Kodin Kuvalehti
Kellumistestillä voi selvitellä, onko kananmuna pilaantunut.
Kellumistestillä voi selvitellä, onko kananmuna pilaantunut.

Mitä tehdä, kun jääkaapin perukoilta löytyy kananmunarasia, jonka parasta ennen -päiväys on mennyt jo yli kuukausi sitten? Uskaltaako kananmunia syödä? Mistä tietää, ovatko ne pilaantuneet? Miten kananmunat ylipäänsä pitäisi säilyttää? Kysyimme Martoilta.

Kananmunarasian parasta ennen -päiväys ei ole ollenkaan sama asia kuin kananmunien viimeinen käyttöpäivä, sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Munapakkaukseen merkitty parasta ennen -päiväys on päivä, jolloin on kulunut 28 vuorokautta siitä, kun kana on muninut munan.

– Todellisuudessa kananmunat voivat säilyä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin tosi pitkään, ainakin kaksi kolme kuukautta, jos ne ovat ehjiä ja säilytetään oikein.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kananmuna tykkää tasaisesta lämpötilasta

Miten kananmunat sitten säilytetään oikein? Laitetaanko ne jääkaappiin vai pidetäänkö huoneenlämmössä keittiön pöydällä?

– Kananmunat voi säilyttää kummassa vaan, joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Olennaista on, että niitä pidettäisiin tasaisessa lämmössä. Kananmuna ei tykkää lämpötilanvaihteluista, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihanteellisinta olisi säilyttää kananmunat viileässä, noin +14 asteen lämpötilassa. Leivonnassa kannattaa käyttää huoneenlämpöisiä munia.

Säilytä kananmunat omassa rasiassaan suippo pää alaspäin. Kananmunan toisessa, tylpässä, päässä on ilmakupla, joka pyrkii nousemaan ylöspäin. Jos munan asettaa tylppä puoli alaspäin, ilmakupla lähtee liikkeelle, ja säilyvyys heikkenee.

Haista, kelluta ja hölskytä

Mistä sitten tietää, onko kananmuna pilaantunut? Ulkomuodostahan sitä ei voi päätellä.  

– Kananmuna on siitä ihanteellinen, että sen pilaantumisen kyllä tietää välittömästi, kun sen rikkoo. Pilaantuneesta kananmunasta tulee ankara ammoniakin haju, joka on ikimuistoinen!

On myös pari muutakin tapaa, jolla kananmunan kuntoa voi selvitellä:

Laita kananmuna veteen ja katso, kelluuko se. Pilaantunut kananmuna kelluu, koska sen sisällä oleva ilmakupla on kasvanut.

– Kananmunan kuori on huokoinen, ja siitä haihtuu ajan myötä kosteutta. Kun vettä haihtuu, munan sisään tulee enemmän ilmaa ja kananmuna nousee pintaan, kertoo Hopsu-Neuvonen.

– Täysin luotettava kellumistesti ei ole. Myös tuore ja käyttökelpoinen muna saattaa joskus häilyä veden pinnan ja pohjan välillä.

Tuoreudesta voi tehdä johtopäätöksiä myös ravistamalla kananmunaa. Tuore muna on tiiviin oloinen eikä hölsky, kun taas vanha kananmuna hölskyy heilutettaessa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

jääkaappiin, ilman vettä!

Jeesa kirjoitti:
Voiko kananmunan säilyttää vedessä? Ainakaan ilma ei menisi kuoren läpi.

Lienet ymmärtänyt jotain väärin. Se seikka, että kananmunan sisällä on ilmaa tarkoittaa vain sitä, että olet säilyttänyt munaa liian kauan ja osa valkuaisen sisältämästä vedestä on haihtunut kuoren läpi. Ratkaisuna on: Säilytä kananmunat jääkaapissa. Osta pienempiä pakkauksia, jos käytät vain muutaman kananmunan kuukaudessa.

Vedessä lilluttaminen vain nopeuttaa tuoretuotteen nimeltä kananmuna pilaantumista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla