Kodin Kuvalehti
Runsaasti vitamiineja, vähän kaloreita! Mansikkaa kannattaa syödä tuoreena niin paljon kuin jaksaa.
Runsaasti vitamiineja, vähän kaloreita! Mansikkaa kannattaa syödä tuoreena niin paljon kuin jaksaa.

Herkuttele tuoreilla mansikoilla pitkin kesää ja säilö talven varalle pakastaen tai hillona. Polka on paras pakkasmarja, mutta sille on myös hyviä vaihtoehtoja.

Mansikka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä terveyttä edistäviä antioksidantteja.

Mansikka on erityisesti hyvä C-vitamiinin lähde: päivän tarve tulee tyydytettyä, kun syö sata grammaa eli noin pari desiä mansikoita. Tässä määrässä on energiaa vain noin 43 kcal.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raaka-aineena mansikka on monipuolinen, sillä se ei pelästy viinietikkaa eikä edes chiliä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

C-vitamiini säilyy pakastetuissa marjoissa

Mansikoita kannattaa pakastaa talvenkin varalle, sillä C-vitamiini säilyy pakastetuissa mansikoissakin melko hyvin.

Pakasta viipaloituna, puolikkaina tai valmiina survoksena pienissä rasioissa, niin sinulla on nopeasti käyttövalmiita herkkuja. Sulata vain tarvittava määrä tai käytä kohmeisina, jotta vitamiinihävikki olisi mahdollisimman pieni. Tai lisää kuuman kiisselin joukkoon jäisinä, jolloin marjat jäähdyttävät kiisselin sopivasti.

Minkä mansikkalajikkeen valitset?

Polka: Mansikkalajikkeista rakastetuin on Polka. Sen suosion salaisuus piilee makeudessa. Polka on myös kiinteä, mikä tekee siitä erinomaisen säilöttävän. Polkan marjat ovat keskikokoisia tai suuria, pyöreähköjä tai leveän kartiomaisia. Väriltään ne ovat voimakkaan punaisia ja myös malto on punertava. Pääsatokausi on heinäkuussa. 

Honeoye: Aikainen lajike, marjat ovat suuria, mehukkaita ja kovapintaisia. Maku on mehukas ja miedosti hapan. Maku saattaa miedontua pakastettaessa. 

Bounty: Hieman myöhemmin kypsyvä lajike. Maukkaat marjat ovat kekomaisia, kiinteitä ja sisusta myöten tummia. Pinta tu­ntuu hiukan karhealta koholla olevien pähkylöiden vuoksi. Aromikas Bounty on suosittu varsinkin säilöntämarjana.

Sonata: Kypsyy hieman aiemmin kuin Polka. Marjat makeat ja kauniin kiiltävät.

Korona: Marjat ovat suuria ja erittäin hyvän makuisia. Kypsyy hieman aiemmin kuin myöhäinen Senga sengana. Talvenkestävä. Hyvä sekä tuoreeltaan että pakastukseen.

Jonsok: Aikainen lajike. Hyvä pakastemarjana.

Senga Sengana: Altis harmaahomeelle, mikä on vähentänyt viljelyä. Myöhäinen lajike. Aromikkaat ja suuret marjat.

Salsa: Uusi satoisa myöhäislajike. Marjat suurikokoisia ja makeita.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Pakkasmarja

Jonsok ja Senga Sengana ovat jo edesmenneitä lajikkeita. Ei niitä kukaan viljele. Suosittelen kokeilemaan loppukesästä kypsyvää Malwiinaa ja nyt kypsänä olevaa Rumbaa. Ne ovat kestäviä ja hyvänmakuisia lajikkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla