Aktiivihiiltä sisältävät ruoat ja juomat saattavat heikentää lääkkeiden imeytymistehoa. Se pätee myös e-pillereihin, huomauttaa nuorisolääkäri Miila Halonen. 

Oletko jo nähnyt kahviloissa ja kaupoissa pikimustia juomia tai muita tuotteita? Ne saavat värinsä aktiivihiilestä. Aktiivihiili on ollut maailmalla ruokapiirien trendi jo jonkin aikaa, sillä sen väitetään toimivan detox-tuotteen tavoin. Joissain tuotteissa hiiltä käytetään kuitenkin yksinomaan sen mustan, näyttävän värin vuoksi. 

Suomeen hiiltä sisältävät ruokatuotteet ovat rantautuneet vasta hiljattain. Tällä hetkellä esimerkiksi smoothieita ja mehuja valmistavan Jungle Juice Bar -ketjun tuotelistalta löytyy uutuutena shotti, joka sisältää aktiivihiiltä, verigreippiä, inkivääriä ja sitruunaa. Kaupoista löytyy myös mustaa, hiiltä sisältävää vegaanista Black Hawaii -jäätelöä, jota valmistaa jäätelötehdas Lappi. Viime vuonna Burger King -hampurilaisketju valmisti hetken ajan hampurilaisia, joissa oli mustat sämpylät. 

Hiiltä sisältävien tuotteiden kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, varoittaa nuorisolääkäri Miila Halonen. Hän julkaisi aiheesta kirjoituksen Facebook-seinällään. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Halonen huomauttaa, että aktiivihiiltä sisältävät tuotteet voivat heikentää lääkkeiden imeytymistä ja siten niiden vaikutustehoa. Tällaisiksi lasketaan myös suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet. Aktiivihiiltä sisältävät juomat ja ruoat voivat siten teoriassa heikentää e-pillereiden tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiiltä käytetään lääkeyliannostusten ja myrkytysten hoidossa

Ruokavalmisteissa käytettävä aktiivihiili on lääkehiiltä, jota käytetään lääketieteessä sitomaan myrkyllisiä tai muuten haitallisia aineita. Se on suun kautta otettava lääke, jota käytetään esimerkiksi myrkytyksien ja ripulin hoitoon. 

Aktiivihiili on hyvin huokoista, reikäistä materiaalia ja toimii sienen tavoin. Siksi se sitoo haitallisia aineita ja estää niiden imeytymistä mahalaukusta. Aktiivihiiltä valmistetaan esimerkiksi puusta ja kookospähkinän kuoresta. 

Myrkytystilanteessa hiili on otettava mahdollisimman pian, jotta lääke tai myrkky ei ehdi imeytyä. Jos lääkkeen otosta on jo tunteja, ei hiili vaikuta enää imeytymiseen. Aikuisen myrkytystapauksessa lääkehiiltä annetaan 50 gramman annos.

Hiilen ongelma piilee tässä. Koska se sitoo itseensä myrkkyjä ja lääkeaineita, sen nauttiminen ruokavalmisteissa voi teoriassa estää myös tärkeiden lääkeaineiden imeytymisen. Esimerkiksi Jungle Juice Barin hiilishotti-mainoksessa varoitetaan, että tuotetta ”ei suositella käytettäväksi lääkekuurin aikana”.

Hiiltä on juomissa ja ruoissa vain vähän

Aiheesta kysyttäessä Halonen toteaa Me Naisille sähköpostitse, että esimerkiksi hiilishotti-drinkissä olevan hiilen määrä on todennäköisesti hyvin pieni, eikä se siten ole kovinkaan tehokas lääkeaineen sitoja. Riski ehkäisyn pettämiselle hiiltä sisältävän tuotteen nauttimisen vuoksi on tämän vuoksi korkeintaan teoreettinen, mikäli e-pillereiden käyttö on säännöllistä eikä henkilöllä ole muita lääkkeen tehoa heikentäviä ominaisuuksia, kuten suolisto-ongelmia ja oksentelua. 

Hän kertoo olevansa silti huolissaan aktiivihiilen käytöstä ravinnossa kahdesta syystä: 

– Terveystuotteena kaupataan tuotetta, jolla ei ole mitään terveyshyötyä tai vaikutuksia. Toisekseen juoma sisältää hiiltä, joka potentiaalisesti vaikuttaa lääkeaineiden imeytymiseen.

Kovin huolissaan aktiivihiiltä sisältävien ruokien ja juomien nauttimisesta tuskin siis tarvitse olla. Hiilen vaikutuksista on kuitenkin syytä olla tietoinen, jos käyttää e-pillereitä tai muuta lääkitystä. 

– En ottaisi riskiä, Halonen toteaa Facebook-kirjoituksessaan. 

Ei todistettua detox-vaikutusta

Aktiivihiilen sitouttavuuteen perustuu myös sen väitetty detox-ominaisuus. Koska se imeyttää itseensä lääkemyrkkyjä, väitetään hiilen myös puhdistavan kehoa ”myrkyistä”. Tämän ajatuksen Halonen torppaa: aktiivihiilellä ei ole minkäänlaista detox-vaikutusta. 

– En keksi mitään terveyshyötyä aktiivihiilen käytöstä. Kehon puhdistuksesta vastaavat terveet maksa ja munuaiset. Sen sijaan akuuttilääketieteessä, kuten lääkeyliannostusten hoidon yhteydessä, sillä on vankka sijansa osana ensihoitoa.

Hiilitrendi on voimissaan Yhdysvalloissa, missä useat tahot ovat ryhtyneet varoittelemaan ihmisiä aktiivihiilen liiasta nauttimisesta. Esimerkiksi Bustle-sivusto kirjoittaa, että aktiivihiilen pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa ”nestehukkaa ja siitä johtuvaa ummetusta”. Lisäksi hiili voi sivuston mukaan imeyttää itseensä ravintoaineita, jos sitä sisältäviä tuotteita nautitaan parin tunnin sisällä ruoan syömisestä, ja harvinaisissa tapauksissa hiilen nauttiminen voi aiheuttaa suolitukoksia. 

Me Naiset testasi aiemmin aktiivihiiltä sisältävän, mustan hammastahnan ristiriitaisin tuloksin – lue juttu:

Sisältö jatkuu mainoksen alla