Pinkki suklaa suorastaan revittiin käsistä, kun se tuli Suomeen vajaa vuosi sitten. Valmistaja ei suostu paljastamaan, miten vaaleanpunainen väri pysyy suklaassa valmistusprosessin ajan. Useita arvailuja on kuitenkin esitetty. 

Pinkin eli rubiinisuklaan on kehittänyt sveitsiläinen valmistaja Barry Callebaut. Työ vei yli kymmenen vuotta. Suomeen rubiinisuklaa saapui viime syksynä.

Väri tulee antosyaaneista 

Samettinen rubiinisuklaa maistuu valkosuklaalta, jossa on marjojen makuvivahteita. Valmistajan mukaan suklaaseen ei kuitenkaan ole lisätty marjoja eikä myöskään väriaineita.

Rubiinisuklaa tehdään ei-geenimuokatuista kaakaopavuista, jotka ovat luonnostaan vaaleanpunaisia. Niitä saadaan Norsunluurannikolla, Brasiliassa ja Ecuadorissa kasvavista kaakaopuista. Pinkkien kaakaopapujen kaunis väri tulee antosyaaneista eli samoista väriaineista, joita on muun muassa marjoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varjeltu salaisuus

Sveitsiläinen valmistaja ei ole kertonut tarkasti, kuinka pinkit pavut säilyttävät värinsä. Normaalisti kaakao ja suklaa saavat tunnusomaisen makunsa ja värinsä kaakaopapujen fermentoinnissa, käymisprosessissa. Suklaa-asiantuntijat arvioivat, ettei ruby-papuja fermentoida lainkaan. On myös epäilty, että papujen värin varmistaja on happokäsittely.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirpeähkö maku

Rubiinisuklaa sisältää maitoa ja sen kaakaopitoisuus on 47 prosenttia, kun laadukkaan maitosuklaan minimiprosentti on 30. Kaakaota voi olla suklaassa kaakaomassana, -jauheena ja -voina. Sokeria on rubiinisuklaassa vähemmän kuin maitosuklaassa ja maku on kirpeämpi.

Käy myös koristeluun

Ruby käy esimerkiksi samppanjan, juustojen ja pähkinöiden pariksi sekä leivontaan. Sulatukseen sopivia vaaleanpunaisia suklaa-nappeja voi ostaa esimerkiksi 2,5 kilon pakkauksissa.

Asiantuntijana suklaayrittäjä Juri Kaskela, Kultasuklaa.

Lähteet: molekyyligastronomia.fi, chocolatealchemy.com

 

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä
Lisää ET terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla