Enemmän kasviksia, vähemmän rasvaa, suolaa ja tupakkaa, neuvoi Pekka Puska. Kuva: Shutterstock
Enemmän kasviksia, vähemmän rasvaa, suolaa ja tupakkaa, neuvoi Pekka Puska. Kuva: Shutterstock

Dan Buettnerin The Blue Zones Solutions -kirja ylistää parikymmentä vuotta sitten Suomessa päättynyttä Pohjois-Karjala-projektia.

Laihdutusohjelmia tulee televisiosta varmaankin enemmän kuin koskaan, mutta siitä huolimatta lihavuusepidemia vain pahenee.

Huomion keskipisteenä on etenkin Yhdysvallat. Siellä ne, jotka syövät huonosti, tosiaankin syövät erittäin huonosti, eikä apu kilojen sulattamiseen tunnu löytyvän ainakaan raivokkaasta kilpalaihduttamisesta.

Ehkä se löytyykin muutaman kymmenen vuoden takaisesta Suomesta, tarkemmin ottaen Pohjois-Karjalasta.

The Atlantic -sivusto hehkuttaa Pohjois-Karjala-projektia artikkelissaan, joka perustuu Dan Buettnerin eilen julkaistuun The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World’s Healthiest People -kirjaan.

Nuoren tohtorin Pekka Puskan ja hänen johtamansa Pohjois-Karjala projektin avulla miehiä piinanneet sydänkohtaukset saatiin vähentymään. Kansanterveys koheni, kun ruokavaliosta saatiin karsittua liika suola ja rasva ja tupakointi kannustettiin lopettamaan.

Miksi se sitten onnistui – ja vielä tärkeämpi kysymys: voisiko se onnistua uudelleen, tällä kertaa Pohjois-Amerikassa? Ainakin Buettner on kuumaa kamaa kirjansa kanssa: hän on viime päivinä ollut haluttu vieras valtakunnallisissa tv-ohjelmissa, ja miehen edellinenkin kirja oli bestseller.

Sama amerikkalaisittain

Dan Buettner ylistää tapaa, jolla terveemmät elämäntavat jalkautettiin kansan keskuuteen: Puska ja hänen idealistisista nuorista koostuva tiiminsä levittivät sanaa Marttojen avulla ja levittämällä sanaa kylästä kylään. Tärkeässä roolissa olivat 1 500 paikallista, jotka valjastettiin jakamaan yksinkertaisia neuvoja tuntemilleen ihmisille. Nämä olivat yleensä naisia, jotka olivat jo valmiiksi mukana kansalaisjärjestöjen toiminnassa. Puska lobbasi myös elintarvikevalmistajat mukaan projektiin.

Pohjois-Karjala-projektin tuloksia on myös kritisoitu siitä, ettei voida suoraan osoittaa, mistä kansanterveyden kohentuminen johtui. Dan Buettner uskoo silti, että Itä-Suomessa löydettiin jotakin ainutkertaista.

– Viimeisen viiden vuoden ajan minä ja kollegani Blue Zones -projektista olemme ottaneet samanlaisen, laajan lähestymistavan terveyden parantamiseen 23 amerikkalaisessa kaupungissa.

Ensimmäisiä tuloksia alkaa jo näkyä: esimerkiksi tupakointi ja lihavuus ovat vähentyneet. Kuten Itä-Suomessakin, kaupungeissa projektiin pyritään valjastamaan kaikki mahdolliset tahot pormestarista ravintoloihin ja kaupungin liikennejärjestelyitä suunnitteleville.

– Keskivertoamerikkalainen kuluttaa liikunnalla alle 100 kilokaloria päivässä, vaikka Robert Wood Johnsonin säätiön mukaan koko kaupungin aktiivisuutta voisi lisätä 30 prosentilla jalankulkija- ja pyöräilijäystävällisellä kaupunkisuunnittelulla, Buettner kirjoittaa.

Lue myös:

Viljattomuustrendi paisuu – kokojyväkin kieltolistalle?

Tutkimus: tämän takia pinaattia kannattaisi syödä joka päivä

Näin teet huippulaihiksen! Yhdistä kaksi maailman toimivinta dieettiä