Kodin Kuvalehti
Näistä näkymistä moni näkee unia.
Näistä näkymistä moni näkee unia.

Sieniretken jälkeen saaliin perkaamisessa ja säilömisessä menee helposti yöhön asti. Niinpä väsynyt sienestäjä päätti kerran kokeilla uutta tapaa, jolla selvitä hommasta nopeammin – eikä ole palannut enää entiseen.

Kokeile valmistella sienet pakkaseen uunissa höyryttämällä.

Uunissa sienet pysyvät kauniisti sienen muotoisina, napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina.

Näin onnistut:

  • Levitä uunipannulle iso leivinpaperi ja kumoa sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Sieniä ei tarvitse silputa, korkeintaan halkaista isoimmat.
  • Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.
  • Käsittelyn jälkeen jäähdytä sienet ja pakasta.

Vinkin takana on järvenpääläinen Raija

Tavasta kertoi Kodin Kuvalehdelle järvenpääläinen Raija Seppälä kolme vuotta sitten, kun hän palasi umpiväsyneenä sienimetsästä. Koska etenkin tatit piti saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla valmistetta sienisaaliinsa uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä uunipannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen, Raija Seppälä kertoi tuolloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapa sopii lähes kaikille sienilajeille

Raija Seppälä oli käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän oli keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten kadonnut.

– Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä, Raija kertoi.

Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

– Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana, Raija Seppälä sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Puuhavaari

Minä laitan kanttarellit ja suppilovahverot puhdistamisen jälkeen pakastuspusseihin ja pöytää vasten painan ilman pois, suljen pussit ja pakastan.
Kun otan sienet ruuan valmistukseen laitan jäisinä pannulle, jossa nesteen haihduttua voita sienten joukkoon ja paisto. Minusta on turhaa poistaa millään kikalla nestettä ennen pakastusta, koska näin suoraan pakastetuista tulee oikein maukasta, eikä ole kumisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla