Kodin Kuvalehti
Juureksista saa edullista ruokaa vuoden ympäri. Kuvan reseptin löydät jutun lopusta. Kuva: Ninna Lindström
Juureksista saa edullista ruokaa vuoden ympäri. Kuvan reseptin löydät jutun lopusta. Kuva: Ninna Lindström

Kasviksetko kalliita? Päinvastoin! Säästät rahaa, kun syöt sesongin mukaista ruokaa.

– Mielikuva siitä, että kasvikset ovat kalliita, on väärä. Vihannesosastolta löytyy aina kasvis joka maksaa alle kaksi euroa kilo. Sitä ei voi mitenkään väittää kalliiksi, Samuli Karjula sanoo ja ottaa esimerkiksi suosikkiruuan uunilohen:

– Lohi ja salaatti saattavat maksaa esimerkiksi 17 euroa, kun salaattiin ostaa pari ruukkusalaattia ja kirsikkatomaatteja. Juuresmuusi ja sesonkikala ovat alle puolet tuosta. 

Edullisemmin parempaa

Samuli Karjula tietää mistä puhuu. Hän perusti kuusi vuotta sitten Satokausikalenterin. Innoittajana oli oma halu syödä kasviksia puolen kilon suositeltu päiväannos. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Päätin, etten poistu kaupan hevi-osastolta ennen kuin ostoskorin pohja olisi täynnä. Sitten aloin heitellä koriin kaikenlaisia kasviksia, mitä olisi tarjolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samuli tajusi, että vaikka monia kasviksia saa kaupasta ympäri vuoden, niitä ei kannata ostaa milloin tahansa. Sesongin ulkopuolella ne nimittäin maksavat paljon enemmän eikä maku ole välttämättä lainkaan hyvä.

– Onhan se ihan selvää, että sesongissa olevat kasvikset ovat parhaimman makuisia! Myös kauppalasku tipahti, kun aloimme syödä enemmän sesonkikasviksia.

Kaupassa Samuli huomasi myös, että kaikki hyvät eli sesongin mukaiset mutta vielä hieman vieraammat kasvikset oli piilotettu ala- ja ylähyllyille.

Nyt sesonkien suosiminen on muuttunut helpommaksi. Tästä saa kiittää myös Satokausikalenteria, jonka avulla Samuli on saanut ujutettua sesonkiajattelun kauppoihin. 

– Nyt etulinjaan ja parhaiten saataville on laitettu satokauden mukaiset tuotteet, ja niiden taakse kurkku ja tomaatti. Tämä on lisännyt kasvisten kulutusta, sillä ihmiset ostavat sen sesonkituotteen, mutta myös kurkun ja tomaatin, Samuli sanoo.

Tuoreet ja pakasteet sulassa sovussa

Kaupasta kannattaa siis ostaa niitä tuotteita, joita on tarjolla paljon ja joita saa halvalla.

Entäs sitten, kun korissa on kasa kasviksia. Miten kasviksista saa maittavaa ruokaa? Tärkeintä on muuttaa ajatusmallia, Samuli sanoo.

– Onhan jauhelihakin tylsää, jos sitä ei mausta. Olemme opetelleet jauhelihan käyttöä 40 vuotta. Nyt on kasvisten vuoro. Suomessa ei ole pelattu vielä kasviksia läpi, joten luvassa on riemua uusien makujen löytymisestä.

Se tarkoittaa esimerkiksi tätä:

  • Raasteen voi tehdä porkkanan sijaan punakaalista, lantusta tai palsternakasta. Joukkoon voi pilkkoa mitä tahansa sesongin hedelmää.
  • Kesäkurpitsaa voi käsitellä kurkkuna, jota voi myös kuumentaa.
  • Raakojen kasvisten päälle voi rouhia pikkuisen pippuria ja etikkaa ja yhtäkkiä kurkku maistuukin toisenlaiselta!
  • Kasvisten kaikkien osien hyödyntämistä: Juuresten kuorista voi keittää liemen, jonka voi annostella esimerkiksi jääpalamuotteihin. Niitä voi sitten käyttää keittoihin ja kastikkeisiin ja saada helposti lisää makua.
  • Villejä kokeiluja, esimerkiksi sellerin tai varsiparsakaalin savustamista.
  • Pakastevihanneksiakin voi käyttää! Tuoreet ja pakasteet eivät sulje toisiaan pois, vaan pakasteherneiden päälle voi pilkkoa tuoretta minttua.
  • Kasvisruuan syömistä ravintolassa ja työpaikalla. Samassa tutustuu uudella tavalla siihen, miten kasviksia on käytetty.

Pääasia on, että syö kasviksia, koska se on kaikilla tavoilla fiksua. Kasvikset ovat terveellisiä, ne keventävät kukkaroa ja vähentävät ravintoarvoltaan heikompien raaka-aineiden kulutusta.

– Nyt olemme ensimmäistä kertaa siinä vaiheessa, että ruokaa on liikaa ja ruokahävikkiä tulee paljon. Yli puolet meistä on ylipainoisia.

– Entä jos söisimmekin määrän sijasta monipuolisemmin ja laadukkaammin. Aterialla riittää pari laadukkaasta kotimaisesta lihasta valmistettua lihapullaa, eikä tarvitse syödä ämpärillistä nugetteja, Samuli sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Jälkimarinoidut paahdetut juurekset

4 annosta, 45 min

2–4 (eriväristä) porkkanaa

2 punajuurta

2 raitajuurta

2 keltajuurta

2 naurista

1 fenkoli

2 dl pekaanipähkinöitä

Marinadi

2 valkosipulinkynttä

1 sitruunan mehu ja kuori

1 oksa rosmariinia

½ dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1 tl viherpippuria

  1. Kuori juurekset ja pilko ne suupaloiksi. Viipaloi fenkoli.
  2. Yhdistä vihannekset ja pähkinät uunipellillä. Paahda 220-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja sekoita kasviksia, paahda toiset 10 minuuttia.
  3. Yhdistä marinadin ainekset isossa kulhossa. Sekoita joukkoon lämpimät kasvikset. Anna marinoitua huoneenlämmössä vähintään 15 minuuttia.

Resepti: Anu Brask

Sisältö jatkuu mainoksen alla