Sencha on yksi vihreän teen tunnetuimmista lajeista, mutta teehen tottumattomalle se voi olla liian voimakas. Kuva: Shutterstock
Sencha on yksi vihreän teen tunnetuimmista lajeista, mutta teehen tottumattomalle se voi olla liian voimakas. Kuva: Shutterstock

Miksi työpaikoilla ei ole kahviautomaattien sijaan hyvin haudutettujen teelajien valikoimaa?

Teepussi kuppiin ja automaatista hädin tuskin lämmitettyä vettä päälle.  Tai vedenkeittimestä kiehuvaa vettä. Tällaista suomalainen teekulttuuri on ollut pitkään julkisissa paikoissa ja sitä se on osin edelleenkin.

Viime vuosina teen arvostus on kuitenkin noussut Suomessakin. Helsinkiin on tullut useita teehuoneita ja muuallakin kahviloista saa monenlaisia teelajeja, jopa arvostettua matchaa – japanilaisten seremoniateetä.

Kun kerran on saanut maistaa hyvää haudutettua teetä, paluuta pussiteehen ei ole. Jo teen maku ja sen rentouttava vaikutus tuovat mielihyvää, mutta tietenkin on loistava juttu tietää, että teellä on paljon muitakin vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listasimme teen ihanimmat ominaisuudet.
Puuttuuko listastamme jokin asia? Voit kertoa omista huomioistasi jutun alla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 1. Teestä energiaa nopeasti – ja tasaisesti
  Teestä tuleva energiapiikki pysyy yllä pidempään kuin kahvin, sillä teen kofeiini muun muassa imeytyy verenkiertoon hitaammin. Lisäksi teessä on yleensä vähemmän kofeiinia kuin kahvissa.
  Teelaadut jaetaan valmistus­tavan mukaan muun muassa vihreään, mustaan, valkoiseen ja keltaiseen teehen. Eniten kofeiinia on vihreässä ja valkoisessa teessä, kertoi diplomiravintoterapeutti Tarja Tuuli-Dammert Me Naisille aiemmin. Moni pystyy nauttimaan teetä ilman päänsärkyä, tärinää ja muita sivuvaikutuksia, joita voi saada helposti kahvista.
 2. Samalla se tuo zen-olon
  Teepensaan (Camellia sinensis) lehdistä uutetussa teessä, kuten vihreässä ja mustassa teessä, on mukana luontaisesti myös L-teaiinia, joka on tutkitusti rauhoittava aminohappo.
  Tosin hyvän teen valmistaminen on jo itsessään prosessi, johon kannattaa keskittyä – ja joka samalla rauhoittaa. Se voi rentouttaakin, kun pääsee kesken muiden hommien tekemään hetkeksi lempijuomaansa. Useimpien teelajien haudutusaika on 1-3 minuuttia. Pidempään haudutettu tee maistuu kitkerältä. 
 3. Ihmejuoma työmuistin parantamiseen
  Miksi työpaikkojen kahviautomaateista ei tule suoraan haudutettua vihreää teetä?
  Tutkimusten mukaan juuri vihreä tee vaikuttaa positiivisesti muistiimme, erityisesti lyhytkestoiseen työmuistiimme.  Siellä pysyy kerrallaan mielessä vain muutama asia, ja vihreän teen avulla asioiden käsitteleminen sekä muistaminen tehostuvat.
   
 4. Teen väitetään estävän sairauksia
  Diabetes. Syöpä. Aivoinfarkti. Ei ole sairautta, johon teen juomista ei olisi kytketty ja väitetty sen pienentävän riskiä sairastua kyseiseen tautiin. Uusimman tutkimuksen mukaan oolong-tee voi estää rintasyövän syntymistä. Oolong on arvotettu teejuoma, kuin vihreän ja mustan sekoitus.
  Kuitenkin täytyy muistaa, että teen nauttiminen liittyy usein terveelliseen ruokavalioon ja muihin elintapoihin, jotka edistävät terveyttä. Tätä yhdistelmää pidetään esimerkiksi okinawalaisten eli maailman pitkäikäisimpien ihmisten terveyden lähteenä.
 5. Voi parantaa unensaantia
  Jos ei ole kofeiiniherkkä, vihreä tai musta tee voi rentouttaa jopa niinkin, että unensaanti paranee ja laatu syvenee. Samaan tarkoitukseen voi nauttia myös täysin kofeiinittomia teejuomia, kuten rooibosta tai muita rentouttavia yrttihaudukkeita. Esimerkiksi kamomilla on rikka- ja rohdoskasvi, jota voi kuivatettuna käyttää vaikkapa teenä. Kamomilla rauhoittaa ja luo sopivan rennon olotilan nukahtamista ennen.
   
 6. Elämä on niin paljon nautinnollisempaa
  Jos tee ei ole koskaan ollut suosikkijuomasi, kannattaa miettiä asiaa uudelleen ja kokeilla eri teelaatuja sekä niiden eri makuja. Oletko maistanut jo vihreää teetä? Mustaa? Valkoista? Oolongia? Rooibosta? Peruspussitee voi maistua jollekin, mutta maailmassa on tuhansia eri teevaihtoehtoja. Elämä on yksinkertaisesti hauskempaa herkullisen juoman kanssa!

Näin valmistat herkullisen teen

 • Vihreää, valkoista ja keltaista teetä kannattaa hauduttaa 1–1,5 minuuttia noin 80-asteisessa vedessä. Kiehuva vesi on shokki teenlehdille. Liian kuuma vesi tekee teestä usein kitkerää.
 • Herkimmät vihreän teen lajit tykkäävät vieläkin alhaisemmasta lämmöstä, kuten 60–70 asteisesta vedestä.
 • Musta tee kestää kuumempaa lämpötilaa paremmin ja sitä kannattaa hauduttaa 1,5–3 minuuttia 85–95-asteisessa vedessä.
 • Jos kiehautit veden, sen saa sopivaksi kaatamalla kaksi kertaa astiasta toiseen ja sen jälkeen teenlehtien päälle kuppiin.

 

Kysely

Oletko teen- vai kahvinjuoja?

Teen
Teen
66.6%
Kahvin
Kahvin
33.3%
Ääniä yhteensä: 60
Violina

Tee olisi ihana juoma, mutta valitettavasti mm. hampaille huono valinta. Musta tee aiheuttaa hammaskiveä ja vihreä tee on yksi aineista, jotka tehokkaimmin värjäävät hampaita. Vihreän teen on lisäksi kerrottu nostavan maksa-arvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla