Kodin Kuvalehti
Kuva: Juhani Niiranen / Sanoma-arkisto
Kuva: Juhani Niiranen / Sanoma-arkisto

Vuohenputkesta saa todella hyvän muhennoksen pienellä vaivalla. Opettele kuitenkin ensin erottamaan se myrkyllisestä sukulaisestaan!

Juuri nyt on oikea hetki lähteä vuohenputkiretkelle! Eteläisessä Suomessa versot ovat jo terhakan kokoisia.

Vuohenputken versot ovat parhaimmillaan aivan pieninä, vasta avautumassa olevina. Pitkistäkin saa toki vielä syötävää, mutta saalista kannattaa ennemmin keräillä lähellä maanrajaa, kauden alussa.

Ennen kuin nappaat kopan käteen ja lähdet pientareita koluamaan on syytä istua hetkeksi netin ääreen. Tutkaile kuvia sekä vuohenputkesta että myrkkykeisosta. Jälkimmäinen on nimittäin petollisen paljon samannäköinen kasvi kuin vuohenputki, ja ne on syytä oppia erottamaan toisistaan: myrkkykeiso on hyvin myrkyllinen ja aiheuttanut esimerkiksi niityillä laiduntaneelle karjalle myrkytyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Opettele siis ensin tämä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5 tuntomerkkiä, joista tunnistat vuohenputken:

  1. Vuohenputken lehtiruoti on kourun mallinen.
  2. Vuohenputken lehdissä on kolme sormea.
  3. Kolmisormisia lehdyköitä on aina kolme.
  4. Lehtien reunat ovat sahalaitaiset.
  5. Lehden tuoksu muistuttaa porkkanaa tai selleriä.

Kun tunnistus on hallussa ja saalista kertynyt, sitten vain kokkailemaan. Parista desistä vuohenputken versoja saa mainion pikku muhennoksen tarpeet, eikä sen laittaminen ole edes vaikeaa.

Valmista muhennos näin:

  • Huuhtele kerätyt versot ensin siivilässä juoksevan veden alla.
  • Keitä kattilallinen vettä. Heitä sitten versot noin minuutiksi kiehuvaan veteen.
  • Valuta vedet pois ja anna vähän jäähtyä.
  • Puserra vedet pois, jolloin jäljelle jää pieni, tummanvihreä keko. Pilko sitä vielä vähän pieneksi.
  • Laita paistinpannulle voita ja kuullota siinä ensin vähän sipulia.
  • Ota sipulit pois pannulta ja paista sitten voissa vuohenputket.
  • Sekoita lopuksi samassa paistinpannussa vuohenputket, sipuli, ranskankermaa ja hiukan tavallista kermaa. Iltapala tai lisuke ruualle on valmis!

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla