Avasitko kalasäilykepurkin uusien perunoiden kaveriksi?  Suuri osa tomaatti-, hedelmä- ja kalasäilykkeistä tehdään edelleen metallipurkkeihin. Oletko miettinyt, ovatko ne turvallisia? 

Säilykkeet ovat hyvä hätävara. Mutta mitä muuta säilykkeissä tulee syötyä kuin tuoteselosteessa mainitaan? Mitä metallisista säilykepurkeista imeytyy ja miten haitat voi minimoida?

Metallisäilykkeet tehdään niin, että säilöttävä elintarvike valmistetaan mahdollisimman puhtaissa olosuhteissa, pakataan peltirasiaan ja kuumennetaan siinä niin kuumaksi, että sisältö muuttuu steriiliksi. Toinen vaihtoehto on laittaa tuote steriiliin purkkiin, joka saumataan ilmatiiviiksi.

Tarkista pakkauksen laatu

Säilykkeen laatuun vaikuttaa sisällön lisäksi myös pakkaus. Säilykepurkkien materiaalit, ulkonäkö ja rakenne vaihtelevat. Niissä voidaan käyttää erilaisia metalleja ja maaleja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmiten purkit on valmistettu tinasekoitteista tai alumiinista. Esimerkiksi läkkipelti on päällystetty tina-lyijyseoksella. Sen tunnistaa sameista ja laikukkaista tummentumista tölkin ulkopinnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laikukas läkkipelti kielii purkin materiaalin olevan halpaa eikä kovin laadukasta. Parhaissa purkeissa metalli on puhdasta kiillotettua peltiä, jossa on ehjät lakkaukset tai pinnoitteet.

Myös purkkien sisäpinnoilla käytettävissä muovi- ja lakkapinnoitteissa on eroja. Niiden tehtävä on suojata purkin sisältöä metalleilta ja muilta purkeista liukenevilta aineilta. Pinnoitteita tarvitaan etenkin silloin, jos purkkiin säilötään jotain hapanta, kuten tomaatteja tai ananasta.

Siirrä ylijäänyt ruoka pois metallipakkauksesta

Sekä metallipakkauksen että sisällön laatu näkyvät yleensä tuotteen hinnassa. Hintavampaakin säilykettä täytyy kuljettaa ja säilyttää oikein, jotta se pysyy hyvänä.

Kun metallitölkki avataan, se joutuu tekemisiin ilman hapen kanssa. Silloin purkin rikkoutuneesta pinnasta ja saumoista saattaa irrota metalleja sen sisältämään happamaan ruokaan.

Jos tölkin koko sisältöä ei käytä kerralla, loput kannattaa ottaa pois purkista, ettei haitallisia aineita pääse imeytymään enempää. Ruoan voi siirtää muovi- tai lasiastiaan. Niin se säilyy jääkaapissa joitakin päiviä.

Varo kolhuista tai pullistunutta

Avatun tuotteen säilyvyydestä kerrotaan yleensä pakkauksessa. Purkista voi irrota metalleja myös silloin, jos tölkki lommoutuu ja sisäpuolen pinnoite murtuu. Siksi on hyvä tarkistaa kaupassa, että omaan ostoskoriin päätyvät säilykkeet ovat kolhiintumattomia.

Riski metallien liukenemiselle on suurempi, jos kolhut sattuvat olemaan purkin saumauksen kohdalla. Silloin purkin tiiveydestäkään ei voi olla enää varma.

Jos lommoja tulee kotimatkalla, purkin sisältö kannattaa siirtää pois tölkistä toiseen astiaan.

Heitä epäilyttävät pois

Jos pullistunut tölkki löytyy kotoa, se pitää heittää menemään: sen sisältö on jo vaarallista. Myös ruoste ja hapettumat kielivät siitä, että sisältökään ei ole enää kunnossa.

Avattua purkkia – olipa sen materiaali mitä vain – olisi hyvä vilkaista, että näyttääkö sisältö siltä, miltä pitäisi. Se selviää haistamalla ja maistamalla.

Jos sisältö vaikuttaa jotenkin epäilyttävältä, tuote kannattaa heittää pois.

Millainen tölkki?

  • Metalli:  Avaamattomana säilyy pitkään, sillä sisältö on voitu kuumentaa steriiliksi. Pitkän säilytyksen aikana pinnoitteiden ainesosia siirtyy jonkin verran sisältöön. Avattuna käytettävä nopeasti.
  • Pahvi:  Avaamaton säilyke vanhenee nopeammin kuin metallipurkeissa, koska sitä ei ole voitu kuumentaa. Joustava, ei lommoudu, liukenee vähemmän tuotteeseen. Avattuna ei kestä pitkään hyvänä.
  • Lasi:  Avatessa kannen pitää napsahtaa. Se kertoo, että purkki on suljettu kuumana ja sisällä on steriili tyhjiö. Yleensä liemi on säilövä, joten sisällön voi pitää lasipurkissa.

Asiantuntijoina  elintarvikkeiden koostumusjaoston ylitarkastaja Merja Virtanen,  Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä elintarvikehygienian ylitarkastaja Marko Naapuri, Evira.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla