Riisillä on luonnostaan taipumus kerätä maaperästä ihmiselle myrkyllistä arseenia. Kuva: Shutterstock
Riisillä on luonnostaan taipumus kerätä maaperästä ihmiselle myrkyllistä arseenia. Kuva: Shutterstock

Syöpävaarallisen arseenin määrää riisissä voi vähentää antamalla sen liueta veteen.

Riisiä suositellaan syötäväksi osana monipuolista ruokavaliota – ei siis jokaisella aterialla, koska riisin sisältämä epäorgaaninen arseeni on terveydelle haitallista. Evira suosittelee pitämään annoskoot kohtuullisina, mutta sen tarkempia suosituksia Suomessa ei aikuisille ole annettu.

Jos arseeni kuitenkin huolettaa, sen määrää voi vähentää käsittelemällä riisiä oikein.

The Telegraph kirjoittaa brittiläisprofessori Andy Mehargin kokeesta, joka toteutettiin BBC:n Trust Me, I’m a Doctor -tv-ohjelmaa varten. Siinä riisiä keitettiin kolmella eri tavalla ja verrattiin, vaikuttaako valmistusmenetelmä arseenin määrään riisissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensin riisi keitettiin ehkä siihen tavallisimpaan tapaan: kattilaan laitettiin kaksi osaa vettä ja yksi osa riisiä, ja kiehuvan veden annettiin imeytyä riisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen erä valmistettiin niin, että riisi keitettiin hyvin väljässä vedessä – viisi osaa vettä yhtä osaa riisiä kohden. Kun riisi oli kypsää, ylimääräinen vesi kaadettiin pois kattilasta. Arseenin määrä lähes puolittui.

Kolmas valmistustapa oli liottaa riisiä yön yli vedessä. Arseenin määrä väheni 80 prosenttia.

Riisillä on luonnostaan taipumus kerätä maaperästä ihmiselle myrkyllistä arseenia, jonka on todettu aiheuttavan muun muassa syöpiä.

Eviran erikoistutkijan Eija-Riitta Venäläisen mukaan Mehargin tutkimustulokset kuulostavat järkeviltä.

– Mekin olemme tehneet pienimuotoisia kokeita, joissa olemme havainneet arseenia siirtyvän riisin keittoveteen, Venäläinen kertoo.

Hänen mukaansa väljässä vedessä keittäminen on helppo tapa varmistua siitä, että arseenia päätyy elimistöön mahdollisimman vähän – siis sen lisäksi, että syö muutenkin monipuolisesti ja vaihtelevasti. Asiantuntijan mukaan myös liottaminen saattaa toimia arseenin vähentämisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla