Kodin Kuvalehti
Kotitalousasiantuntija ehdottaa kylmälaukun pakkaamista mukaan tavallisellekin kauppareissulle varsinkin kesällä. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kotitalousasiantuntija ehdottaa kylmälaukun pakkaamista mukaan tavallisellekin kauppareissulle varsinkin kesällä. Kuva: Shutterstock

Jos selviät kauppareissuista kotiin alle puolessa tunnissa, voit jättää kylmälaukun kotiin. Kotitalousasiantuntija kertoo myös, mitä ruokia pitkälle mökkimatkalle ei kannattaisi hankkia lainkaan.

Kaupan kassalla ostokset on helppoa ja ekologista pakata kotoa napattuun kangaskassiin. Mitä lämpimämmäksi sää kesän myötä tulee, sitä huonompi idea kangaskassi alkaa olla.

Kun mökkireissut ja piknikit ovat edessä, ruokien säilymiseen kylmänä kannattaa kiinnittää huomiota. Mukaan tulevat ruuat on hyvä pakata oikein, ja lisäksi niiden kuljettamista kannattaa suunnitella etukäteen.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Outi Mehto ehdottaa kylmälaukun ottamista mukaan kylmäkalleineen myös lyhyemmille kauppareissuille, etenkin helteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kylmälaukku on usein myös tukeva, hyvä väline kantaa ruuat kotiin. Jollain tavallahan ne kuitenkin täytyy kuljettaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mehto opastaa, että kaupassa viileässä säilytettävät ja helposti pilaantuvat tuotteet kannattaisi lastata kärryyn vasta ihan viimeisenä.

Ruokia voi kuljettaa korkeintaan puoli tuntia ilman kylmää.

Puolta tuntia voidaan pitää Mehdon mukaan maksimiaikana sille, miten pitkään ruokia voi kaupassa ja matkan aikana pitää ilman kylmää. Sen jälkeen kylmäketju ehtii katketa.

– Lämmenneitä tarvikkeita ei pitäisi laittaa uudelleen kylmään. Niissä pilaantuminen on jo alkanut, eikä kylmä enää pelasta siltä.


Älä jätä kylmälaukkuun tuntikausiksi

Erityistä suunnittelua voivat vaatia mökkimatkat. Niille kylmälaukku kylmäkalleineen pitäisi Outi Mehdon mukaan kuulua vakiovarustuksena aina.

Kaikkein pilaantuvimpia tuotteita Mehto ei suosittele kuljettamaan tuntien mittaista matkaa edes kylmälaukussa. Esimerkiksi lihat kannattaisi ostaa matkan varrelta, mieluiten lähimmästä kaupasta.

– Miettisin mökkiruoat sillä tavalla, ettei tarvitsisi lainkaan hankkia niitä kaikkein pilaantuvimpia tuotteita.

Jos lihat ehtivät lämmetä, ne kannattaa paistaa saman tien. Kuva: Shutterstock
Jos lihat ehtivät lämmetä, ne kannattaa paistaa saman tien. Kuva: Shutterstock

Pannulle kaiken varalta

Kylmäketjun katkeamista ja ruuan pilaantumista voi olla hankala arvioida. Selkein keino on testata kädellä, tuntuuko tuote enää viileältä.

Joistakin tuotteista kuten maidosta voi haistamalla ja maistamalla tutkia, onko rakenne pysynyt hyvänä.

– Kaikki ei vain näy päällepäin. Siksi kannattaa ehdottomasti suunnitella ruokien ostaminen ja kuljetus etukäteen.

Pakastettu ruoka kestää matkan paremmin.

Jos esimerkiksi lihapaketti on mökkimatkalla ehtinyt kylmälaukusta huolimatta päästä vähän lämpenemään, Mehto suosittelee lihan kypsentämistä ja valmistamista ruuaksi heti. 

– Valmiin ruuan voi sitten heti siirtää kylmään.

Etukäteen pakastaminen on myös hyvä tapa pidentää ruokien pysymistä kylmänä.

– Moni hyödyntää sitä niksiä, että kun tietää olevansa lähdössä mökille, laittaa lihan pakastimeen. Pakastettuna se pysyy matkallakin kylmänä pidempään.


Ole varovainen etenkin näiden kanssa

Outi Mehto muistuttaa, että kalat ja äyriäiset kestävät lämpöä erittäin huonosti. Ne pitäisi säilyttää korkeintaan kahden asteen lämpötilassa, joten niitä Mehto ei lähtisi kuljettamaan mökille.

– Vakuumipakatuista kaloista helposti ajatellaan, että vakuumissahan säilyy vaikka mikä. Se ei pidä paikkaansa. Myös vakuumipakattu kala on herkästi pilaantuvaa.

Jauheliha ja muut pilkotut lihat pilaantuvat herkästi.

Mielessä on hyvä pitää, että tietyt muutkin ruuat pilaantuvat herkästi. Sellaisiin kuuluvat jauheliha ja muut pilkotut lihat. Niissä on herkkää pintaa isoa lihakimpaletta enemmän.

Maitotuotteista herkimpiä ovat kulutusmaidot, kermat ja tuorejuustot, kun taas hapanmaitotuotteet kuten piimä säilyvät vähän paremmin.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

7 tapaa suojella kuljetettavia ruokia

1. Älä kuljeta turhaan.
Jos on kotoa pois vain muutamia päiviä, valtaosa ruuista säilyy kotijääkaapissa hyvin. Silloin on usein viisasta jättää ne sinne ja ostaa reissussa tarvittavat ruuat matkalla tai perillä. Silloin pystyy myös suosimaan lähituottajien tuotteita.
2. Valitse viisaasti, mitä kuljetat.
Toiset ruuat ovat helppoa matkaseuraa, toisten kanssa on oltava tarkempi. Esimerkiksi iskukuumennettujen maitojen tai juustojen kanssa matkan teko on huoletonta. Metvursti kestomakkarana säilyy lämpimässäkin paremmin kuin kinkku tai lauantaimakkara.
3. Pussita ja pakasta.
Pitkää matkaa jääkaapin luota toisen luo kannattaa ennakoida pakastamalla. Kun kalan tai lihan ottaa suoraan pakastimesta mukaan, se ehtii myös matkan aikana sopivasti sulaa.
Viileässä säilytettävät ruuat kannattaa matkan ajaksi pakata kiinni toisiinsa yhteen pussiin.
4. Ota kylmää mukaan.
Kylmälaukut ovat ruokaa kotoa mökille tai piknikille tai minne vain kuljettavien luotettuja avustajia. Paitsi että ne pitävät kylmästä tulevat ruuat kutakuinkin kylminä, ne on usein helppo myös pakata mukaan.
Kun pakastimesta ottaa kylmäkalleja ja laittaa ne ja ruuat tiiviiseen kylmälaukkuun, ruuat ja juomat säilyvät kylminä hyvin. Kylmägeelipussit puolestaan ovat siitä hyviä, että ne saa taiteltua kylmänä pidettävän tuotteen ympärille.
5. Muista suola ja sanomalehti!
Kalan säilyvyyttä parantaa, jos kala on käsitelty ja siihen on laitettu suolaa. Samalla lailla suola lisää säilyvyyttä myös silloin, kun lihaa kuljetetaan marinadissa. Myös sanomalehden kietominen kylmänä pidettävän paketin tai rasian ympärille on hyvä, perinteinen keino, koska se eristää kylmää karkaamasta ja pitää lämmön ulkopuolella.
6. Pidä perilläkin pussissa ja kylmässä.
Kun perille on päästy, ruokien säilymiselle kannattaa yhä uhrata pari ajatusta. Joskus käy nimittäin niin, että vaikka matkalla ruuat olisivat kylmälaukuissa kylmäkallejen kanssa, mökillä ne jäävät huoletta pöydälle. Lomalla aamiaiset voivat venyä ruuat seistä terassilla auringossa.
Matkanteon jälkeenkin leivät on parasta säilyttää omissa pusseissaan. Maidot, mehut, juustot ja leikkeleet eivät pöydässä nopeasti pilaannu, mutta jos ne ovat lämpimässä usein tai pitkiä aikoja, se voi vaikuttaa makuun.
7. Haista ja maista.
Aina on hyvä muistaa myös se, että ylivarovainen ei kannata olla. Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä vaan välillä kaukana siitä.
Kuivakaapin tuotteet pastasta jauhoihin ja leseistä sokeriin säilyvät usein selvästi parasta ennen -päivää pidempään. Leikkeleissä, lihoissa ja valmisruuissa olevaa viimeistä käyttöpäivää ei kuitenkaan voi suositella ylitettäväksi. Jääkaapissa oleva jauheliha tai kinkkuleikkele kannattaa ainakin valmistaa kastikkeeksi tai piirakaksi ennen kuin päiväys ylittyy.

käppä316

kattilaan vettä ja kiehumaan.siihen liuotetaan merisuolaa niin paljon kun liukenee.aikapaljon liikasuola jää kattilan pohjalle.veden pitää siis kiehua.

sit jäähylle.sit kauppaan hakeen sellasia litran litteitä pakastepulloja.täytetään viileällä nesteellä hieman vajaaksi.pakastimeen ja paras kylmäkalle on valmis.on tosi kylmä ja kestää sata vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla