Kodin Kuvalehti
Pihlajanmarjojen karvaus vaihtelee puittain ja jopa vierekkäisten puiden marjat maistuvat aivan erilaisilta.
Pihlajanmarjojen karvaus vaihtelee puittain ja jopa vierekkäisten puiden marjat maistuvat aivan erilaisilta.

Pihat ja puistot ovat syksyisin pullollaan evästä muillekin kuin linnuille. Tutustu vähemmän käytettyihin marjoihin.

Pihlajat notkuvat viimeistään syyskuussa hehkuvan punaisina marjoista. Satoa voi kerätä vielä pakkasellakin. Se kannattaa: marjojen kirpeys taittuu yöpakkasten jälkeen.

Myös tuoreet alkusyksyn pihlajanmarjat kannattaa pakastaa ennen käyttöä, jotta maku pehmenee hieman. Marjat voi lisäksi ryöpätä kiehuvassa vedessä ennen säilöntää. Kuivatut marjat on hyvä rouhia.

Pihlajanmarjat sisältävät saman verran C-vitamiinia kuin lakka, ja ne ovat erinomainen kuidun lähde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvää hillossa ja etikkaliemessä:

  • Käytä pihlajanmarjoja sekahilloissa. Sen parhaat makukaverit ovat omena ja kesäkurpitsa.
  • Säilö pihlajanmarjat etikkaliemeen. Hapokkaita pihlajanmarjoja voi käyttää kapristen tapaan.

Kokeile myös vispipuurossa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruusunmarja on unohdettu superruoka – huikea määrä C-vitamiinia

Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Ruusunmarjojen väri vaihtelee oranssista punaiseen ja lähes mustaan.
Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Ruusunmarjojen väri vaihtelee oranssista punaiseen ja lähes mustaan.

Mieto ruusunmarja eli kiulukka sopii soseeksi ja kuivattavaksi. Ruusunmarjaa voi myös syödä sellaisenaan.

Tuoreina ruusunmarjan siemenet kutittavat ikävästi kurkussa. Siemenet ovat kovia eivätkä pehmene edes kypsyessä, joten ne kannattaa poistaa hilloa ja sosetta tehdessä. Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

Ruusunmarjat on helpoin kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmeitä.

Helppo säilöä rouheena

  • Viipaloidut marjat voi kuivata ritilällä huoneenlämmössä tai 40-asteisessa uunissa. Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

Kokeile myös sosetta:


Tyrnissä tiivistyy terveellisyys ja trendikkyys – kokeile nice creamia 

Tyrnin piikikkäitä oksia voi kopautella kepillä, jotta marjat saa putoamaan esimerkiksi lakanalle maahan.
Tyrnin piikikkäitä oksia voi kopautella kepillä, jotta marjat saa putoamaan esimerkiksi lakanalle maahan.

Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkaimpia. Siitä saa paljon C- ja E-vitamiinia, kuituja ja hyviä rasvahappoja.

Tyrniä viljellään koriste- ja marjapensaina. Luonnonvaraisena se kasvaa Pohjanlahden rannikoilla ja Lounais-Suomessa. Villityrnissä on isot piikit, jotka hankaloittavat marjojen keräämistä. Tyrni kerätään 7–10 päivää marjan värin muuttumisesta kirkkaanoranssiksi.

Sato kypsyy yleensä syyskuun alusta lähtien, ja satokausi jatkuu lokakuun ajan. Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

Vegaaninen tyrnipehmis

Tyrnistä ja banaanista syntyy mainio vegaaninen pehmisjäätelö, jota kutsutaan nimellä nice cream.

  1. Viipaloi 2 banaania ja pakasta ne pariksi tunniksi.
  2. Laita jäiset banaanit, ¾ dl tyrnimehutiivistettä ja ½ tl kardemummaa tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon.
  3. Soseuta samettiseksi pehmikseksi.

Resepti: Outi Väisänen

Marja-aronia on syksyn värikkäin pensas – marjat sopivat omenoiden seuraan

Marja-aronia on satoisa ja aivan turhaan hyljeksitty marja.
Marja-aronia on satoisa ja aivan turhaan hyljeksitty marja.

Aronia kasvaa nopeasti tuuheiksi pensaiksi ja kukkii kauniisti, joten sitä kasvaa usein pensasaitoina ja yleisissä puistoissa.

Sato kypsyy elo-syyskuussa, ja marjat säilyvät hyvinä pitkään. Happamanmakean marjan maku paranee pienten pakkasten jälkeen.

Marja-aronia sopii mehuihin, hyytelöihin, hilloihin ja mausteeksi. Marja-aroniaa kannattaa yhdistää muihin marjoihin tai omenaan.

Marja-aronia sopii pehmeän kuorensa ansiosta kuivattavaksi. Mainio lisä mysliin!

  1. Kuumenna uuni korkeintaan 50 asteeseen. Levitä kaksi litraa puhdistettuja, kuivia marja-aronioita leivinpaperin päälle uuniritilälle ohueksi kerrokseksi. Pidä uunin luukku raollaan esimerkiksi paistinlastan avulla.
  2. Anna marjojen kuivua seitsemästä tunnista vuorokauteen marjojen koosta ja uunista riippuen. Tarkista 5–7 tunnin kuluttua, kuinka kuivuminen edistyy, ja toista tarkistus parin tunnin välein.

Resepti: Anu Brask

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla