Ah, kasvissalaatti on saanut uuden, trendikkäämmän nimen: pegansalaatti. Kuva: Shutterstock
Ah, kasvissalaatti on saanut uuden, trendikkäämmän nimen: pegansalaatti. Kuva: Shutterstock

Pegan-hashtagilla saa somesta näkyviin ihanan värikkäitä annoksia.

Paleoruokavalio on noussut viime vuosina erittäin suosituksi painonhallitsijoiden ja terveysnörttien keskuudessa, vaikka kaikilla siitä ei ole pelkästään hyvää sanottavaa. Tieteellisissä tutkimuksissakin on todettu, että tämä vähähiilihydraattinen, niin kutsuttu luolamiesruokavalio voi jopa lihottaa ja masentaa.

Bloggaaja ja personal trainer Ella Elers puolestaan kertoi paleokokeilustaan aiemmin, että se teki hänestä huonovointisen ja tiukan ruokavalion noudattaminen alkoi käydä hiljalleen hermoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paleossa suositaan niitä raaka-aineita, joita metsästäjä-keräilijä-kulttuurissa eläneiden esi-isiemme uskotaan syöneen. Eli ruokavalio koostuu pitkälti lihasta, kalasta, munista, vihanneksista, siemenistä ja marjoista. Ravinnosta poistetaan esimerkiksi maitotuotteet, viljat ja sokeri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni paleon kannattaja on väittänyt voivansa paljon paremmin luolamiesravinnolla. Kaikille paleo ei tarkoita dieettiä, jossa punnitaan painoa ja mitataan tuloksia vyötärönauhalla. Useimmat haluavat syödä terveellisesti niin, että heillä on tiedossa ruuan alkuperä.

Viime aikoina paleo on saanut rinnalleen uuden, vegaanisen paleon eli peganin.  Siinä paleoruokavaliosta poistetaan melkein kokonaan loputkin eläinkunnan tuotteet eli kananmuna, liha ja kala. 

Vegaanidieetin ja paleon yhdistelmän keksijänä pidetään lääkäri Mark Hymania, kertoo USA Today. Hymanin mukaan 75 prosenttia peganista pitäisi sisältää hedelmiä ja kasviksia. Loput voivat olla siemeniä, pähkinöitä ja hyviä rasvoja.

Pegan-termiä on käytetty muutaman vuoden ajan, mutta viime vuodesta lähtien se on trendannut kovaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Pegan-hakusanan suosio kasvoi vuoden aikana Pinterestissä 337 prosenttia. Instagramistakin pegan-sanalla saa näkyviin kymmeniätuhansia värikkäitä annoksia.

Hyman ei kuitenkaan kiellä lihaa kokonaan. Hänen mielestään lihassa on hyviä ominaisuuksia, kun sen laatuun ja määrään kiinnitetään huomiota. Hän itse syö lihaa lisukkeena, ei pääruokana. 

Peganilaiset voivat myös herkutella, tosin rajoitetusti. Moni sisällyttää ruokavalioonsa hedelmiä ja valmistaa niistä monenlaisia herkkuja, kuten raakakakkuja sekä smoothieita.

Peganruokavalio kuulostaa erittäin simppeliltä, mutta samalla se voi olla liian rajoitettu. Vaikka peganissa on monia hyviä puolia, kuten kasvisten runsas määrä ja luomutuotteiden suosiminen, USA Todayn haastatteleman ravitsemusammattilaisen mukaan kaikkia liian sitovia dieettejä tulisikin välttää.

Olisiko peganista kuitenkin jotakin opittavaa? Voisiko siitä napata pelkästään parhaat palat käyttöön?

Suomalaisten ruokailutottumukset paljastettiin viikko sitten; niiden mukaan me syömme liian paljon lihaa ja liian vähän kasviksia. Esimerkiksi naiset syövät keskimäärin 400 grammaa kasviksia. Miehet puolestaan syövät lihaa 800 grammaa viikossa. 

Kysely

Ryhdyitkö dieetille tammikuussa?

En
En
81.1%
Kyllä
Kyllä
18.8%
Ääniä yhteensä: 90
Vierailija

Olen. Seuraamani jenkkiläinen You tubaaja Unnatural Vegan arvosteli dieetin jo noin vuosi sitten. Itse rupesin silloin ketoilemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla