sohvalle.

Sokeri pois, liikuntaa tilalle

Käännekohta oli vuodenvaihde 2014, jolloin esikoinen oli alle kahden ja kuopus 9-kuukautinen. Tuolloin Riikka päätti, että nyt kilot lähtevät.

– En puhunut asiasta kenellekään, sillä halusin suoriutua itse. Jätin pois karkit, pullat ja sipsit ja kotona siivosin kaapit kaikista herkuista.

Ensimmäinen kuukausi oli vaikein: Riikka oli sokerikoukussa ja sortumista vastaan piti kamppailla joka päivä. Kurinalaisuus tuotti kuitenkin tulosta, ja kolmessa kuukaudessa katosi kuusi kiloa.

Päätin, että kesällä juoksen 10 kilometriä.

Seuraavaksi Riikka pienensi annoskokoja ja alkoi syödä säännöllisesti viidesti päivässä. Hiilihydraattien, kuten riisin, perunan ja makaronin, osuutta ruokavaliossa hän vähensi radikaalisti, mutta liikuntaa lisäsi.

– Kuntoni oli tosi huono, ja hengästyin helposti lyhyelläkin vaunulenkillä. Päätin kuitenkin, että kesällä juoksen 10 kilometriä.

Tavoite onnistui jo juhannuksen jälkeen. Painoa oli tuolloin karissut 13 kiloa.

Parempi itsetunto – ja kunto

Lopullisesti Riikka pudotti 22 kiloa 1,5 vuodessa. Kun kolmas lapsi ilmoitti tulostaan 2016, painoa kertyi maltillisesti ja se karisi nopeasti synnytyksen jälkeen.

Terveelliset elämäntavat ovat pysyneet, itsetunto noussut ja vaatekoko jämähtänyt kokoon S entisen XL:n sijaan. Liikunta ei ole enää pakkopullaa, vaan elämäntapa ja hyvän olon tuoja.

Olen nykyään ihan eri ihminen.

– Olen nykyään ihan eri ihminen, ja paljon paremmassa kunnossa kuin ennen lapsia. Aikaisemmin ajattelin monesta asiasta, että en pysty tuohon ja jäin sohvalle. Nyt uskon itseeni ja lähden mieluummin lenkille.

Miten Riikka liikkuu kaikein mieluiten ja miksi vasta iltamyöhällä? Lue numerosta Sport 5/18! Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sisältö jatkuu mainoksen alla