Hyvä terveys

Herkkävatsainen ei kestä hapatettuja leipiä ilman vatsaoireita. Onneksi vaivoja tulee yleensä vain tuoreesta ruisleivästä.

Kysymys:

Rakastan ruisleipää, mutta se aiheuttaa runsaasti ilmavaivoja. Onko siinä jotain muuta haittaa kuin haju ja ääni? Mikä on seuraavaksi paras leipä?

Vastaus:

Leivistä suositellaan sellaisia vaihtoehtoja, joissa kuitua olisi vähintään 6 grammaa sadassa grammassa ja suolaa alle 1 prosentti. Se, mistä viljasta tai viljoista leipä on tehty, on makuasia.

Herkkävatsaiset ja sappivaivoista kärsivät eivät välttämättä kestä hapatettuja leipiä ilman vatsaoireita. Hapatettuja leipiä löytyy lähinnä ruisleivistä. Tuoreet, hiivalla kohotetut leivät voivat myös aiheuttaa oireita. 1–2 päivän vanhana, pakastettuna tai paahdettuna ne sopivat yleensä paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli haluaa syödä erityisesti ruisleipää, mutta vatsa ei sitä tuoreena kestä, näkkileivät ja hapankorput yleensä sopivat. Kannattaa kokeilla hapattamatonta leipää, sopisiko se hapatettua leipää paremmin. Ruista voi toki käyttää myös esimerkiksi puurona, jolloin se aiheuttaa oireita vain harvoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vatsavaivat ovat ikäviä, mutta terveydelle vaarallisia ne eivät ole, jos rajoittuvat vain tietyn tyyppisten leipien syömiseen. Jos niitä alkaa esiintymään yleisemmin, kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Lekuri kirjoitti:
Höpönlöpön, keliakia on autoimmuunisairaus jolla on geneettinen perusta. Korkeintaan muutama prosentti väestöstä kärsii tästä sairaudesta. Viljoista kaura sopii myös keliaakikoille.

Kaura ei todellakaan sovi kaikille, vaikka ei olis mitääm sairautta.

Vierailija

No nyt oli nollajuttu!

Jos haluat syödä jälkiuunipaloja ilman ilmaa, ja klikkaat otsikkoa siksi, saat ohjeen syödä näkkileipää tai hapankorppuja.

Tässä on nyt aito ja oikea valeuutinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla