Lihottivat tai eivät, limsat ovat myös huonoksi hampaille. Kuva: Shutterstock
Lihottivat tai eivät, limsat ovat myös huonoksi hampaille. Kuva: Shutterstock

Tutkijat pohtivat, miksi kevytjuomatkin saavat ihmisten vyötäröt paisumaan.

Ex-pääministeri Matti Vanhanen saattoi aikoinaan laihduttaa kevytkokiksen avulla, mutta uuden tutkimustiedon valossa light-juomat saattavat vaikuttaa painoon myös päinvastaisella tavalla.

Time kertoo Journal of the American Geriatrics Societyssä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan kevytlimuja litkineiden vyötärölle kertyi kolminkertainen määrä rasvaa verrattuna niihin, jotka eivät kyseisiä virvokkeita juoneet.

Tutkimukseen osallistui 749 vähintään 65-vuotiasta, joilta kysyttiin aina muutaman vuoden välein, kuinka monta tölkillistä limsaa he joivat päivittäin ja oliko juoma kevyttä vai sokerillista. Tutkijoiden mukaan kevytjuomien ja vatsarasvan ympärillä oli selkeä yhteys, vaikka tuloksissa huomioitiin myös diabeteksen, tupakoinnin ja liikunnan vaikutus terveyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä ei ole täysin selvää, mistä dieettilimun lihottavuus johtuu. Yksi selitys saattaa olla light-juomien sisältämä makeutusaine, joka on satoja kertoja sokeria makeampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tavallista sokeria nautittaessa keho tajuaa saavansa energiaa, joka muuttuu rasvaksi, jos sitä ei polta, tutkimuksessa mukana ollut tohtori Helen Hazuda kertoo Timen jutussa.

Kalorittomat makeutusaineet kuitenkin saattavat hämätä elimistöä niin, että aivojen kyky yhdistää makean nauttiminen kaloreihin heikkenee. Helen Hazudan mukaan se voi johtaa aina vain pahenevaan makeanhimon kierteeseen ja painonnousuun.

Hyötyä vai haittaa?

Toisaalta on myös tutkittu, miten keinotekoiset makeutusaineet vaikuttivat hiirten vatsan bakteeritasapainoon. Muutokset heikensivät koe-eläinten insuliiniresistenssiä ja glukoosin sietokykyä.

Kolmas vaihtoehto on, että makeutusaineet vähentävät kylläisyyshormoni leptiinin määrää elimistössä. Siitäkin on saatu viitteitä hiiritutkimuksissa.

Kevyttuotteiden puolesta puhuvat tahot ovat kuitenkin tutkijoiden kanssa eri mieltä ja pitävät light-limsoja parempana vaihtoehtona kuin sokerillisia.

– Vähäkaloristen makeutusaineiden on osoitettu olevan hyödyksi painonhallinnassa, The Calorie Control Council -järjestö toteaa kannanotossaan.

Tohtori Hazudan mukaan makeutusaineella makeutetut limsat ovat kuitenkin suurin riski nimenomaan ylipainoisille, joiden aineenvaihdunta ei toimi muutenkaan normaalisti. Tutkimuksessa jo valmiiksi ylipainoisten vyötärönympärys kasvoi eniten.

– He ajattelevat, että kevytlimsat ovat hyväksi, mutta todellisuudessa tulos on täysin päinvastainen.

Lue myös:

Terveysvaara! Tämä tuttu tuote saanee varoitustarran kylkeensä

Olisitko uskonut? Limsanjuonti vanhentaa yhtä paljon kuin tupakointi

Kivekset pienentävä limu ja paha vihreä peruna – ovatko ruokalegendat totta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla