Koska välttämättömät rasvahapot ovat elämällemme välttämättömiä, tarvitsemme omega-3:a päivittäin pari grammaa. Ja ne on siis saatava suun kautta. Öljykastikkeella se onnistuu!

Päivän välttämättömiä rasvahappoja saa nauttimalla kämmenenkokoisen palan rasvaista kalaa, kourallisen saksanpähkinöitä tai pari ruokalusikallista rypsiöljyjä. Kun vielä silaa leivän kasvimargariinilla, alkavat suonet sulaa ja autoimmuunitautien, kuten reuman ja atopian, oireet voivat hellittää.

Professori Ursula Schwab on käynyt läpi kaikki tämän vuosituhannen rasvatutkimukset ja suosittelee arkeen rypsiöljyä sen monipuolisen koostumuksen vuoksi.

Rypsi on kovan rasvan vastalääke. Mitä enemmän valmisruokiin ja leipomotuotteisiin piilotettuja tönkkörasvoja syö, sitä tärkeämpää on saada rypsiöljyn juoksevaa rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen sijaan sillä ei ole terveyden kannalta väliä, onko öljy kylmä- vai lämminpuristettu. Maku- ja väriaineita on kylmäpuristetussa enemmän, mutta rasvahappokoostumuksessa eroja ei juuri ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee itse 4 x parempaa

Öljypohjaisia salaattikastikkeita kannattaa käyttää päivittäin, sillä niistä saa elimistön tarvitsemaa pehmeää rasvaa. Valmiskastikkeissa pahiksena on usein sokeri, jota on usein liikaa, mutta terveellisen kastikkeen valmistat nopeasti itsekin.

Käytä rypsi- tai oliiviöljyä, maustettuja viinietikoita ja hedelmä- ja marjasoseita. Chili, inkivääri, valkosipuli ja kapris sekä tuoreet yrtit antavat kastikkeeseen potkua. Kuivamausteet voi paahtaa pannulla, jolloin niiden aromit irtoavat parhaiten.

Pilko kulhoon kaalia ja vihanneksia ja lorauta  öljykastike päälle. Tee pullollinen kaappiin, mutta älä unohda sinne. Kokeile helppoja reseptejämme!

1. Hunajainen kastike

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

¼ dl valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa

1 murskattu valkosipulinkynsi

1 tl väkevää sinappia

2 Marjainen kastike

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

¼ dl balsamietikkaa

1 rkl murskattuja vadelmia

1 rkl tuoretta sitruunamelissaa

½ tl ruokosokeria

3. Chilinen kastike

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

¼ dl tomaattipyrettä

1 rkl tuoretta basilikaa

½ tl mustapippuria

1 tl makeaa chilikastiketta

4. Hedelmäinen kastike

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

½ dl mangososetta

½ tl soijakastiketta

1 tl raastettua inkivääriä

1 rkl tuoretta korianteria

 

 

Vierailija

Omega 3 rasvahappojen lyhyt oppimäärä:

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa  (pähkinät, siemenet ja manteli).

DHA (Dokosaheksaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

EPA (Eikosapentaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

Vain 0-9 % alfalinoleenihaposta muuntuu EPA:ksi, DHA:ksi vielä vähemmän. Kasviöljyjen runsas linolihapon (LA) saanti vähentää alfalinoleenihapon muuttumista EPA:ksi ja DHA:ksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla