Hyvä terveys
Soija on edullinen ja ekologinen lihan korvike.
Soija on edullinen ja ekologinen lihan korvike.

Ilmastolle olisi parempi, jos soijaa ei syötettäisi eläimille vaan me ihmiset söisimme sen.

Lähes aina kasviperäiset tuotteet ovat ekologisempi valinta kuin liha, kun vertailtavana on kasvikset ja liha.

Usein korostetaan ulkomailta kuljetettujen ruokien ilmastovaikutuksia, mutta niidenkin merkitys on WWF:n mukaan tosiasiassa vähäinen.

– Soijan ekologisuutta on epäilty, mutta se on suoraan ihmisravinnoksi käytettynä erinomainen valinta, suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyisin suurin osa soijasta päätyy suomalaisten ruokapöytään lihatuotteiden ja kananmunien muodossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos soija syötäisiin soijana, eikä sitä syötettäisi eläimille, yhdestä soijakilosta riittäisi ruokaa useammalle ja ympäristövaikutukset olisivat huomattavasti pienemmät. Naudanlihaa syömällä lämmität ilmastoa paljon enemmän kuin sikaa tai broileria syömällä.

Sen sijaan rehuna sertifioimattoman soijan käyttö ei ole hänen mukaansa kestävää, sillä rehuplantaasien alta on saatettu kaataa luonnontilaista metsää.

Ruoan hiilijalanjälkiä

Ruoka-aine / 1 kg CO2 ekv / kg

Nauta 20 kg

Juusto 10 kg

Possu 6 kg

Broileri 4 kg

Suomessa kasvatettu lohi 3 kg

Maito 2 kg

Kotimaiset viljat alle 1 kg

Asiantuntija: Annukka Valkeapää, Suojeluasiantuntija, WWF.

Lue lisää ruoantuotannon ympäristövaikutuksita Luken sivuilta.

Pesco-vegetariaani

Olen huomannut että soijaspagettia (...niin hyvää kuin se onkin)ei oikein viitsi syödä kuin yhtenä päivänä kuukaudessa.

Useammasta kerrasta maha rupeaa jo reistailemaan ja tämä on koettu siitä jo monena ruuanlaittokertana.

Muitakaan soijasta valmistettuja ruokia ei viitsi syödä kuin max. kerran viikossa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla