Kurkuman värittämä Paneer-juustoateria syntyi Mandi Kaurin keittiössä. Kuva: <span class="photographer">Milka Alanen</span>
Kurkuman värittämä Paneer-juustoateria syntyi Mandi Kaurin keittiössä. Kuva: Milka Alanen

Millaista on arki, jossa eletään 3 000 vuotta vanhan ayurveda-perinteen mukaan? Vantaalaisten Mandi Kaurin ja Pardaman Sharman perheessä ei aina vältytä erilaisten kehotyyppien yhteentörmäyksiltä.

Vantaalaisen kerrostalokeittiön hellalla porisee hiljalleen aamupuuro. Mandi Kaur, 33, nostaa lautasille annokset, kaksi isoa ja yhden pienemmän.

Siihen aamiaisen yksinkertaisuus jääkin.

Oman puuronsa päälle Mandi lisää pakastettuja mustikoita, erilaisia pähkinöitä ja hunajaa. Hänen miehensä, 36-vuotias Pardaman Sharma lusikoi oman annoksensa sekaan rusinoita, auringonkukansiemeniä ja kirkastettua voita eli gheetä. Samat lisukkeet saa kuusivuotias Yuvi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perheessä uskotaan, että vääränlaiset ruoka-aineet saattavat pahimmillaan suistaa koko kehon epätasapainoon.

Mandin ja Pardamanin kotona ei ole yhdentekevää, mitä kukin suuhunsa laittaa. Perheessä uskotaan, että vääränlaiset ruoka-aineet saattavat nimittäin pahimmillaan suistaa koko kehon epätasapainoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Appelsiinimehun tai chilin tarjoaminen Yuville on kuin heittäisi bensaa liekkeihin, Mandi ja Pardaman kertovat.

Jotta voisi ymmärtää, miksi ruokaan kiinnitetään Mandin ja Pardamanin kotona niin paljon huomiota, täytyy tuntea ayurvedaa, vuosituhansia vanhaa intialaista ”elämäntiedettä”. Sen perustana on ajatus, että ihmisten väliset erot – fyysiset ja psyykkiset – selittyvät sillä, mikä dosha eli kehotyyppi on kussakin ihmisessä vallitsevin: aikaansaava vata, päättäväinen pitta vai rauhallinen kapha.

Vielä 14 vuotta sitten ayurveda oli Suomessa hippien hommaa.

Mandin ja Pardamanin perheessä ruokaa kokataan kahdelle tuliselle pitta-miehelle ja Mandille, viileämmälle vatalle. Mutta oikeasti ayurvedan mukaan elämisessä on kyse paljon muustakin kuin ruuasta.

Ja kun perheessä on erilaisia doshia, yhteentörmäyksiltä on mahdotonta välttyä.

Epäilyttävää puuhaa

Vielä 14 vuotta sitten ayurveda oli Suomessa hippien hommaa – moni ei ollut kuullut edes koko sanaa. Kovin kaukaista se oli myös 19-vuotiaalle Mandille, joka asui Keravalla perheensä kanssa, opiskeli Helsingin kauppakorkeakoulussa ja vietti tavallista suomalaisen nuoren naisen elämää.

Vaikka Mandin perhe oli muuttanut Suomeen jo 10 vuotta aikaisemmin isän työn vuoksi, synnyinseudulla Intian Punjabissa vierailtiin säännöllisesti. Erään tällaisen visiitin aikana tapasivat ja rakastuivat Mandi ja Pardamankin, nuori opiskelija ja kolmannen polven ayurveda-lääkäri. He avioituivat 2005 ja päättivät asettua Suomeen asumaan.

Yhteisen kodin Mandi ja Pardaman perustivat Vantaan Tikkurilaan. Pardamanin haaveena oli perustaa sinne oma ayurveda-alan yritys, mutta unelma törmäsi alussa realiteetteihin: vain harva Suomessa tuntui olevan kiinnostunut vanhoista intialaisista opeista.

Myös Mandista ajatus intialaisten perinteiden mukaan elämisestä tuntui vaikealta.

– Kun tapasin Pardamanin, suhtauduin skeptisesti koko touhuun. Jos oli päänsärkyä, otin Buranaa. En miettinyt, johtuuko päänsärky unenpuutteesta, ruokavaliosta vai jostain muusta, hän kertoo.

Yliopisto-opintojen jälkeen Mandi ryhtyi tekemään uraa asiantuntijana konsulttiyrityksessä. Samaan aikaan Pardaman työskenteli joogaopettajana, mutta suunnitteli jatkuvasti oman klinikan perustamista.

Työ rytmitti elämää, ja tahti oli kovaa.

– Söin ulkona, shoppailin ja lounaaksi hain lennosta salaatteja tai smoothieita. Koko ajan oli kiire, Mandi muistaa.

Muutaman vuoden sisällä tapahtui kuitenkin kaksi asiaa, jotka muuttivat Mandin ajatusmaailman. Ensin toteutui Pardamanin haave, kun 2008 hän vihdoin avasi ayurveda-klinikkansa Suryan. Sitten Mandi huomasi olevansa raskaana. Perheen esikoispoika Yuvi syntyi kesällä 2011.

"Mietin, että tällaistako tämä sitten on."

Elämänmuutosten myötä paineet kasautuivat.

– Yuvi sairasteli jatkuvasti, ja Pardamanin yritys oli kasvuvaiheessa. Tuntui, että olin koko ajan väärässä paikassa. Töissä oli surkea olo siitä, etten ollut tarpeeksi lapsen kanssa, ja kotona tunsin huonoa omatuntoa siitä, että työt odottivat. Mietin, että tällaistako tämä sitten on, Mandi kertoo.

Hieman ennen Yuvin kolmevuotissyntymäpäivää Mandi teki ratkaisun ja siirtyi hoitamaan Suryan markkinointia ja kehittämistä kotoa käsin. Samaan aikaan hän ryhtyi noudattamaan Pardamanin esimerkistä ayurvedan periaatteita.

Muutos toi kaivattua selkeyttä elämänrytmeihin ja antoi selityksen erilaisille fyysisille oireille sekä parin temperamenttieroille.

– Ensimmäinen muutos oli, että vatsani alkoi toimia. Lisäksi keskittymiskykyni parani, ja energiaa riitti tasaisesti koko päivälle. Opin myös ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistäni.

Tässä perheessä kaikki ovat kasvissyöjiä. Kuusivuotias Yuvi ei kavahda tulisiakaan makuja. Kuva: Milka Alanen
Tässä perheessä kaikki ovat kasvissyöjiä. Kuusivuotias Yuvi ei kavahda tulisiakaan makuja. Kuva: Milka Alanen

Kaksi temperamenttia vastakkain

Mitä ayurvedan periaatteiden mukaan eläminen käytännössä tarkoittaa? Näkyvimmin se vaikuttaa Mandin ja Pardamanin perheessä ruoka-ainevalintoihin, kuten joka-aamuiseen kaurapuuron erilaisiin lisukkeisiin, mutta yhtä lailla myös siihen, mitä kodin ulkopuolella syödään.

Jos perhe tilaa ravintolassa sushia, inkiväärit ja wasabit päätyvät Mandin, perheen vatan, lautaselle. Mandille ruokailu onkin helpointa. Hänen kehotyypilleen tärkeintä on, että ateria on tukeva ja lämmin. Yksittäisten ruoka-aineiden kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkkana kuin perheen herkkävatsaisten pitta-miesten. Heidän pasta-annoksessaan ei esimerkiksi saa olla tomaattikastiketta tai chiliä, vaan mieluummin kermaa ja mustapippuria.

Pasta, jossa on paahdettua bataattia, oliiviöljyä, parsaa, mozzarellaa sekä mustapippuria, sopii taas kaikille.

Perheen miehille liian pitkiksi venyneet ruokavälit ovat pienimuotoinen katastrofi.

Mandi pystyy olemaan syömättä pitkäänkin. Kun hän oikein innostuu jostakin, ruoka saattaa unohtua kokonaan. Perheen miehille liian pitkiksi venyneet ruokavälit on pienimuotoinen katastrofi.

– Kun minulla ja Yuvilla nälkä yllättää emmekä saa heti syötävää, meistä tulee todella kiukkuisia ja väsyneitä. Matkoilla meillä on varmuuden vuoksi aina eväät mukana, Pardaman kertoo.

Pitta-miehenä hän pysyy muutenkin mielellään tutuissa kaavoissa.

– Jos menemme ulos syömään, Pardaman haluaa aina samaan paikkaan ja tilaa samaa ruokaa. Vatana minä taas olen äärettömän utelias ja haluan kokeilla uusia asioita, Mandi kertoo.

Herkän vatsan lisäksi pitta-ihmiset ovat muutenkin taipuvaisia herkkyyteen: uni on helposti levotonta, ja tunnetilat sekä aistit voimakkaita.

Poika Yuvi on vahva pitta, jolla on toisinaan vaikeuksia pysyä paikoillaan.

Toisinaan siitä on hyötyäkin.

– Olimme Mandin vanhempien luona kylässä, ja sanoin moneen otteeseen, että nyt jossain haisee. Mandi ei haistanut mitään. Lopulta selvisi, että alakerrassa oli kärähtänyt televisio, Pardaman muistelee.

Isänsä tavoin kuusivuotias Yuvi on vahva pitta, jolla on toisinaan vaikeuksia pysyä paikoillaan. Siihenkin on haettu apua ayurvedasta: vanhemmat ovat antaneet eloisalle lapselleen vauvasta saakka päivittäisen kookosöljyhieronnan. Se rauhoittaa ja rentouttaa vilkkaan mielen ja parantaa unta.

Myös Yuvin ruokavaliota kontrolloidaan tarkasti: happamia hedelmiä ja vihanneksia sekä vahvoja mausteita vältetään, sillä niiden uskotaan voimistavan tulielementtiä, joka on pitta-henkilöllä muutenkin hallitseva.

– Yuvin herkän ihon takia synteettiset vaatteet korvataan luonnonmateriaaleilla, vanhemmat kertovat.

Apua keholle ja mielelle

Joka arkiaamu Pardaman saapuu kotoaan Vantaalta tänne Helsingin Arkadiankadulla sijatsevalle Surya-klinikalleen. Tasan kello kymmenen hän avaa oven ja ottaa vastaan ensimmäisen asiakkaansa, niin tänäänkin. Pieneen vastaanottohuoneeseen saapuu nelikymppinen nainen, jota Pardaman tervehtii rauhallisesti.

Istutaan alas. Nainen ojentaa vasemman ranteensa, ja Pardaman kuuntelee naisen pulssin. Sitten hän katsoo potilaansa kieltä, silmiä ja ihoa.

Pardaman auttaa potilastaan tunnistamaan kehotyypin lisäksi luonteen vahvuudet ja heikkoudet.

Tutkimuksen jälkeen Pardaman kertoo analyysinsä: sen, mitä kehotyyppiä nainen edustaa ja sen, miksi nainen ei siedä vahvoja parfyymejä, miksi hän haluaa vaihtaa tiukat farkut kotona välittömästi verkkareihin tai miksi vatsaa turvottaa. Hän kertoo, miksi nainen kärsii tietyistä vaivoista ja miksi hänen mielialansa ovat kuin vuoristorata, miksi potilas kimpaantuu pienistä ja miksei yöllä tule uni.

Vastaanoton aikana Pardaman auttaa potilastaan tunnistamaan kehotyypin lisäksi luonteen vahvuudet ja heikkoudet ja rakentaa potilaalle sopivan ruokaympyrän, päivärytmin ja antaa neuvot oikeanlaiseen liikuntaan.

Juuri tällainen, 30–55-vuotias korkeasti koulutettu nainen, on Pardamanin tavallinen asiakas täällä Suomessa. Intiassa ayurvedasta haetaan apua kroonisiin ja vakaviin fyysisiin sairauksiin, mutta Suomessa asiakkaiden ongelmat ovat enemmän mielen päällä.

Usein potilasta vaivaa yleinen tyytymättömyys. On kaikkea, mutta silti on huono olla.

– Aiemmin apua haettiin yksittäisiin fyysisiin ongelmiin, nyt halutaan muuttaa koko elämäntapaa. Tullaan sanomaan, että minulla on kaikkea, mutta jotain puuttuu, Pardaman kertoo.

"Yksi pariskunta sanoi, että jos he eivät olisi käyneet konsultaatiossa, heille olisi tullut avioero."

Myös suolisto-ongelmat ovat yleisiä, niiden takia vastaanotolle saapuu noin kolmasosa asiakkaista. Tähystyksessä tai muissa tutkimuksissa ei välttämättä ole näkynyt mitään, mutta asiakkaalla saattaa silti olla epämääräisiä kipuja ja oireita jatkuvasti.

Vastaanotolla käy myös pariskuntia.

– Yksi pariskunta sanoi, että jos he eivät olisi käyneet konsultaatiossa, heille olisi tullut avioero.

Riidat ja kriittisyys toista kohtaan olivat vähentyneet, kun he olivat oppineet ymmärtämään sekä omaa että toisen käytöstä, luonnetta sekä tapaa reagoida.

Sekä Pardaman että Mandi ovat syntyneet Intian Punjabissa. Kuva: Milka Alanen
Sekä Pardaman että Mandi ovat syntyneet Intian Punjabissa. Kuva: Milka Alanen

Ymmärrystä parisuhteeseen

Kello 18 Pardamanin työpäivä Arkadiankadun klinikalla on vihdoin ohi. Kotona Tikkurilassa Mandi alkaa valmistella perheen illallista.

"Olemme päätyneet siihen, että kaikki tärkeät keskustelut käydään puolitiessä keskipäivällä."

Keittiönpöydän ääressä Pardaman ja Mandi pyrkivät elämään niin kuin opettavat, myös omassa parisuhteessaan. Ayurvedan ansiosta he esimerkiksi ymmärtävät paremmin toistensa erilaisia luonteenpiirteitä. Kuten sitä, että vata-ihmisenä Mandi tarvitsee unta enemmän kuin Pardaman ja pystyy keskittymään asioihin parhaiten iltaisin.

– Aamulla minulle ei kannata puhua mitään, kun taas Pardamanille aamu on parasta aikaa keskittyä ja ratkoa ongelmia. Olemme päätyneet siihen, että kaikki tärkeät keskustelut käydään puolitiessä keskipäivällä, Mandi kertoo.

– Kun tuntee toisen kehotyypin, ymmärtää toista paremmin. Mandi on hidas aamulla, mutta se on hänen luonteensa. Eikä hoputtaminen auta yhtään, Pardaman jatkaa.

Vatana Mandi toisaalta innostuu helposti, ja luovalla naisella saattaa olla samaan aikaan kymmenen ideaa. Jos joku ideoista ei toimi, hän siirtyy seuraavaan. Ongelmana saattaa olla se, että asioita ei saa vietyä loppuun saakka.

Pardaman toimii tunteella, Mandi järjellä.

Välillä Pardaman kehottaa vaimoaan hengittelemään ja miettimään asiaa hetken.

– Toisaalta vahvuuteni vatana on se, että pystyn katsomaan asioita eri näkökulmista. Pardaman taas keskittyy yhteen päämäärään kerrallaan, Mandi pohtii.

Pardaman toimii tunteella, Mandi järjellä. Kun Surya-yritys perustettiin, Pardaman teki päätöksistä sydämen asioita, Mandi taas laskelmia siitä, menisivätkö kaikki säästöt yritykseen.

– Sanoin Mandille, että anna minun yrittää. Minun pitää kuunnella tässä sydäntäni.

Joskus kun pitta on epätasapainossa, Pardaman tunnistaa itsessään huolehtijan. Hän analysoi asioita ja kritisoi itseään liikaakin.

Herkullisen näköinen paneer-curry sopii perheen kaikille doshille.

– Suunnittelen asioita paljon etukäteen. Huolehdin pienistä jutuista ja saatan sortua Yuvin kanssa vaikka leikkipuistossa ylivarovaisuuteen. Mandi taas on rennompi ja spontaanimpi.

Ayurvedinen konsultaatio alkaa pulssin kuuntelemisella. Kuva: Milka Alanen
Ayurvedinen konsultaatio alkaa pulssin kuuntelemisella. Kuva: Milka Alanen

Kerro, keho, kerro

Tasan seitsemältä illalla kolmella lautasella höyryää vihdoin herkullisen näköistä paneer-currya, joka sopii perheen kaikille doshille.

Mandi ei voisi kuvitella elämäänsä ilman ayurvedaa.

Enää Mandi ei voisi kuvitella elämäänsä ilman ayurvedaa, vaikka se merkitseekin jatkuvaa kurinalaisuutta sekä pientä luovimista ja suunnittelemista arjessa. Paras palkinto vaivannäöstä fyysinen hyvinvointi.

– Ymmärrän paremmin omaa käyttäytymistäni ja oikkuja. Mitä enemmän tutustuin ayurvedaan, sitä loogisemmalta kaikki lopulta tuntui, Mandi sanoo.

– Omaa kehoa kannattaa kuunnella. Sillä on usein oikeaa asiaa.

Maustekaapista löytyy garam masalaa, kurkumaa, kuminaa, korianteria, chiliä, suolaa ja pippuria. Kuva: Milka Alanen
Maustekaapista löytyy garam masalaa, kurkumaa, kuminaa, korianteria, chiliä, suolaa ja pippuria. Kuva: Milka Alanen

Mikä ayurveda?

Intialainen, 3000 vuotta vanha terveyssuuntaus, “elämäntiede”, jossa kehon ja mielen tasapainoa haetaan ruokavaliolla ja elämäntavoilla.

Ayurvedassa ihmiset jaetaan kolmeen erilaiseen pääkehotyyppiin, jotka määrittävät fyysiset ja psykologiset ominaispiirteet.

Vata-ihminen on luonteeltaan nopea, energinen ja luova. Ruumiinrakenne on kapea, ja ruokahalu usein epäsäännöllinen. Vatat kärsivät tyypillisesti nivelkivuista ja ummetuksesta. Vata sopeutuu muutoksiin ja on tyypillisesti multitaskaaja. Säännölliset ruoka-ajat ja uni rauhoittavat ylivilkkaan vatan.

Pitta-ihminen on luoteeltaan päämäärätietoinen ja voimakas. Vartalo on keskikokoinen ja sopusuhtainen. Ihottumat ja närästys ovat pittalle tyypillisiä. Pittalla on selkeät tavoitteet: hän on luontainen johtaja. Kun pittaa on kehossa liikaa, ihminen voi olla äkkipikainen ja stressata, vaikka kaikki olisi hyvin.

Kapha-ihminen on luonteeltaan rauhallinen, rakastava ja kärsivällinen. Hän nauttii rutiineista yli kaiken. Kehotyypeistä kapha on isokokoisin: paino nousee helposti, ja laihduttaminen on vaikeaa. Kapha voi kärsiä astmasta, allergioista sekä sydänsairauksista – siksi liikunta on hänelle tärkeää.

Tommi Asikainen

Yhdenlainen ruokavalio ei periaatteessa sovi kaikille ja varsinkaan jatkuvasti. vuodenajat sekä sääolosuhteiden muutoksetkin ajavat kehoissamme ja mielissämme tasapainoa puolelle jos toiselle ja erityyppien onkin tärkeää tasapainottaa juuri heihin enemmän kohdistuvia asioita. Suht neutraali ruokavalio on mahdollista toteuttaa, mutta erinäisistä syistä johtuen pitta, vata tai kapha lisääntyvät ja vaativat erilaisia/yksilöllisiä toimenpiteitä. esimerkiksi kesällä kuumalla pitta lisääntyy ja vaatii viilentäviä ruokia, kun taas vata ja kapha tasapainottuvat paremmin, ja kylmällä taas vata ja kapha lisääntyvät ja vaativat omia toimenpiteitä. Jos tekee esimerkiksi vihreän salaatin, valkoista riisiä ja mungpapukastiketta, niin kapha ja pitta ottavat enemmän vihreää salaattia kuin vata, vata ottaa eniten valkoista riisiä, pitta keskiverrosti ja kapha vähiten. Mungpapukastike sopii sopivasti maustettuna kaikille, mutta astetta paremmin pittalle ja kaphalle, vatakin ottaa mutta hieman vähemmän =)

raramur

Mielenkiintoista! Onkohan olemassa ruokavaliota joka sopisi kaikille doshille? Luin kirjan Syntynyt juoksemaan, jossa kerrotaan että tarahumara-intiaanit syövät pääosin maissipuuroa, chiansiemeniä, limeä ja hieman lihaa. Onko mahdollista että yksi ruokavalio voisi sopia isommalle porukalle?

Sisältö jatkuu mainoksen alla